Εξιτήριο… μετ’ επιστροφής από τα νοσοκομεία παίρνουν οι ασθενείς τα Χριστούγεννα!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Χριστούγεννα
Η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς μάλλον δεν είναι καλή για να πάρει κανείς εξιτήριο από νοσοκομείο, καθώς ο ασθενής έχει αυξημένες πιθανότητες στη συνέχεια να χρειασθεί επανεισαγωγή ή να πεθάνει πρόωρα, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική μελέτη, η οποία αποδίδει το φαινόμενο κυρίως στην υποστελέχωση και στη γενικότερη χαλάρωση των νοσοκομείων στις γιορτές.

Προηγούμενες μελέτες έχουν αναδείξει το «φαινόμενο του Σαββατοκύριακου», δηλαδή τον αυξημένο κίνδυνο για τους ασθενείς που εισάγονται σε νοσοκομείο το απόγευμα της Παρασκευής ή μέσα στο σαββατοκύριακο, εξαιτίας ελλιπούς προσωπικού, καθυστέρησης στη διενέργεια των αναγκαίων εξετάσεων και δυσκολίας να κλειστούν ραντεβού με γιατρούς.

Η νέα έρευνα δείχνει ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει στο τέλος του έτους, όταν επικρατεί εορταστικό κλίμα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Λορίν Λαπόιντ Σόου του Γενικού Νοσοκομείου του Τορόντο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» (BMJ), ανέλυσαν στοιχεία για 217.300 περιπτώσεις ενηλίκων και παιδιών, που πήραν εξιτήρια από καναδικά νοσοκομεία μέσα στο δεκαπενθήμερο Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς.

Τα περιστατικά αυτά συγκρίθηκαν με 453.600 ασθενείς που βγήκαν από το νοσοκομείο άλλες περιόδους του έτους. Εξαιρέθηκαν ομάδες ασθενών που έχουν αυξημένο κίνδυνο επανεισαγωγής, όπως νεογέννητα, έγκυοι και χρόνια ασθενείς.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι πήραν εξιτήριο μέσα στις γιορτές, είχαν αυξημένο κίνδυνο 16% κατά μέσο όρο είτε να εισαχθούν ξανά στο νοσοκομείο είτε να πεθάνουν μέσα στις επόμενες επτά μέρες. Ο κίνδυνος γι’ αυτούς τους ασθενείς παρέμενε αυξημένος έως ένα μήνα μετά το εξιτήριό τους.

Η μελέτη έδειξε ότι, για κάθε 100.000 ασθενείς, 26 περισσότεροι θάνατοι, 188 πρόσθετες επανεισαγωγές στο νοσοκομείο και 483 πρόσθετες επισκέψεις στα επείγοντα συνέβαιναν στους ασθενείς που είχαν πάρει εξιτήριο μέσα στις γιορτές.

Εκτός από τις μεγαλύτερες ελλείψεις των νοσοκομείων στις γιορτές, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η αυξημένη κατανάλωση φαγητού και αλκοόλ, το μεγαλύτερο συναισθηματικό στρες και η έλλειψη ύπνου των ασθενών επιδρούν αρνητικά στα προβλήματα υγείας τους.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ