Διαβήτης τύπου 2: Ποιες είναι οι επιπλοκές του και πώς μπορείτε να τις αποφύγετε

  • Iatropedia newsroom
διαβήτης
Ο διαβήτης τύπου 2 με την κατάλληλη επιλογή διατροφής, θεραπείας και τρόπου ζωής μπορεί να οδηγήσει σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, παρά τις καλύτερες προσπάθειές  για τη διαχείριση της νόσου, ο διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε  προβλήματα.

Η διαχείριση των σοβαρών και κάποιες φορές θανατηφόρων επιπλοκών στην υγεία που συνδέονται με τον διαβήτη τύπου 2, έχουν συχνά άμεση σχέση με τη συναισθηματική σας κατάσταση και το εάν και κατά πόσον είστε διατεθειμένοι να επιλύσετε τα προβλήματα αυτά.

Τι προκαλεί τις επιπλοκές του διαβήτη στην υγεία;

Ο διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας παραμένουν σταθερά υψηλά λόγω μιας κατάστασης που ονομάζεται αντίσταση στην ινσουλίνη.

Κατά τη διάρκεια της πέψης, το σώμα σας μετατρέπει τους υδατάνθρακες σε ζάχαρη και στη συνέχεια το πάγκρεάς σας απελευθερώνει μια ορμόνη που ονομάζεται ινσουλίνη για να βοηθήσει τα κύτταρα σας να απορροφήσουν αυτή τη ζάχαρη.

Τότε ο οργανισμός σας δεν χρησιμοποιεί σωστά την ινσουλίνη, κάτι που αναγκάζει το πάγκρεας να εργαστεί σκληρότερα για να παράγει αρκετή ποσότητα ινσουλίνης και να καλύψει τις ανάγκες σας.

Παράγοντες κινδύνου για επιπλοκές διαβήτη τύπου 2

Για να αποφύγετε τις επιπλοκές του διαβήτη τύπου 2, είναι επιτακτική ανάγκη να φροντίζετε τον εαυτό σας και να διατηρείτε το σάκχαρό σας υπό έλεγχο.

Αυτό σημαίνει ότι παίρνετε σωστά το φάρμακό σας για τον διαβήτη, τη σωστή δόση τη σωστή στιγμή, κάθε φορά.

Είναι επίσης σημαντικό να διατηρείτε κανονικό βάρος και καλά επίπεδα χοληστερόλης.

Οποιοσδήποτε παράγοντας παρεμβαίνει στην ικανότητα του οργανισμού σας να χρησιμοποιεί σωστά την ινσουλίνη μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να αναπτύξετε επιπλοκές στην υγεία σας.

Η δραστηριότητα και η τακτική άσκηση μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σας να βελτιώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη και να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Η τακτική άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε κανονικό βάρος, ή ακόμα και να χάσετε το 5 έως 7% του βάρους σας. Η απώλεια βάρους έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τις τιμές του σακχάρου στο αίμα.

Εν τω μεταξύ, η διαχείριση του βάρους σας θα μπορούσε ακόμη και να βοηθήσει στην αναστροφή του διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2017.

Το άγχος, οι ασθένειες, το αλκοόλ, η άσκηση και ορισμένα φάρμακα μπορούν επίσης να επηρεάσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.

διαβήτης

Πόσο συχνές είναι οι επιπλοκές του διαβήτη;

Ενώ ο επιπολασμός όλων των επιπλοκών του διαβήτη είναι άγνωστος, όσο περισσότερο ζείτε με διαβήτη, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητές σας να αναπτύξετε περαιτέρω προβλήματα υγείας.

Οι παρενέργειες ή οι επιπλοκές του διαβήτη μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμες (οξείες) ή μακροπρόθεσμες (χρόνιες).

Πιθανές βραχυπρόθεσμες επιπλοκές που προκαλεί ο διαβήτης

Σεξουαλική δυσλειτουργία

Επειδή το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να βλάψει τα νεύρα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, ορισμένα άτομα με διαβήτη τύπου 2 εμφανίζουν σεξουαλική δυσλειτουργία.

Αυτή η επιπλοκή επηρεάζει έως και το 75% των ανδρών και το 42% των γυναικών με διαβήτη.

Διαβητικό Κώμα

Παρόλο που το διαβητικό κώμα είναι σπάνιο, υπάρχει ο κίνδυνος απώλειας των αισθήσεων σε επεισόδια υπεργλυκαιμίας και υπογλυκαιμίας (ασυνήθιστα υψηλό ή χαμηλό σάκχαρο αίματος).

Τα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια της υπογλυκαιμίας περιλαμβάνουν πείνα, εφίδρωση και τρέμουλο.
Αυτή η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή αφυδάτωση, προκαλώντας μια σειρά επιπλοκών, συμπεριλαμβανομένης της διάσπασης των μυών και ακόμη και της απώλειας συνείδησης. Αυτή είναι μια δυνητικά θανατηφόρα επιπλοκή που απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.

Διάρροια από χρήση φαρμάκων

Η διάρροια μπορεί να είναι σημάδι δυσανεξίας στα φάρμακα. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες ποικίλλουν από ήπιες έως σοβαρές και συνήθως υποχωρούν μόλις ο οργανισμός σας προσαρμοστεί στη φαρμακευτική αγωγή.

διαβήτης

Πιθανές μακροχρόνιες επιπλοκές που προκαλεί ο διαβήτης

Διαβητική Νευροπάθεια και Ακρωτηριασμός

Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να βλάψει τα νεύρα του σώματος, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στα κάτω άκρα, δηλαδή στα πόδια. Αυτή η επιπλοκή μπορεί να προκαλέσει πόνο στα νεύρα, στα οστά και στις αρθρώσεις, μούδιασμα, κακή κυκλοφορία του αίματος και έλκη.

Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, ένα έλκος μπορεί να μολυνθεί και η μειωμένη ροή αίματος μπορεί να οδηγήσει σε ακρωτηριασμό ενός δακτύλου ή ολόκληρου του ποδιού.

Η διαβητική νευροπάθεια επηρεάζει περίπου το 50% των ατόμων με διαβήτη. Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν μη ελεγχόμενο σάκχαρο στο αίμα, υπερβολικό βάρος, κάπνισμα και νεφρική νόσο.

Προβλήματα με τα μάτια

Το χρόνιο υψηλό σάκχαρο μπορεί επίσης να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία στο πίσω μέρος του ματιού. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και επηρεάζει περισσότερο από το 40% των ατόμων που πάσχουν από διαβήτη.

Ο διαβήτης διπλασιάζει επίσης σχεδόν τον κίνδυνο γλαυκώματος, το οποίο είναι μια ασθένεια των ματιών που αναπτύσσεται ως αποτέλεσμα βλάβης στο οπτικό σας νεύρο.

Επιπλέον, το επίμονο υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να προκαλέσει καταρράκτη ή πρήξιμο στον φακό του ματιού. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την όραση και τη διαύγεια.

Καρδιοπάθειες και Εγκεφαλικό

Οι καρδιακές παθήσεις και το εγκεφαλικό είναι άλλες επιπλοκές του διαβήτη. Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα προκαλεί σκλήρυνση των αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στην υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Στην πραγματικότητα, τα άτομα με διαβήτη έχουν δύο έως τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο.

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η πιο κοινή αιτία θανάτου για άτομα με διαβήτη.

Καρκίνος

Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού, του παγκρέατος, της μήτρας, του παχέος εντέρου, του ήπατος και της ουροδόχου κύστης, πιθανόν επειδή τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στο DNA.

Ο κίνδυνος καρκίνου είναι υψηλότερος εάν είστε υπέρβαροι, δεν ασκείστε και καπνίζετε.

Πηγή: everydayhealth.com