Έχουν πολλαπλή σκλήρυνση και περπατούν κανονικά! Πόσο κοστίζει η ολόσωμη στολή που τους το επιτρέπει

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
πολλαπλή σκλήρυνση
Μία ολόσωμη φόρμα υψηλής τεχνολογίας άλλαξε τη ζωή μιας γυναίκα με πολλαπλή σκλήρυνση, αφού της επιτρέπει να περπατάει με ευκολία.

Νωρίτερα φέτος, ένα βίντεο στο YouTube που κυκλοφόρησε από την Ottobock Professionals (μια γερμανική εταιρεία που αναπτύσσει προϊόντα ιατρικής τεχνολογίας και ιδέες θεραπείας για άτομα με περιορισμένη κινητικότητα στους τομείς της προσθετικής και της ανθρώπινης κινητικότητας) αποκάλυψε τα όσα πετυχαίνει η στολή Exopulse Mollii. Στο βίντεο την φορούσε η Louisa, η οποία έπασχε από σπαστικότητα που σχετίζεται με την πολλαπλή σκλήρυνση.

Η στολή περιλαμβάνει 58 ηλεκτρόδια που στέλνουν ήπια ηλεκτρική διέγερση σε 40 βασικές μυϊκές ομάδες. Είναι σχεδιασμένη να χαλαρώνει τους σπαστικούς μύες χρησιμοποιώντας νευροδιέγερση.

«Όταν ανάβετε την στολή, ενεργοποιείτε πολλά ηλεκτρόδια στο εσωτερικό της για να φτάσετε σε μύες που δεν μπορεί να φτάσει ο εγκέφαλος. Μέσω της εγκεφαλικής βλάβης, ορισμένοι μύες είναι πέρα από την πρόσβαση του εγκεφάλου και η στολή αντικαθιστά τα σήματα που ο εγκέφαλος δεν μπορεί να παράγει πια, δήλωσε στο BBC News ο Fredrick Lundqvist, χειροπράκτης και εφευρέτης του Exopulse Mollii Suit.

Σύμφωνα με την Ottobock, η στολή έχει σχεδιαστεί για να φοριέται μόνο μία ώρα κάθε δεύτερη μέρα και παρέχει έναν εύκολο, κατ’ απαίτηση τρόπο για την αποκατάσταση της κινητικότητας και την ανακούφιση από τον πόνο που σχετίζεται με τη σπαστικότητα.

Η Λουίζα δεν είναι μόνη. Η 12χρονη Moya-May Kelly από το Δουβλίνο, η οποία πάσχει από εγκεφαλική παράλυση, κατάφερε να περπατήσει με την εν λόγω στολή.

«Μου επέτρεψε να αποκτήσω μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, να είμαι πιο ανεξάρτητη. Πριν την αποκτήσω, μπορούσα να κάνω ορισμένα πράγματα αλλά όχι αυτά που μπορώ να κάνω τώρα. Είναι πολύ σημαντικό για μένα να μπορώ να κάνω πράγματα όπως όλοι οι άλλοι”, είπε η ίδια σε σχετική συνέντευξη τον Μάιο του 2022.

Το σακάκι και το παντελόνι της στολής Exopulse είναι κατασκευασμένα από συνθετικά υλικά που αναπνέουν και πλένονται και δεν περιέχουν ζωικά προϊόντα ή ίνες. Σύμφωνα με τον εφευρέτη, δεν έχουν σημαντικές παρενέργειες.

Ένα κουμπί κάνει τον χρήστη να νιώθει ότι έχει τον έλεγχο: η στολή δίνει στον χρήστη τη δύναμη να είναι υπεύθυνος για τα συμπτώματα σπαστικότητας. Οι χρήστες μπορούν να κινούνται πιο ελεύθερα και με ασφάλεια.

«Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν ένα άμεσο, θετικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο διευθυντής του Ιατρικού Κέντρου Surfers Health, δρ. Mark Jeffery.

Απαιτούνται περισσότερες δοκιμές για να γίνει ευρέως διαθέσιμη αυτή η στολή υψηλής τεχνολογίας

Μια προκαταρκτική μελέτη αποκάλυψε ότι μια ώρα άσκησης με την στολή Exopulse Mollii Suit βοήθησε στην μείωση των συμπτωμάτων του πόνου σε μεγάλο βαθμό. Οι ασθενείς που συνέχισαν να χρησιμοποιούν τη στολή επί έναν μήνα παρουσίασαν μείωση του πόνου.

Το 2018, μια τυχαιοποιημένη μελέτη σε παιδιά με σπαστική εγκεφαλική παράλυση, που διεξήχθη από το Τμήμα Παιδικής Αποκατάστασης στο Πανεπιστήμιο Επιστημών Υγείας της Λιθουανίας, αποκάλυψε ότι παιδιά που τυχαία έκαναν ωριαία χρήση του Mollii Suit, τρεις φορές την εβδομάδα για τρεις εβδομάδες, πέτυχαν ίδια βελτίωση στην κινητική λειτουργία και την κινητικότητα όσο τα παιδιά που ακολούθησαν τη συμβατική φυσιοθεραπεία.

Και το 2014, μια μη τυχαιοποιημένη αξιολόγηση 117 ασθενών που χρησιμοποιούσαν το Mollii Suit έδειξε ότι κάθε ασθενής ανέφερε τουλάχιστον κάποιο βαθμό βελτίωσης.

Ωστόσο, ο Lundqvist τόνισε ότι δεν αντιδρούν όλοι οι ασθενείς με τον ίδιο τρόπο όπως η Louisa, αν και η στολή είναι αρκετά αποτελεσματική. Απαιτούνται περισσότερες δοκιμές προτού η στολή ευρέως διαθέσιμο.

Η στολή Exopulse Mollii κοστίζει 6.000 δολάρια ΗΠΑ.

Πηγές: https://www.bbc.com, https://interestingengineering.com, https://www.newstalk.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολλαπλή Σκλήρυνση: Ο ξαφνικός κνησμός είναι από τα πιο απρόσμενα και άγνωστα πρώιμα συμπτώματα

Σκλήρυνση κατά Πλάκας (Πολλαπλή Σκλήρυνση): Με απλά λόγια τα βασικά που πρέπει να ξέρετε

Πολλαπλή Σκλήρυνση: 21.218 ασθενείς στην Ελλάδα με μέση ηλικία τα 30 έτη

Πολλαπλή σκλήρυνση: Οι 4 στους 5 ασθενείς έχουν αυτό το πρώιμο σύμπτωμα