Δείτε πως να αντιμετωπίσετε τη χαμηλή πίεση!

  • Iatropedia
Η υπόταση είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο ιδίως στις γυναίκες, το οποίο ευθύνεται για αίσθημα ζάλης και λιποθυμίας. Από την άλλη πλευρά όμως μπορεί να μην δημιουργεί κανένα σύμπτωμα, καθώς ο οργανισμός έχει συνηθίσει σε αυτές τις πιέσεις. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί τα ύποπτα συμπτώματα και τη θεραπεία της υπότασης.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Η χαμηλή πίεση του αίματος, επίσης γνωστή ως υπόταση είναι όταν η πίεση του αίματος στις αρτηρίες σας είναι υπερβολικά χαμηλή.

Αν η αρτηριακή πίεση είναι πολύ χαμηλή, μπορεί να περιορίσει την ποσότητα του αίματος που ρέει προς τον εγκέφαλο και σε άλλα ζωτικά όργανα και μπορεί να προκαλέσει, αστάθεια, ζάλη ή λιποθυμία.

Οι καρδιακές αντλίες παρέχουν σταθερή ποσότητα αίματος σε όλο το σώμα μέσω των αρτηριών, των φλεβών και των τριχοειδών αγγείων. Η πίεση που ασκεί το αίμα στις φλέβες και τις αρτηρίες διακρίνεται σε:

– συστολική πίεση είναι η πίεση, όταν η καρδιά σας κτυπά και στέλνει το αίμα στις αρτηρίες σας.

– διαστολική πίεση είναι η πίεση, όταν η καρδιά ξεκουράζεται ανάμεσα στους χτύπους για να δεχθεί νέο αίμα.

Μπορεί να έχετε χαμηλή πίεση αίματος για πολλούς λόγους. Εξαρτάται από την ώρα της ημέρας, την ηλικία σας, τη θερμοκρασία, κάποιο φάρμακο που ίσως παίρνετε και από ορισμένες ασθένειες.

Η χαμηλή αρτηριακή πίεση δεν χρειάζεται συνήθως να αντιμετωπιστεί αν δεν προκαλεί συμπτώματα, όπως ζάλη. Αν όμως αντιμετωπίζετε σοβαρά συμπτώματα λιποθυμικών τάσεων, τότε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Υπάρχουν επίσης, διάφορα πράγματα που μπορείτε να κάνετε, για να την αντιμετωπίσετε, όπως:

-να αποφεύγετε την ορθοστασία για πολύ ώρα

– να φοράτες ελαστρικές κάλτσες υποστήριξης

– να αποφεύγετε το αλκοόλ

-να προσθέσετε αλάτι στη διατροφή σας

-να τρώτε τακτικά, μικρά γεύματα.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr