“Έξυπνος” επίδεσμος μπορεί να κάνει ευκολότερη και πιο αποτελεσματική τη θεραπεία χρόνιων τραυμάτων

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
επίδεσμος
Ο “έξυπνος” επίδεσμος κατασκευάζεται από ένα εύκαμπτο και ελαστικό πολυμερές.

Τις περισσότερες φορές, όταν κάποιος παθαίνει κόψιμο, γδάρσιμο, έγκαυμα ή άλλη πληγή, το σώμα φροντίζει τον εαυτό του και επουλώνεται μόνο του. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

Ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να επηρεάσει τη διαδικασία επούλωσης και να δημιουργήσει πληγές που δεν υποχωρούν και που μπορούν να μολυνθούν. Αυτού του είδους οι χρόνιες πληγές είναι εξουθενωτικές κι επικίνδυνες για τους ανθρώπους που υποφέρουν από αυτές.

Αλλά ένα νέο είδος “έξυπνου” επίδεσμου, που αναπτύχθηκε στο Caltech, μπορεί να κάνει τη θεραπεία αυτών των τραυμάτων ευκολότερη, πιο αποτελεσματική και λιγότερο δαπανηρή.

Αυτοί οι έξυπνοι επίδεσμοι αναπτύχθηκαν στο εργαστήριο του Wei Gao, επίκουρου καθηγητή ιατρικής μηχανικής και ερευνητή του Heritage Medical Research Institute.

Σε αντίθεση με έναν τυπικό επίδεσμο, ο οποίος μπορεί να αποτελείται μόνο από στρώματα απορροφητικού υλικού, ο “έξυπνος” επίδεσμος κατασκευάζεται από ένα εύκαμπτο και ελαστικό πολυμερές που περιέχει ενσωματωμένα ηλεκτρονικά συστήματα και φαρμακευτικές ουσίες.

Τα ηλεκτρονικά επιτρέπουν στον αισθητήρα να παρακολουθεί μόρια, όπως το ουρικό ή το γαλακτικό οξύ και άλλες παραμέτρους, όπως το επίπεδο pH ή η θερμοκρασία στο τραύμα, που μπορεί να είναι ενδεικτικά φλεγμονής ή βακτηριακής μόλυνσης.

Ο επίδεσμος μπορεί εν συνεχεία να ανταποκριθεί με έναν από τους τρεις τρόπους:

  1. Μπορεί να μεταδώσει με ασύρματο τρόπο δεδομένα από το τραύμα σε έναν κοντινό υπολογιστή, tablet ή smartphone για έλεγχο από τον ασθενή ή έναν επαγγελματία γιατρό.
  2. Μπορεί να απελευθερώσει ένα αντιβιοτικό ή άλλο φάρμακο (που είναι ήδη αποθηκευμένο μέσα στον επίδεσμο) απευθείας στο σημείο του τραύματος για τη θεραπεία της φλεγμονής και της μόλυνσης.
  3. Μπορεί να εφαρμόσει ένα ηλεκτρικό πεδίο χαμηλού επιπέδου στην πληγή για να διεγείρει την ανάπτυξη των ιστών με αποτέλεσμα την ταχύτερη επούλωση.

Σε ζωικά μοντέλα σε εργαστηριακές συνθήκες, ο “έξυπνος” επίδεσμος πέτυχε να παρέχει ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο για τις συνθήκες του τραύματος και τις μεταβολικές καταστάσεις των ζώων σε ερευνητές, καθώς και να προσφέρει γρήγορη επούλωση χρόνιων μολυσμένων πληγών, παρόμοιων με εκείνων που εκδηλώνονται στον άνθρωπο.

Τι λένε οι ερευνητές

Ο δρ. Gao λέει ότι τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα και προσθέτει ότι η μελλοντική έρευνα σε συνεργασία με το Keck School of Medicine του USC θα επικεντρωθεί στη βελτίωση της τεχνολογίας του επιδέσμου και στη δοκιμή του σε ανθρώπους ασθενείς, των οποίων οι θεραπευτικές ανάγκες μπορεί να είναι διαφορετικές από εκείνες των ζώων εργαστηρίου:

“Έχουμε αποδείξει το σκεπτικό σε μοντέλα μικρών ζώων, αλλά στην πορεία θα θέλαμε να αυξήσουμε τη σταθερότητα της συσκευής αλλά και να τη δοκιμάσουμε σε μεγαλύτερα χρόνια τραύματα, επειδή οι παράμετροι του τραύματος και το μικροπεριβάλλον μπορεί να διαφέρουν από τοποθεσία σε τοποθεσία στο σώμα».

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Science Advances.

Πηγή: https://www.news-medical.net

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Έξυπνη» συσκευή απαλλάσσει τα άτομα με διαβήτη από τα επώδυνα τρυπήματα των δακτύλων

φωτό: iStock