Δύο κυνηγοί πέθαναν από τη νόσο των ελαφιών-ζόμπι: Γιατί ανησυχούν οι επιστήμονες

  • Ρούλα Τσουλέα
ζόμπι
Οι δύο κυνηγοί ήταν φίλοι που είχαν καταναλώσει μολυσμένο κρέας ελαφιού. Τι ανακοίνωσαν οι γιατροί τους.

Δύο κυνηγοί που έφαγαν κρέας από ελάφια τα οποία ήταν γνωστό ότι έπασχαν από χρόνια εξασθενητική νόσο (ή νόσο των ελαφιών-ζόμπι), ανέπτυξαν παρόμοιες νευρολογικές παθήσεις και έχασαν τη ζωή τους, εγείροντας ανησυχία ότι η ασθένεια μπορεί να περνά από τα ζώα στους ανθρώπους.

Η χρόνια εξασθενητική νόσος είχε ανιχνευθεί για πρώτη φορά στο βόρειο Κολοράντο και το νότιο Ουαϊόμινγκ τη δεκαετία των ’90. Έκτοτε είχε βρεθεί σε ελάφια και άλκες τουλάχιστον 32 αμερικανικών πολιτειών, σύμφωνα με τα αμερικανικά, ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC).

Έχει επίσης εντοπιστεί σε ελάφια σε τέσσερις επαρχίες του Καναδά και τέσσερις άλλες χώρες. Οι χώρες είναι η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Σουηδία και η Νότια Κορέα.

Η ασθένεια αποκαλείται και νόσος των ελαφιών-ζόμπι επειδή τους προκαλεί:

  • Απώλεια βάρους
  • Έλλειψη συντονισμού των κινήσεων
  • Σιελόρροια
  • Παραπάτημα
  • Ατονία
  • Έλλειψη φόβου για τους ανθρώπους

Οι επιστήμονες φοβόντουσαν ότι η ασθένεια θα μπορούσε να μεταδίδεται στους ανθρώπους, όπως είχε συμβεί με τη νόσο των τρελών αγελάδων τη δεκαετία των ’90. Και αυτό διότι και οι δύο ασθένειες προκαλούνται από τα πράιον. Τα πράιον είναι παθολογικές πρωτεΐνες που μπορεί να προκαλέσουν ανήκεστη βλάβη και πιθανή νέκρωση των κυττάρων.

Οι δύο κυνηγοί

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Σαν Αντόνιο περιέγραψαν πως δύο κυνηγοί από τον ίδιο όμιλο εκδήλωσαν σποραδική νόσο Creutzfeldt-Jakob (Κρόϋτσφελντ-Γιάκομπ – vCJD). Την ίδια ασθένεια, που λέγεται και σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια, προκαλεί και η μόλυνση των ανθρώπων από τα πράιον των «τρελών αγελάδων».

Η σχετική δημοσίευση έγινε στην ιατρική επιθεώρηση Neurology. Οι επιστήμονες παρουσίασαν επίσης τα περιστατικά στο πρόσφατο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας (ΑΑΝ).

Όπως γράφουν, ένας 72χρονος άνδρας ο οποίος ήταν γνωστό ότι είχε φάει κρέας από ελάφια μολυσμένα με τη νόσο ζόμπι, παρουσίασε το 2022 αιφνίδια σύγχυση και επιθετικότητα.

Ένας 77χρονος φίλος του, ο οποίος επίσης είχε φάει κρέας από τον ίδιο πληθυσμό ελαφιών, πέθανε προσφάτως από νόσο Κρόϋτσφελντ-Γιάκομπ. Μάλιστα ο δεύτερος ασθενής πέθανε εντός ενός μηνός από την έναρξη των συμπτωμάτων του.

Τα δύο αυτά περιστατικά εγείρουν ανησυχίες για «δυνητική συσχέτιση μεταξύ της χρονίας εξασθενητικής νόσου (των ελαφιών) και της ανθρώπινης νόσου των πράιον», γράφουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Περίοδος επωάσεως

Οι ερευνητές δεν αποσαφηνίζουν στο άρθρο τους που ζούσαν ή κυνηγούσαν οι δύο άνδρες. Τα περισσότερα κρούσματα της νόσου των ελαφιών-ζόμπι έχουν καταγραφεί στο Κάνσας, τη Νεμπράσκα, το Ουϊσκώνσιν και το Ουαϊόμινγκ, αναφέρει το USA Today.

Οι επιστήμονες διευκρινίζουν στο άρθρο τους πως τα δύο περιστατικά δεν αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η νόσος των ελαφιών-ζόμπι πέρασε στους δύο κυνηγούς. Υποδηλώνουν, όμως, πως υπάρχει επείγουσα ανάγκη να μελετηθούν εξονυχιστικά οι δυνητικοί κίνδυνοι από την κατανάλωση μολυσμένου κρέατος από τα ελάφια.

Όσον αφορά το γιατί πέθαναν οι δύο φίλοι με τόση χρονική απόσταση ο ένας από τον άλλο, η απάντηση ίσως κρύβεται στην περίοδο επωάσεως. Τα πράιον που προκαλούν νόσο των τρελών αγελάδων χρειάζονται 4-6 χρόνια από την μόλυνση των ζώων έως ότου τους προκαλέσουν συμπτώματα. Αντίστοιχα οι άνθρωποι που καταναλώνουν τα πράιον, χρειάζονται 10 χρόνια για νοσήσουν.

Η νόσος των ελαφιών-ζόμπι έχει περίοδο επωάσεως έως και 2 χρόνια, πριν αρχίσουν τα ζώα να εκδηλώνουν συμπτώματα. Στους ανθρώπους ίσως ισχύει κάτι ανάλογο, αν και τώρα παρατηρήθηκαν τα πρώτα περιστατικά.

Φωτογραφία: iStock