Δουλεύετε καθιστοί; Να σηκώνεστε όσο συχνά μπορείτε

  • Iatropedia
Το ξέρετε ότι ο Χέμινγουεϊ, προτιμούσε να γράφει όρθιος; Το ίδιο και ο Σολζενίτσιν. Γνωρίζετε ότι στο εξωτερικό πλέον οι εταιρίες φτιάχνουν τα γραφεία έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να δουλεύουν όρθιοι; Γνωρίζετε το γιατί; Το ξέρετε ότι ο διαβήτης προτιμάει τους ανθρώπους που περνάνε αρκετές ώρες καθισμένοι στο σπίτι και στο γραφείο; Αν όμως καταφέρει κάποιος να είναι όρθιος για μιάμιση ώρα τη μέρα τότε ο κίνδυνος αυτός μειώνεται σημαντικά.

Τη σοβαρή αυτή μεταβολική διαταραχή καθώς και το ακριβές όριο των 90 λεπτών εντόπισαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Λέστερ με επικεφαλής τον καθηγητή Τζόζεφ Χένσον. Οι επιστημονική ομάδα δημοσίευσε τη μελέτη της στο περιοδικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Μελέτη του Διαβήτη «Diabetologia».

Οι ερευνητές μελέτησαν 2 ομάδες ανθρώπων. Μια με μέσο όρο ηλικίας τα 33 χρόνια και μια άλλη με μέσο όρο τα 64. Η μελέτη έδειξε ότι τα άτομα υψηλού κινδύνου για ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2, ωφελούνται περισσότερο αν κάθονται λιγότερο και σηκώνονται όρθιοι πιο συχνά (π.χ. διακόπτοντας περιοδικά τη δουλειά τους στο γραφείο). Μάλιστα τα οφέλη είναι περισσότερα από το να ασκούνταν σωματικά για 150 λεπτά την εβδομάδα.

Ο χρόνος που περνάμε καθιστοί επιδρά αρνητικά στα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) και χοληστερόλης στο αίμα. Και αυτό δεν έχει να κάνει με την ηλικία. Επιδρά το ίδιο αρνητικά τόσο σε νέους όσο και σε μεγαλύτερους. Εξάλλου κατά το παρελθόν άλλες έρευνες έχουν συσχετίσει την καθιστική ζωή με αυξημένο κίνδυνο για αγγειακές παθήσεις στην καρδιά και τον εγκέφαλο, καθώς επίσης με κάποιες μορφές καρκίνου. Με άλλα λόγια το καθισιό, ακόμη και όταν είμαστε αναγκασμένοι λόγω δουλειάς, είναι μια βόμβα στον οργανισμό μας. Και μάλιστα μια επικίνδυνη βόμβα. Ειδικά δε, όταν δεν ασκούμαστε σωματικά, η καλύτερη λύση είναι η εναλλαγή να σηκωνόμαστε από το γραφείο ανά τακτά διαστήματα και να περπατάμε λίγο.

Και ξέρετε πόσες ώρες περνάμε καθιστοί; Τουλάχιστον 10 την ημέρα. Όταν δε δουλεύουμε πολύ, τότε απλά καθόμαστε και μετά πέφτουμε για ύπνο. Ξαπλώνουμε δηλαδή. Ο καθηγητής Χένσον ανέφερε σχετικά: «Όσο περισσότερο χρόνο περνά κανείς καθιστός, τόσο αυξάνεται η ποσότητα των σακχάρων και των λιπιδίων που συσσωρεύονται στο αίμα του και μάλιστα ανεξάρτητα από το χρόνο που αφιερώνει σε σωματική άσκηση. Υπάρχει σημαντική διαφορά ανάμεσα σε όσους κάθονται πολύ και όσους κάθονται λίγο. Όσοι περνάνε καθιστοί τις λιγότερες ώρες, έχουν επίσης τα χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης και λιπιδίων στο αίμα τους»

Η καθιστική ζωή έχει επιβεβαιωθεί ότι προκαλεί σημαντική ελάττωση του ρυθμού του μεταβολισμού, ενώ αντίθετα όταν κάποιος μένει όρθιος για συνολικά 180λεπτά την ημέρα, ακόμα κι αν δεν ασκείται, καίει κατά μέσο όρο περίπου 3,6 κιλά λίπους παραπάνω μέσα σε ένα χρόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συμβουλές για καρδιά, διαβήτη, οστεοπόρωση και άλλα νοσήματα

6 μύθοι και πραγματικότητες για τη στυτική δυσλειτουργία

Ποια πρέπει να είναι η περίμετρος της κοιλιάς ενός ενήλικα;

Πως το σάκχαρο χτυπάει τα μάτια;

Ασκηθείτε το πρωί, με άδειο στομάχι και θα κάψετε λίπος

Γιατί πεθαίνουν οι διαβητικοί στην εποχή του μνημονίου;