ECDC: Να ελέγχονται προληπτικά και οι άνθρωποι, όπου υπάρχουν εξάρσεις γρίπης των πτηνών

  • Ρούλα Τσουλέα
γρίπη των πτηνών
Πόσο απειλητική είναι η γρίπη των πτηνών. Ποιες ομάδες του πληθυσμού χρειάζονται δειγματοληπτικό έλεγχο.

Τον προληπτικό, στοχευμένο έλεγχο των ανθρώπων σε περιοχές όπου η γρίπη των πτηνών προκαλεί εξάρσεις σε πουλερικά και άγρια πτηνά ή άλλα ζώα, συνιστά το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC).

Σε τεχνική έκθεσή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα αναφέρει πως εξακολουθεί να αξιολογεί ως χαμηλό για τον γενικό πληθυσμό τον κίνδυνο μόλυνσης από τους ιούς της γρίπης των πτηνών που κυκλοφορούν στην Ευρώπη.

Για όσους, όμως, εκτίθενται στα μολυσμένα πτηνά ή θηλαστικά (άγρια ή οικόσιτα) ο κίνδυνος θεωρείται χαμηλός προς μέτριος. Και αυτό, μολονότι τα κρούσματα που έχουν αναφερθεί έως σήμερα είναι ελάχιστα. Στα μολυσμένα πτηνά/ζώα λ.χ. μπορεί να εκτίθεται κανείς για επαγγελματικούς λόγους.

Επειδή, λοιπόν, έρχεται χειμώνας συνιστά να ελέγχονται προληπτικά ορισμένες ομάδες του πληθυσμού. Αυτό, όμως, πρέπει να γίνεται λελογισμένα και όχι υπό καθεστώς πανικού. Ειδάλλως, θα επιβαρυνθούν οι υπηρεσίες και τα διαγνωστικά εργαστήρια μεσούσης της εποχής της γρίπης και των άλλων λοιμώξεων, τονίζει.

Ποιοι να ελέγχονται

Σύμφωνα με το ECDC, οι γιατροί πρέπει να κάνουν τα εξής με τους ασθενείς που εισάγονται στα νοσοκομεία με αναπνευστικά συμπτώματα:

  • Να τους ρωτούν εάν είχαν έκθεση σε άρρωστα (ή νεκρά) πτηνά ή άλλα ζώα τις δύο εβδομάδες πριν αρχίσουν τα συμπτώματά τους. Αν δεν θυμούνται πότε άρχισαν τα συμπτώματά τους, να τους ρωτούν για τις δύο εβδομάδες προ της εισαγωγής.
  • Να ελέγχουν κατά την κρίση τους για γρίπη των πτηνών τους ασθενείς οι οποίοι είχαν έρθει σε επαφή με άρρωστα ή νεκρά ζώα/πτηνά.
  • Να εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν για ταυτοποίηση δείγματα από νοσηλευόμενους ασθενείς με πολύ σοβαρές λοιμώξεις από ιούς γρίπης. Αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, εάν οι ασθενείς αποτελούν μέρος νοσοκομειακής συρροής κρουσμάτων.
  • Να εξετάζουν το ενδεχόμενο ελέγχου για εποχιακή γρίπη των νοσηλευόμενων ασθενών με ανεξήγητη ιογενή εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγοεγκεφαλίτιδα. Αν βρεθούν θετικοί στη γρίπη τύπου Α, να γίνεται ταυτοποίηση για να εξακριβωθεί αν πρόκειται για γρίπη των πτηνών.
  • Να διερευνούν και να ελέγχουν για γρίπη των πτηνών τυχόν συρροές σοβαρών αναπνευστικών λοιμώξεων που απαιτούν νοσηλεία. Αυτό ισχύει εάν είναι ασαφή τα ευρήματα των εξετάσεων ρουτίνας για τα αναπνευστικά παθογόνα.

Επιτήρηση στα λύματα

Το ECDC αναφέρει ακόμα πως στις περιοχές με κρούσματα γρίπης πτηνών σε πτηνά/ζώα μπορεί να εξετάζεται το ενδεχόμενο επιτήρησης των λυμάτων.  Παραδέχεται όμως ότι είναι περιορισμένη η εμπειρία και τα επιστημονικά δεδομένα για αυτού του είδους την επιτήρηση όταν υπάρχει χαμηλή κυκλοφορία αυτής ή άλλης ζωικής γρίπης.

Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει το ECDC, μεταξύ 24 Ιουνίου και 1 Σεπτεμβρίου 2023 αναφέρθηκαν συρροές κρουσμάτων από την υψηλής μεταδοτικότητας γρίπη των πτηνών (HPAI) A(H5) σε οικόσιτα (25) και άγρια (482) πτηνά. Οι συρροές καταγράφηκαν σε 21 χώρες της Ευρώπης. Η χώρα μας δεν είχε καμία.

Οι περισσότερες συρροές αναφέρθηκαν κοντά στις ακτές της Ευρώπης. Ελάχιστες αφορούσαν τα ηπειρωτικά τμήματα.

Φωτογραφία: iStock