Είναι το πρωτόγαλα το νέο superfood;

  • Iatropedia newsroom
χάπια, πρωτόγαλα, συμπληρώματα διατροφής
Το πρωτόγαλα είναι απίστευτα πλούσιο σε αντισώματα (ή ανοσοσφαιρίνες) και άλλες βιταμίνες και μέταλλα. Και πλέον αποτελεί τη βάση μιας ολόκληρης κατηγορίας συμπληρωμάτων

Η πανδημία της COVID-19 επηρέασε καταλυτικά πολλούς ανθρώπους όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται και διαχειρίζονται το ανοσοποιητικό τους σύστημα, την υγεία και την ευεξία τους. Στην πραγματικότητα, η παγκόσμια αγορά συμπληρωμάτων ενίσχυσης του ανοσοποιητικού αποτιμήθηκε σε περισσότερα από 55 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 και αναμένεται να παρουσιάσει ρυθμό αύξησης 11% κατ’ έτος έως το 2028, σύμφωνα με έκθεση της Grand View Research.

Ένας τύπος συμπληρώματος που έχει αποκτήσει ιδιαίτερη δυναμική στην προσπάθεια θωράκισης του ανοσοποιητικού είναι το βόειο πρωτόγαλα, η ουσία, δηλαδή, που παράγεται από τους μαστικούς αδένες στα θηλαστικά μετά τη γέννα.

Το πρωτόγαλα είναι απίστευτα πλούσιο σε αντισώματα (ή ανοσοσφαιρίνες) και άλλες βιταμίνες και μέταλλα. Και πλέον αποτελεί τη βάση μιας ολόκληρης κατηγορίας συμπληρωμάτων (πάντα από αγελαδινό γάλα) και υπερτροφών που στοχεύουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και της συνολικής υγείας.

Αυτά τα συμπληρώματα διατροφής κυκλοφορούν σε μορφή σκόνης και χαπιού με στόχο, όπως διαφημίζεται, τη βελτίωση της υγείας του ανοσοποιητικού, τη μείωση της γαστρεντερικής δυσφορίας, τη μείωση της φλεγμονής, την ταχύτερη αποκατάσταση των μυών και άλλα πολλά. Τα σκευάσματα διαφέρουν από εταιρεία σε εταιρεία και δεν ελέγχονται ακόμη από τον FDA. Ως εκ τούτου, πριν πάρετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Είναι το πρωτόγαλα μια νέα υπερτροφή;

Ο Δρ. Jesse Bracamonte, οικογενειακός γιατρός της Mayo Clinic στο Glendale της Αριζόνα, λέει ότι ενώ οι μελέτες σχετικά με τα οφέλη που έχει το πρωτόγαλα των βοοειδών είναι περιορισμένες, υπάρχουν μερικοί καλοί λόγοι για να το προσθέσετε στη διατροφή σας. Πρόσφατη έρευνα δείχνει κάποια επιτυχία στον περιορισμό της οξείας διάρροιας και την πρόληψη των εποχικών λοιμώξεων του αναπνευστικού, λέει ο Bracamonte.

Γι’ αυτό, όταν οι ασθενείς του τον ρωτούν σχετικά, δεν διστάζει να το συστήσει, εκτός εάν υπάρχει αλλεργία στα γαλακτοκομικά ή δυσανεξία στη λακτόζη (στην περίπτωση αυτή, το βόειο πρωτόγαλα είναι απαγορευτικό).

Η Keri Gans, διαιτολόγος-διατροφολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη και συγγραφέας του The Small Change Diet, λέει ότι επίσης δεν έχει κανένα πρόβλημα με τα συμπληρώματα πρωτογάλακτος, αλλά πιστεύει ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να υποστηρίξει πλήρως τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Γιατί να πάρει κανείς πρωτόγαλα;

Σε συνέντευξή του, τον Ιούνιο του 2020, που δημοσιεύτηκε στο Integrative Medicine: A Clinician’s Journal, ο επικεφαλής ευεξίας της Cleveland Clinic, Dr. Michael Roizen, είπε ότι ένα πολλά υποσχόμενο χαρακτηριστικό του πρωτογάλακτος είναι η ικανότητά του να σταθεροποιεί και να ενισχύει τον εντερικό φραγμό, αποτρέποντας την είσοδο της νόσου στο σώμα μέσω του εντερικού φραγμού. Μπορεί να αποτρέψει τη μόλυνση στο σώμα, ανέφερε, διατηρώντας τη συνολική ακεραιότητα του μικροβιώματος.

Σε μελέτη του 2017, ερευνητές στην Πολωνία διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα ζονουλίνης (μιας πρωτεΐνης που σηματοδοτεί την αυξημένη εντερική διαπερατότητα) μειώθηκαν σε αθλητές που είχαν λάβει συμπληρώματα πρωτογάλακτος βοοειδών για τρεις εβδομάδες. Η Lauren Houser, CRNP, λέει ότι αυτός είναι και ο λόγος που συμβουλεύει τακτικά τους ασθενείς της να συμπεριλάβουν το βόειο πρωτόγαλα στη διατροφή τους.

«Υπάρχουν πολλά πιθανά οφέλη και μηδαμινό μειονέκτημα», λέει η Houser: «Για παράδειγμα, κάποιος με οξεία διάρροια ή που βρίσκεται στην έναρξη ενός αυτοάνοσου, όπως η κοιλιοκάκη, θα μπορούσε να ωφεληθεί από τις επιδράσεις του πρωτογάλακτος στα έντερα».

Επιπλέον, προτείνει ο Bracamonte, το πρωτόγαλα μπορεί επίσης να ληφθεί ως συμπλήρωμα όταν αλλάζει η εποχή, για την αποφυγή λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού.

Μελέτη του 2023 έδειξε ότι η λήψη πρωτογάλακτος μπορεί να μειώσει τον αριθμό των ημερών και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σε άτομα με λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού.

Τα μειονεκτήματα

Η λήψη συμπληρωμάτων δεν είναι ακίνδυνη.

Υπάρχει επίσης το κόστος.

Και, επιπλέον, υπάρχει μια πιθανότητα παρενεργειών που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Το βόειο πρωτόγαλα μπορεί, σε σπάνιες περιπτώσεις, να προκαλέσει ναυτία και διάρροια, επομένως είναι επίσης σημαντικό να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στο πώς επηρεάζει εσάς τους ίδιους.

«Βεβαιωθείτε ότι είναι από μια αξιόπιστη, πιστοποιημένη εταιρεία», λέει ο Gans. «Με αυτόν τον τρόπο θα ξέρετε τι περιέχει το συμπλήρωμα», προσθέτει.

Τέλος, λέει ο Gans, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι κανένα συμπλήρωμα δεν μπορεί να ανταγωνιστεί μια σωστή διατροφή.

«Να τρώτε ολόκληρα τρόφιμα, να κοιμάστε καλά και να γυμνάζεστε τακτικά, για να διατηρείτε το σώμα σας στην καλύτερη δυνατή απόδοση», συμβουλεύει και προσθέτει: «Τα συμπληρώματα υπάρχουν για συμπλήρωμα, δεν προορίζονται για να αντικαταστήσουν τις καλές συνήθειες».

Πηγή: FortuneWell

Φωτογραφία: iStock