ECDC: Ανησυχητική αύξηση των σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων στην Ευρώπη

  • Ρούλα Τσουλέα
ECDC
Τι δείχνουν νέες εκθέσεις για τα χλαμύδια, τη γονόρροια και το αφροδίσιο λεμφοκοκκίωμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ανησυχητική αύξηση στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτυπώνει σε νέες εκθέσεις του το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (ECDC).

Όπως ανακοίνωσε,  τα χλαμύδια, η γονόρροια και το αφροδίσιο λεμφοκοκκίωμα (LGV) έχουν αυξηθεί κατακόρυφα στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο. Οι αυξήσεις σε αυτά τα νοσήματα είναι παρόμοιες με εκείνες στη σύφιλη που είχε αναφέρει το ECDC πριν από λίγες εβδομάδες.

Το ECDC επισημαίνει πως στη διάρκεια της πανδημίας υπήρξε ύφεση των κρουσμάτων, λόγω των περιορισμών που είχαν τεθεί. Μετά την άρση τους, όμως, ξανάρχισαν να αυξάνονται.

Ειδικότερα, το 2021 αναφέρθηκαν 46.728 κρούσματα γονόρροιας – αριθμός υψηλότερος από τα ετήσια κρούσματα προ της πανδημίας. Περισσότερα από τα μισά από αυτά καταγράφηκαν σε άνδρες που έκαναν σεξ με άνδρες (MSM).

Πρόσθετος λόγος ανησυχίας είναι το γεγονός ότι αυξάνεται η αντοχή της γονόρροιας στα αντιβιοτικά φάρμακα, που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπισή της. Η αυξημένη αντιμιρκοβιακή αντοχή αφορά τα αντιβιοτικά αζιθρομυκίνη (azithromycin)   και σιπροφλοξασίνη (ciprofloxacin).

Χλαμύδια και αφροδίσιο λεμφοκοκκίωμα 

Η κατάσταση με τα χλαμύδια είναι παρόμοια. Τα κρούσματα αυξάνονταν μεταξύ 2012 και 2019, αλλά μειώθηκαν το 2020 λόγω των lockdown. Το 2021 άρχισαν πάλι να αυξάνονται, με τα κρούσματα να είναι υψηλότερα στις νεαρές ετεροφυλόφιλες γυναίκες. Ωστόσο οι γυναίκες υποβάλλονται σε διαγνωστικές εξετάσεις συχνότερα από τους άνδρες. Επομένως τα κρούσματα στους άνδρες μπορεί να υποδιαγιγνώσκονται, διευκρινίζει το κέντρο.

Συνολικώς το 2021 αναφέρθηκαν 184.542 κρούσματα χλαμυδίων στην ΕΕ (περίπου 74 ανά 100.000 πληθυσμού). Τα περισσότερα είχαν Δανία, Φινλανδία, Ισλανδία, Νορβηγία και Σουηδία.

Διαβάστε ακόμα ECDC: Ραγδαία αύξηση της σύφιλης στην Ελλάδα, δείχνει νέα έκθεση

Εξίσου ανησυχητική χαρακτηρίζει το ECDC την κατάσταση και με το αφροδίσιο λεμφοκοκκίωμα. Αυτό είναι ένα νόσημα που προκαλείται από ορισμένα στελέχη του βακτηρίου που προκαλεί χλαμύδια. Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ) πρόκειται για τους ορότυπους L1, L2, L3 του βακτηρίου Chlamydia trachomatis, και κυρίως τον L2b.

Το ευρωπαϊκό κέντρο επισημαίνει ότι το αφροδίσιο λεμφοκοκκίωμα προβληματίζει ιδιαιτέρως, λόγω των δυνητικά μακροχρόνιων επιπλοκών του. Γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία να εφαρμοστούν στοχευμένες στρατηγικές πρόληψης και αυξημένη επιτήρηση, ώστε να αναχαιτιστεί η διασπορά του. Ιδιαίτερη επιτήρηση χρειάζονται όσοι λαμβάνουν ή είναι κατάλληλοι υποψήφιοι για να λάβουν προφυλακτική αγωγή (PrEP) έναντι της HIV/AIDS λοίμωξης.

Φωτογραφία: iStock