Δείτε πως θα σταματήσετε το ροχαλητό!

  • Iatropedia
Μπορεί να μην αποτελεί απειλή για την υγεία, αλλά το ροχαλητό μπορεί να γίνει ιδιαίτερα ενοχλητικό σε όποιον έχει την «ατυχία» να μοιράζεται το ίδιο δωμάτιο με εσάς. Υπολογίζεται πως το 45% των ανδρών και το 30% των γυναικών ροχαλίζουν και όσο μεγαλώνουν το πρόβλημα αυτό επιδεινώνεται. Πως θα το σταματήσετε; Τι πρέπει να κάνετε για να απαλλαγείτε από αυτό; Απαντήσεις στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί.

 

Το ροχαλητό είναι ένα συχνό φαινόμενο, στην πραγματικότητα οι περισσότεροι άνθρωποι ροχαλίζουν σε κάποιο βαθμό. Είναι ο ήχος που παράγεται όταν κάποιος αναπνέει από το στόμα κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Συνήθως δεν αποτελεί σοβαρό πρόβλημα υγείας, παρά μόνο όταν σχετίζεται με άπνοια ύπνου, δηλαδή με διακοπή της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ωστόσο, ένα δυνατό ροχαλητό μπορεί να διαταράξει τον ύπνο τόσο του ατόμου που ροχαλίζει όσο και του συντρόφου που κοιμάται δίπλα.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου οι μύες και άλλοι ιστοί του στόματος, του λαιμού και του οπίσθιου μέρους της μύτης χαλαρώνουν και η αναπνοή προκαλεί τη δόνηδη αυτών με αποτέλεσμα τη δημιουργία ροχαλητού. Καθώς οι δομές χαλαρώνουν ο αεραγωγός στενεύει καθιστώντας πιο δύσκολη τη ροή του αέρα. Όσο περισσότερο δυσκολεύεται η ροή του αέρα τόσο πιο δυνατό είναι το ροχαλητό.

Οποιαδήποτε κατάσταση ή ουσία ενιχύει τη χαλάρωση των μυών έχει αυτό το αποτέλεσμα. Έτσι το αλκοόλ, τα αντιισταμινικά και υπνωτικά χάπια, ο ύπνος σε ένα υπερβολικά μαλακό ή μεγάλο μαξιλάρι, η θέση του ύπνου (ανάσκελα) και τα παραπανίσια κιλά είναι οι κυριότεροι υπεύθυνοι παράγοντες για το ροχαλητό.

Η απόφραξη του αεραγωγού μπορεί επίσης να προκληθεί από ανατομικές ανωμαλίες του λαιμού ή της μύτης, όπως υπερβολικά μακριά μαλακή υπερώα ή σταφυλή και σκολίωση του ρινικού διαφράγματος. Στα παιδιά το ραχαλητό συχνά προκαλείται από τις διογκωμένες αμυγδαλές και τα κρεατάκια.

Οι αλλεργίες και το άσθμα μπλοκάρουν τους αεραγωγούς και μπορεί να δημιουργήσουν στένωση στο λαιμό, οδηγώντας σε ροχαλητό. Το κάπνισμα, το οποίο ερεθίζει τους αεραγωγούς και χαλαρώνει τους μύες του λαιμού μπορεί να κάνει το ροχαλητό χειρότερο.

Περίπου το 45% των ανδρών και το 30% των γυναικών ροχαλίζουν και όσο μεγαλώνουν το ραχαλητό τους θα επιδεινώνεται.

Απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από το ροχαλητό. Αυτά περιλαμβάνουν:

Μην πίνετε αλκοόλ πριν πάτε για ύπνο.

Αποφύγετε τα ηρεμιστικά και τα αντιισταμινικά, ειδικά πριν από την κατάκλιση.

Αν είστε υπέρβαροι φροντίστε να χάσετε τα παραπανίσια κιλά με τακτική και σωστή διατροφή.

Αν έχετε αλλεργίες προσπαθήστε να εξαλείψετε τα αλλεργιογόνα από την κρεβατοκάμαρα με τακτικό πλύσιμο σεντονιών, ξεσκόνισμα για να απομακρύνετε τα ακάρεα της σκόνης και αντιμετώπιση της μούχλας.

Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα, αν ο αέρας στο σπίτι σας είναι πολύ ξηρός.

Προσπαθήστε να κοιμάστε στο πλάι ή αφαιρέστε το μαξιλάρι.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός