Δυνητικά επικίνδυνη για τους ασθενείς με long Covid η άσκηση

  • Iatropedia newsroom
Δυνητικά επικίνδυνη για τους ασθενείς με long Covid η άσκηση
Όσοι αισθάνονται εξουθενωμένοι μετά από έντονη δραστηριότητα κινδυνεύουν με σοβαρή βλάβη στους ιστούς

Η άσκηση είναι καλή για την υγεία, αλλά μπορεί να είναι επιβλαβής για ορισμένους πάσχοντες από long Covid, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Όσοι αισθάνονται εξουθενωμένοι μετά από έντονη δραστηριότητα – μια κατάσταση γνωστή ως αδιαθεσία μετά την άσκηση / κακουχία εκ προσπάθειας – κινδυνεύουν να υποστούν σοβαρή βλάβη στους ιστούς από σκληρή άσκηση, ανακάλυψαν επιστήμονες στην Ολλανδία.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο VU του Άμστερνταμ υπέβαλαν 25 ασθενείς με long Covid και 21 υγιή άτομα «ελέγχου» σε περίπου 8-12 λεπτά ποδηλασίας υψηλής έντασης. Οι συμμετέχοντες προσέφεραν εθελοντικά δείγματα αίματος και μυϊκής βιοψίας πριν και μετά την άσκηση για να εντοπίσουν βιολογικές αλλαγές που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τα επίμονα συμπτώματα εξουθένωσης των ασθενών.

Τα άτομα με long Covid είχαν σημαντικά μικρότερη ικανότητα άσκησης από τα υγιή άτομα -κάτι που σχετίζεται με υψηλότερο ποσοστό λευκών μυϊκών ινών επιρρεπών στην κόπωση και λιγότερες ερυθρές μυϊκές ίνες βραδείας συστολής- σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications.

Το τεστ της άσκησης προκάλεσε αδιαθεσία μετά την καταπόνηση σε όλους τους ασθενείς, η οποία σε ορισμένους κράτησε τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με τον Rob Wust, επίκουρο καθηγητή Φυσιολογίας των Μυών και συνεπικεφαλής της μελέτης.

Όλοι οι συμμετέχοντες με long Covid, συμπεριλαμβανομένων πρώην bodybuilders, παικτών ταεκβοντό και επαγγελματιών αθλητών, χρειάστηκε να σταματήσουν την εργασία πλήρους απασχόλησης από τότε που ανέπτυξαν την κατάσταση που προκαλείται από τον κορονοϊό.

Ο βιολογικός λόγος

Η ιστολογική ανάλυση μετά την άσκηση σε δείγμα ιστού που συλλέχτηκε από τους μύες του επάνω μέρους του ποδιού των συμμετεχόντων έδειξε ότι οι ασθενείς ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν σημάδια σοβαρής ιστικής βλάβης, συμπεριλαμβανομένων μυϊκών ινών που πεθαίνουν, φλεγμονής και μεταβολικών διαταραχών.

Οι ασθενείς είχαν επίσης αυξημένη συσσώρευση εναποθέσεων που περιείχαν αμυλοειδές στους μύες, κάτι που έχουν παρατηρήσει άλλες μελέτες στα αιμοφόρα αγγεία πασχόντων από long Covid.

Τα ευρήματα, σύμφωνα με τον Wust, δείχνουν έναν βιολογικό λόγο για τα συμπτώματα των ασθενών και ότι δεν είναι ψυχολογικής φύσεως, καθώς και ότι δεν οφείλονται απλά στο ότι δεν βρίσκονται πλέον σε φόρμα ή στην έλλειψη σωματικής άσκησης.

Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι όσοι πάσχουν από long Covid δεν πρέπει να ασκούνται, λέει.

Η κίνηση των μυών κάνει καλό, σημειώνει, προσθέτοντας, όμως, ότι οι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν τα όριά τους και να κρατιούνται κάτω από αυτά.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στρεπτόκοκκος: Τι προκαλεί και πότε είναι επικίνδυνος για τη ζωή

Γιατί επιμένει ο βήχας μετά από μία λοίμωξη του αναπνευστικού

Θάνατοι από Η1Ν1 στην Ιταλία: Ο ιός δεν είναι πια ο ίδιος