Δείτε όλα τα ύποπτα σημάδια για τον καρκίνο του ενδομητρίου!

  • Iatropedia
Ο καρκίνος του ενδομητρίου είναι ο πιο συχνός καρκίνος του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος στις αναπτυγμένες χώρες (καθώς στις αναπτυσσόμενες είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας) και αποτελεί τον έκτο πιο συχνό καρκίνο στις γυναίκες. Ενώ η συχνότητα εμφάνισης και τα ποσοστά θνησιμότητας από διάφορες άλλες μορφές καρκίνου έχουν σταθεροποιηθεί ή μειωθεί την τελευταία δεκαετία, η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του ενδομητρίου έχει αρχίσει να αυξάνεται σε όλη την Ευρώπη. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί τα ύποπτα συμπτώματα τoυ καρκίνου του ενδομητρίου.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Η μήτρα είναι ένα κοίλο όργανο με μήκος περίπου 8 εκατοστά και βρίσκεται στην γυναικεία πύελο και συγκεκριμένα μεταξύ του ορθού και της ουροδόχου κύστεως. Η μήτρα διαιρείται στο σώμα και στον τράχηλο. Στο άνω μέρος της μήτρας, που ονομάζεται πυθμένας, βρίσκονται τα στόμια που οδηγούν στις σάλπιγγες.

Το στενότερο τμήμα του σώματος της μήτρας ονομάζεται ισθμός και είναι ένα στενό πέρασμα μήκους περίπου 1 εκατοστού που συνδέει τον τράχηλο με το σώμα. Ο τράχηλος είναι το κατώτερο τμήμα της μήτρας, έχει μήκος περίπου 4 εκατοστά και συνδέει την μήτρα με τον κόλπο.

Σχεδόν όλοι οι καρκίνοι της μήτρας αναπτύσσονται στο ενδομήτριο και ονομάζονται καρκίνοι ενδομητρίου. Πιο σπάνια ο καρκίνος μπορεί να ξεκινάει από τους μύες ή το συνδετικό ιστό της μήτρας και ονομάζεται σάρκωμα. Ο καρκίνος του ενδομητρίου ανήκει στα αδενοκαρκινώματα με πιο συχνό τύπο το ενδομητροειδές αδενοκαρκίνωμα που αφορά περίπου το 75-80% των περιπτώσεων.

Ο καρκίνος του ενδομητρίου δεν έχει πολλά συμπτώματα. Τα κυριότερα είναι:

Ασυνήθιστη απώλεια αίματος από τον κόλπο. Στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων αυτό που παρατηρείται είναι μία ασυνήθιστη απώλεια αίματος από τον κόλπο. Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί ως αιμορραγία μεταξύ των περιόδων ή εμφάνιση αίματος σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Επίσης αντί για αίμα μπορεί να παρατηρηθούν αυξημένα κολπικά υγρά χρώματος καφέ, μπέζ ή έντονου κίτρινου.

Πόνος ή μάζα στην πύελο. Σε προχωρημένα στάδια της νόσου μπορεί να εμφανιστεί ένας βαθύς πόνος χαμηλά στην κοιλιά ή ψηλαφητή μάζα ή γρήγορη και απότομη διόγκωση της κοιλιάς χωρίς αιτία.

Εάν εμφανίζετε ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα δε σημαίνει ότι έχετε καρκίνο του ενδομητρίου. Αν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα είναι πολύ σημαντικό να επισκεφτείτε το γιατρό σας, ώστε να βρεθεί η αιτία και να θεραπευτεί.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όταν ο καρκίνος δίνει σημάδια!

Καρκίνος Προστάτη: Σοβαρή Κακοήθεια ή ''Λιοντάρι Χωρίς Δόντια'';