Εγκυμοσύνη και Κατοικίδια: είναι υγιεινή συμβίωση;

  • Iatropedia
Μεγαλόσωμα ή μικρόσωμα, παιχνιδιάρικα ή φτερωτά, όπως κι αν είναι τα ζωάκια µας, τα αγαπάµε.Τι γίνεται όμως όταν χτυπήσει την πόρτα ο πελαργός και συνήθως οι μελλοντικοί γιαγιάδες και παππούδες αρχίζουν την γκρίνια ζητώντας να απομακρυνθούν επειγόντως από το σπίτι; Νεότερες επιστημονικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν απέδειξαν ότι δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας αρκέι να τηρούνται σχολαστικά οι κανόνες υγιεινής.

Για καλό και για κακό επιβάλλεται να πάρετε κάποιες απαραίτητες προφυλάξεις οι οποίες θα εξασφαλίσουν μια ασφαλή συμβίωση καθόλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

στο μικροσκόπιο… οι γατούλες

Η τοξοπλάσμωση αποτελεί την κύρια ανησυχία όταν πρόκειται γιατις γάτες. Η λοίμωξη στις έγκυες γυναίκες μπορεί να οδηγήσει σε γενετικές ανωμαλίες ή ακόμα και σε αποβολές όπως αναφέρει εξάλλου το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής CDC.

Η μόλυνση μεταδίδεται στις γάτες από την κατανάλωση μολυσμένου ωμού κρέατος, από τα πουλιά, το έδαφος και τα ποντίκια. Στη συνέχεια μεταδίδουν τη λοίμωξη από τα περιτώματά τους.

Το CDC συνιστά στις έγκυες να λαμβάνουν τις ακόλουθες προφυλάξεις:

Απαγορεύεται η έγκυος να έρχεται σε επαφή με την άμμο της γάτας.

Απαγορεύεται να πιάνει με γυμνά χέρια ωμό κιμά ή τροφές για γατάκια που δεν είναι ξηρές.

Τα κρέατα πρέπει να καταναλώνονται well done, ενώ τα λαχανικά πρέπει να είναι πολύ πολύ πολύ καλά πλυμένα (με λίγο ξύδι στο νερό. Μεγαλύτερος κίνδυνος υπάρχει στο χοιρινό κρέας εΚαλό είναι να τοποθετείοτε το κρέας μερικές μερες στην κατάψυξη πριν το μαγειρέψουμε.

Σχολαστικό πλύσιμο των μαχαιριών, πηρουνιών κλπ – πού ήρθαν σε επαφή με το ωμό κρέας, ενώ προσέχουμε να μην κόψουμε στην ίδια επιφάνεια ωμά λαχανικά.

Σε όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης χρησιμοποιούμε πλαστικά γάντια για ασχολίες πυ αφορούν τον κήπο.

Μην ξεχνάτε ότι το χώμα είναι ο δεύτερος καλύτερος «φίλος» του τοξοπλάσματος μετά το ωμό κρέας.

επικίνδυνα τα παιχνίδια με τον σκύλο

Όπως αναφέρει η Αμερικάνικη Ένωση για την Εγκυμοσύνη (American Pregnancy Association) ο μεγαλύτερος κίνδυνος που υπάρχει με τα σκυλιά, ιδιαίτερα με τα μεγαλόσωμα, είναι η πιθανότητα να θέλει διακαώς την αγκαλιά σας .

Στην περίπτωση αυτή καλό είναι να ξεκινήσετε άμμεσα την εκπαίδευση του ώστε να ‘κόψει’ αυτή την επικίνδυνη συνήθεια.

Επιπλέον, η περίοδος της κύησηςείναι η καταλληλότερη στιγμή για να ξεκινήσετε την προετοιμασία του σκύλου σας για την άφιξη του μωρού σας.

Μια καλή αρχή είναι να εντοπίσετε τυχόν θέματα συμπεριφοράς, να αναθεωρήσετε τις βασικές δεξιότητες υπακοής και να ορίσετε εκ νέου τις ρουτίνες του σκύλου σας.

ακίνδυνα πουλάκια

Αν το κατοικίδιο σας είναι φτερωτό .. καναρίνι παπαγάλος τότε δεν έχετε να ανησυχείτε για τίποτα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας (σύμφωνα με την American Pregnancy Association).

Θα πρέπει όμως να πάτε τον φτερωτό σας φίλο στον κτηνίατρο για έναν προληπτικό έλεγχο. Τα πουλιά μπορούν να μεταδώσουν το βακτήριο της σαλμονέλας, το καμπυλοβακτηρίδιο και κάποιες άλλες λοιμώξεις. Συνιστάται ο καθαρισμός του κλουβιού να μη γίνεται από την έγκυο. Αν αυτό δεν είναι εφικτό φροντίστε να πλένετε καλά τα χέρια εάν έχετε έρθει σε επαφή με το πουλί ή με το κλουβί του.

επικίνδυνα τα ..χάμστερ

Το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) εξέδωσε πρόσφατα μια οδηγία στην οποία αναφέρεται ότι οι έγκυες γυναίκεςδεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με κανένα είδος τρωκτικού κατοικίδιου ζώου. Στα τρωκτικά κατοικίδια συμπεριλαμβάνονται τα χάμστερ, τα gerbils και τα ινδικά χοιρίδια.

Αν και αυτά τα τρωκτικά δεν είναι φορείς του ιού της λεμφοκυτταρικής χοριομηνιγγίτιδας μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια.

Η νόσος αυτή μπορεί να προκαλέσει αποβολή ακόμη και σοβαρές γεννετικές ανωμαλίες. Το CDC προειδοποιεί ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνηςθα πρέπει να φυλάσσονται σε ξεχωριστό μέρος του σπιτιού και η μέλλουσα μαμάδε πρέπει να έρχεται σε επαφή με αυτά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όλες οι νέες θεραπείες για την ΧΑΠ: Παγκόσμια Ημέρα

Ποιες μέθοδοι αντισύλληψης έχουν …ρίσκο;

Γιατί ''φουντώνουν'' το βράδυ οι αρρώστιες;

Πως το σάκχαρο ''χαλάει'' τα μάτια;