Εγκρίθηκε η πρώτη διπλή ανοσοθεραπεία για τον καρκίνο του πνεύμονα

  • Iatropedia newsroom
ανοσοθεραπεία
Χορηγείται μαζί με χημειοθεραπεία σε ασθενείς με μεταστατικό, μη-μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα. Πως επηρεάζει την συνολική επιβίωση, το διάστημα χωρίς εξέλιξη της νόσου και την ανταπόκριση των ασθενών.

Την πρώτη διπλή ανοσοθεραπεία για την αντιμετώπιση του μεταστατικού μη-μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα, ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για τον συνδυασμό των ανοσοθεραπευτικών φαρμάκων nivolumab-ipilimumab, που εγκρίθηκαν για χορήγηση μαζί με δύο κύκλους χημειοθεραπείας.

Η τριπλή αυτή θεραπεία αξιολογήθηκε σε σύγκριση με την μονοθεραπεία με χημειοθεραπεία (έως τέσσερις κύκλοι).  Στη σχετική μελέτη συμμετείχαν περισσότεροι από 700 ασθενείς, οι μισοί εκ των οποίων έλαβαν την τριπλή θεραπεία. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η διπλή ανοσοθεραπεία με χημειοθεραπεία μείωνε κατά περισσότερο από 30% τον κίνδυνο θανάτου των ασθενών. Αύξανε επίσης το χρονικό διάστημα κατά το οποίο η μεταστατική νόσος παρέμενε σταθερή.

Η μελέτη (λέγεται CheckMate-9LA) έδειξε ακόμα ότι το ποσοστό των ασθενών που ανταποκρίθηκαν στην τριπλή θεραπεία ήταν υψηλότερο. Στην πραγματικότητα έφθασε το 38%, έναντι του 25% των ασθενών που ανταποκρίθηκαν στην σκέτη χημειοθεραπεία. Παρατηρήθηκε επίσης βελτίωση στη διάρκεια ανταπόκρισης των ασθενών στη θεραπεία.

Η διπλή ανοσοθεραπεία σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία εγκρίθηκε ως θεραπεία πρώτης γραμμής για ενήλικες πάσχοντες από τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.

Η διπλή ανοσοθεραπεία μελετήθηκε ως πιθανή θεραπεία για τον καρκίνο του πνεύμονα επειδή έχει φανεί να παρατείνει σημαντικά την επιβίωση πασχόντων από άλλες μορφές καρκίνου. Στην πραγματικότητα, είναι ήδη εγκεκριμένη για το μελάνωμα στο δέρμα και το νεφροκυτταρικό καρκίνωμα. Η έγκριση για τον καρκίνο του πνεύμονα είναι η τρίτη γι’ αυτήν.

Πολύπλοκος ο μεταστατικός καρκίνος του πνεύμονα

«Σε μια πολύπλοκη νόσο όπως ο μεταστατικός μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα, η διαθεσιμότητα διαφορετικών θεραπευτικών επιλογών είναι κρίσιμης σημασίας για τους ασθενείς, οι οποίοι διαθέτουν διαφορετικές ανάγκες και αντιμετωπίζουν διαφορετικές προκλήσεις», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Martin Reck, καθηγητής και διευθυντής του Ογκολογικού Τμήματος στην Πνευμονολογική Κλινική του Grosshansdorf, στη Γερμανία.

«Στη μελέτη CheckMate-9LA, ο συνδυασμός nivolumab/ipilimumab με δύο κύκλους χημειοθεραπείας οδήγησε σε κλινικώς σημαντικά οφέλη στη συνολική επιβίωση», πρόσθεσε. «Τα οφέλη αυτά παρατηρήθηκαν σε όλους τους ασθενείς με μη-μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, ανεξαρτήτως έκφρασης του PD-L1 ή ιστολογικής κατάστασης. Κατόπιν της έγκρισης, οι κλινικοί ιατροί στην ΕΕ θα είναι σε θέση να προσφέρουν στους ασθενείς μια νέα επιλογή. Η επιλογή αυτή μπορεί να τους βοηθήσει να πετύχουν έγκαιρο έλεγχο της νόσου και να βελτιώσουν τις πιθανότητες επιβίωσης των ασθενών».

Βελτίωση της έκβασης

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, το προφίλ ασφάλειας από τη διπλή ανοσοθεραπεία σε συνδυασμό με τη χημειοθεραπεία ήταν αντίστοιχο με εκείνο των θεραπειών μεμονωμένων.

«Η πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα είναι σημαντική για τη βελτίωση της έκβασης στους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα», δήλωσε η κυρία Anne-Marie Baird, πρόεδρος του οργανισμού Lung Cancer Europe (LuCE). «Είμαστε ικανοποιημένοι που βλέπουμε να εγκρίνονται νέες θεραπευτικές επιλογές. Ενδέχεται να βοηθήσουν περισσότερους ανθρώπους με μεταστατικό μη-μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα».

«Η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της θεραπείας nivolumab/ipilimumab σε συνδυασμό με δύο κύκλους χημειοθεραπείας αποτελεί σημαντικό ορόσημο για τους ασθενείς με μεταστατικό μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα οι οποίοι είναι αντιμέτωποι με μια δύσκολη πρόγνωση, παρά τα πρόσφατα επιστημονικά επιτεύγματα», πρόσθεσε ο Dr. Abderrahim Oukessou, αντιπρόεδρος Ανάπτυξης στο Τμήμα Καρκίνου του Θώρακα της Bristol Myers Squibb.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καρκίνος του πνεύμονα: Τι μπορεί να μην ξέρετε για την ανοσοθεραπεία

Οι 5 ερωτήσεις που όλοι κάνουν για τον καρκίνο του πνεύμονα

Καρκίνος του πνεύμονα: Οι έξι πληροφορίες που σώζουν ζωές

Κάθε καρκίνος στον πνεύμονα και η θεραπεία του

Καρκίνος του πνεύμονα: Το τσεκ απ μειώνει τη θνησιμότητα. Ποιοι το χρειάζονται