Εγκρίθηκε βιολογική θεραπεία για τη σοβαρή χρόνια ρινοκολπίτιδα

  • Ρούλα Τσουλέα
ρινοκολπίτιδα
Το μονοκλωνικό αντίσωμα dupilumab, που είναι ήδη εγκεκριμένο για το άσθμα και την ατοπική δερματίτιδα, έλαβε έγκριση και για τη χρόνια ρινοκολπίτιδα.

Νέα ένδειξη ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το dupilumab, μία βιολογική θεραπεία που έως πρότινος χορηγούνταν για την μέτρια έως σοβαρή ατοπική δερματίτιδα και για το σοβαρό άσθμα. Η νέα ένδειξη είναι η σοβαρή χρόνια ρινοκολπίτιδα με ρινικούς πολύποδες, όταν δεν επιτυγχάνεται με άλλες θεραπείες έλεγχος της νόσου.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ενέκρινε ως πρόσθετη θεραπεία, σε συνδυασμό με ενδορινικά κορτικοστεροειδή, για ενήλικες ασθενείς. Το dupilumab θα χορηγείται όταν η θεραπεία με συστηματικά κορτικοστεροειδή και/ή χειρουργική επέμβαση δεν προσφέρει επαρκή έλεγχο της νόσου.

Η χρόνια ρινοκολπίτιδα με ρινικούς πολύποδες είναι μία πάθηση του ανώτερου αναπνευστικού. Χαρακτηρίζεται από απόφραξη των παραρρινίων κόλπων (π.χ. ιγμόρεια) και της ρινικής οδού.

Η χρόνια ρινοκολπίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε:

  • Επίμονη δυσκολία στην αναπνοή
  • Ρινική συμφόρηση και καταρροή
  • Μείωση ή απώλεια των αισθήσεων της όσφρησης και της γεύσης
  • Αίσθημα πίεσης ή πόνο στο πρόσωπο.

Υποτροπή της νόσου

«Τα άτομα που ζουν με σοβαρή χρόνια ρινοκολπίτιδα με ρινικούς πολύποδες συχνά αναζητούν νέες θεραπευτικές επιλογές, δεδομένου ότι οι διαθέσιμες θεραπείες όπως οι διακοπτόμενοι κύκλοι λήψης συστηματικών κορτικοστεροειδών ή η χειρουργική επέμβαση συσχετίζονται με υποτροπή της νόσου,» δήλωσε ο George D. Yancopoulos, M.D., Ph.D., President και Chief Scientific Officer της Regeneron.

«Το dupilumab βελτίωσε σημαντικά τα σημεία και τα συμπτώματα της σοβαρής χρόνιας ρινοκολπίτιδας με ρινικούς πολύποδες και εξάλειψε την ανάγκη για νέα χειρουργική επέμβαση ή χρήση κορτικοστεροειδών σε περίπου τρία τέταρτα των ασθενών.

»Η συγκεκριμένη έγκριση προσφέρει στους ασθενείς στην Ευρώπη την πρώτη βιολογική θεραπεία για την αντιμετώπιση της φλεγμονώδους αντίδρασης τύπου 2 που αποτελεί υποκείμενο αίτιο της χρόνιας ρινοκολπίτιδας με ρινικούς πολύποδες. Πρόκειται για την τρίτη νόσο που χαρακτηρίζεται από την εκδήλωση φλεγμονώδους αντίδρασης τύπου 2 στην οποία λαμβάνει έγκριση το dupilumab.

»Συνεχίζουμε να το ερευνούμε σε ένα ευρύ φάσμα νόσων που σχετίζονται με την εκδήλωση της φλεγμονώδους αντίδρασης τύπου 2».

Η συνύπαρξη με άσθμα

«Πολλοί ασθενείς με χρόνια ρινοκολπίτιδα με ρινικούς πολύποδες πάσχουν ταυτόχρονα από άσθμα και τείνουν να πάσχουν από πιο σοβαρή μορφή της νόσου, η οποία συχνά αντιμετωπίζεται δυσκολότερα,» δήλωσε ο John Reed, M.D., Ph.D., Global Head of Research and Development της Sanofi.

«Οι συγκεκριμένοι ασθενείς ενδέχεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης παροξύνσεων άσθματος, εκδηλώνουν πιο έντονη συμπτωματολογία και αναφέρουν μεγαλύτερη επιβάρυνση στην ποιότητα ζωής τους.

»Σχεδόν το 60% των ασθενών στις κλινικές μελέτες της χρόνιας ρινοκολπίτιδας με ρινικούς πολύποδες έπασχε από άσθμα και τα δεδομένα έδειξαν ότι το dupilumab προσέφερε επιπλέον όφελος στη βελτίωση της πνευμονικής λειτουργίας στους συγκεκριμένους ασθενείς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν