Δύο πολύ συχνά δερματικά προβλήματα και τι λύσεις υπάρχουν

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
πόδι του αθλητή
Ολοένα και περισσότεροι αντιμετωπίζουν ένα απλό αλλά ενοχλητικό και καθόλου υγιεινό πρόβλημα στα πέλματα: το λεγόμενο πόδι του αθλητή.

Επίσης, ένα φαινόμενο που έχει αύξηση τις τελευταίες δεκαετίες είναι το ξηρό δέρμα. Και επειδή οι άντρες τείνουν να είναι πιο διστακτικοί στην χρήση ενυδατικών προϊόντων, είναι και εκείνοι που έχουν πιο συχνά αυτό το πρόβλημα.

Πολλοί, μάλιστα, νομίζουν ότι το πόδι του αθλητή είναι κάτι “φυσιολογικό” όταν το πέλμα ιδρώνει. Αλλά αυτό είναι λάθος. Το πρόβλημα οφείλεται στην κακή υγιεινή των ποδιών και όχι στο πόσο πολύ τρέχουμε στον διάδρομο γυμναστικής, ή πόσο καλά παίζουμε στα γήπεδα 5×5.

Ορισμένα δερματικά προβλήματα ταλανίζουν κατά καιρούς πολλούς άντρες. Ακολουθεί μια ματιά σε δύο κοινά προβλήματα και λύσεις.

Ξηρό δέρμα

Τα συμπτώματα του ξηρού δέρματος περιλαμβάνουν φολιδωτά μπαλώματα (με ή χωρίς ερυθρότητα), κνησμό και συνολική ξηρότητα. Μπορεί να έχετε ξηρό δέρμα όλο το χρόνο: από την μεγάλη ζέστη του καλοκαιριού μέχρι το τσουχτερό κρύο του χειμώνα. Η έκθεση στον ήλιο βλάπτει το δέρμα, αφήνοντάς το πιο λεπτό και λιγότερο πιθανό να διατηρήσει την υγρασία με την πάροδο του χρόνου. Επίσης, η γήρανση του δέρματος παράγει λιγότερα από τα φυσικά έλαια που το διατηρούν ενυδατωμένο.

Θεραπεία

Η πρώτη γραμμή άμυνας είναι μια ενυδατική κρέμα που μαλακώνει και λειαίνει το δέρμα με νερό και λιπίδια (λίπη). Ορισμένες ενυδατικές κρέμες προσελκύουν νερό στο δέρμα και το σφραγίζουν. Άλλες αποτρέπουν την απώλεια υγρασίας επικαλύπτοντας το δέρμα με ένα παχύ, αδιαπέραστο στρώμα.

  • Βαζελίνη: Αυτή η κηρώδης, λιπαρή ουσία σταματά την απώλεια νερού χωρίς να φράζει τους πόρους. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από μόνο του αλλά είναι επίσης συστατικό σε πολλές ενυδατικές κρέμες και αλοιφές. Επειδή η βαζελίνη δεν περιέχει νερό, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείται όσο το δέρμα είναι ακόμα υγρό μετά το μπάνιο για να σφραγίσει την υγρασία.
  • Ορυκτέλαια: Έχουν το ίδιο αποτέλεσμα αλλά χωρίς αίσθηση λιπαρότητας. Πρέπει επίσης να χρησιμοποιούνται ενώ το δέρμα είναι υγρό.
  • Ενυδατικές λοσιόν και κρέμες: Αυτά τα προϊόντα περιέχουν νερό και έλαια. Είναι λιγότερο λιπαρά και πιο ελκυστικά από τη βαζελίνη ή τα ορυκτέλαια. Αναζητήστε ενυδατικές κρέμες με τουλάχιστον ένα από τα ακόλουθα συστατικά: γλυκερίνη, πυρογλουταμικό οξύ, σορβιτόλη, γαλακτικό οξύ, γαλακτικά άλατα, ή άλφα υδροξυοξέα.

Πρόληψη

Δοκιμάστε μερικές από τις ακόλουθες αλλαγές για να αποτρέψετε την ξηροδερμία:

  • Προσθέστε υγρασία στον αέρα του δωματίου με έναν υγραντήρα ή ένα ανοιχτό δοχείο με νερό που βρίσκεται πάνω στο καλοριφέρ.
  • Στο ντους, ή στο μπάνιο, χρησιμοποιήστε χλιαρό νερό (το πολύ ζεστό νερό μπορεί να στεγνώσει το δέρμα αφαιρώντας του τα φυσικά έλαια).
  • Για να διατηρήσετε το νερό που απορροφά το δέρμα σας ενώ κάνετε ντους ή μπάνιο, εφαρμόστε βαζελίνη, λάδι ή ενυδατική κρέμα αμέσως μετά.

Πόδι του αθλητή

Το πόδι του αθλητή προκαλείται από δερματόφυτα, μια ομάδα μυκητών στην επιφάνεια του δέρματος. Τα ενδεικτικά σημάδια περιλαμβάνουν:

  • έντονο κνησμό
  • ραγίσματα στην επιδερμίδα
  • μικρές φουσκάλες
  • ξεφλουδισμένες περιοχές του δέρματος
  • ερυθρότητα και απολέπιση στα πέλματα

Όλα αυτά εντοπίζονται ειδικά ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών. Τα δερματόφυτα ευδοκιμούν σε ζεστά, υγρά περιβάλλοντα όπως πισίνες, ντους και αποδυτήρια όπου οι άνθρωποι περπατούν με γυμνά πόδια. Το ζεστό, υγρό περιβάλλον μέσα στο παπούτσι με τις ιδρωμένες κάλτσες τα ενθαρρύνει να εξαπλωθούν.

Θεραπεία

Πρώτα, δοκιμάστε μια αντιμυκητιασική αλοιφή, κρέμα ή σκόνη χωρίς ιατρική συνταγή, όπως κλοτριμαζόλη, τερβιναφίνη, ή μικοναζόλη. Μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες για να βελτιωθεί μια λοίμωξη και οι υποτροπές είναι συχνές. Εάν τα συμπτώματα δεν βελτιωθούν μετά από αρκετές εβδομάδες, συμβουλευτείτε έναν γιατρό, ο οποίος μπορεί να συνταγογραφήσει αντιμυκητιακά χάπια.

Πρόληψη

Το να διατηρείτε τα πόδια καθαρά και στεγνά είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε το πόδι του αθλητή. Επίσης, κάντε τα εξής:

  • Πλένετε καλά τα πόδια σας κάθε μέρα και φοράτε ένα καθαρό ζευγάρι κάλτσες μετά το μπάνιο ή το ντους.
  • Αφιερώστε χρόνο για να στεγνώσετε καλά τα πόδια σας (συμπεριλαμβανομένου κάθε δακτύλου και ειδικά του χώρου μεταξύ των δακτύλων) αφού κάνετε μπάνιο, ντους ή κολύμπι.
  • Φορέστε σαγιονάρες ή σανδάλια γύρω από τις δημόσιες πισίνες και στα αποδυτήρια του γυμναστηρίου και στα ντους.
  • Φορέστε κάλτσες που απομακρύνουν την υγρασία που απορροφούν τον ιδρώτα.
  • Μην φοράτε τα ίδια παπούτσια δύο μέρες στη σειρά. Δώστε στα παπούτσια ένα διάλειμμα 24 ωρών για να αεριστούν και να στεγνώσουν.

Πηγή: https://www.health.harvard.edu

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μυκητιασική ακμή: Πότε τα σπυράκια οφείλονται σε μύκητα! Πώς φαίνονται και τι να κάνετε [φωτό]

Ονυχομυκητίαση: Ένα μικρό πρόβλημα με μεγάλο χρόνο θεραπείας

Αν κάνετε αυτό στο ντους οι γιατροί λένε να το σταματήσετε άμεσα

Γεμίζεις το σώμα σου βακτήρια αν κάνεις αυτό μετά το ντους: Τι μας μαθαίνει μεγάλη έρευνα