Δίκοπο μαχαίρι η τεστοστερόνη για να χάσουν οι άνδρες κιλά

  • Iatropedia
Από τη μια η επιστήμονες συμφωνούν ότι οι παχύσαρκοι άνδρες θα μπορούσαν να χάσουν πολλά κιλά, εάν έπαιρναν συμπληρώματα τεστοστερόνης, αλλά από την άλλη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει κίνδυνο για την καρδιά ή μελλοντικά να έχουν αυξημένο κίνδυνο για να εμφανίσουν καρκίνο στον προστάτη.

Στο παγκόσμιο συνέδριο παχυσαρκίας, επιστημονική ομάδα, παρουσίασε τις διαπιστώσεις της επί του θέματος, ύστερα από τεστ που έκαναν σε 115 παχύσαρκους άνδρες, με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, ηλικίας 38 μέχρι 83 ετών. Στο συγκεκριμένο δείγμα οι επιστήμονες χορηγούσαν καθημερινά, για 12 εβδομάδες, συμπληρώματα της ορμόνης. Οι άνδρες αυτοί έχασαν κατά μέσο όρο 16 κιλά μέσα σε μία πενταετία, διάστημα που χρειάστηκε για να επανέλθει η συγκεκριμένη ορμόνη τους σε φυσιολογικό επίπεδο.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι η ανδρική ορμονοθεραπεία, ανάλογη με αυτή που κάνουν οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση, μπορεί να επιφέρει μείωση της περιφέρειας στη μέση και υποχώρηση της πίεσης του αίματος. Όπως παραδέχτηκε ο Φαρίντ Σαάντ, επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών, η ανακάλυψη αυτή έγινε κατά τύχη αφού πραγματοποιούσαν άσχετη έρευνα για την θεραπεία στους άνδρες άλλων προβλημάτων (στυτική δυσλειτουργία, κόπωση κ.α.), που προκαλούνται από το χαμηλό επίπεδο της τεστοστερόνης.

“Όταν αναλύσαμε τα στοιχεία, διαπιστώσαμε ότι οι παχύσαρκοι άνδρες με την χαμηλή τεστοστερόνη κάθε χρόνο, επί πέντε χρόνια, έχαναν βάρος. Ίσως αυτό οφείλεται στο ότι η σταδιακή αύξηση της ορμόνης αποκαθιστά το επίπεδο της ενέργειάς τους και οδηγεί σε αλλαγή συμπεριφοράς, κάνοντάς τους να είναι σωματικά πιο δραστήριοι”, ανέφερε ο Σαάντ.

Άλλοι όμως επιστήμονες εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί. Ο καθηγητής Ρίτσαρντ Σαρπ του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου δήλωσε ότι “είναι απλουστευτικό να πιστέψει κανείς ότι η αύξηση της τεστοστερόνης αποτελεί μία γρήγορη λύση για τους παχύσαρκους άνδρες. Είναι πολύ πιο λογικό και ασφαλές για τους άνδρες να τρώνε λιγότερο, ώστε να μειώσουν την παχυσαρκία τους, πράγμα που στη συνέχεια θα αυξήσει την τεστοστερόνη τους”.

Ο καθηγητής ενδοκρινολογίας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης Άσλεϊ Γκρόσμαν χαρακτήρισε τη νέα έρευνα “ενδιαφέρουσα, αλλά όχι απολύτως πειστική. Δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι η απώλεια βάρους οφείλεται στην ορμόνη. Θα παραμείνω σκεπτικιστής εωσότου δω μια μεγαλύτερης κλίμακας μελέτη με πιο αξιόπιστη μεθοδολογία”.

Ορισμένοι επιστήμονες, αλλά όχι όλοι, υποστηρίζουν ότι η μείωση της τεστοστερόνης με το πέρασμα του χρόνου οδηγεί σε ένα είδος ανδρικής «εμμηνόπαυσης», με συμπτώματα όπως η διαταραχή του ύπνου, η έλλειψη συγκέντρωσης, το άγχος κ.α.

Ανάμεσα στην εν λόγω ορμόνη και στην παχυσαρκία φαίνεται να υπάρχει ένα είδος φαύλου κύκλου, καθώς, σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, η παχυσαρκία, ιδίως όταν τα κιλά είναι συσσωρευμένα γύρω από τη μέση, σχετίζεται με μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες και με μείωση της μυϊκής μάζας τους. Από την άλλη, όσο οι άνδρες μεγαλώνουν, ιδίως ανάμεσα στα 40 – 50 έτη τους, το επίπεδο της τεστοστερόνης τους αρχίζει να μειώνεται αργά, πράγμα που δημιουργεί προδιάθεση για…κοιλίτσα, η οποία με την σειρά της τροφοδοτεί περαιτέρω μείωση της ορμόνης κοκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για την παχυσαρκία στην κατηγορία του iatropedia

μάθετε τα πάντα για τον καρκίνο του προστάτη στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν