Διάγνωση ασθενειών από τα..πόδια!

  • Iatropedia
Πληροφορίες για την κατάσταση της υγεία μας μπορεί να πάρουμε από τα ..πόδια μας. Έντονο πρήξιμο και αφόρητοι πόνοι στα πόδια, στη φτέρνα, στο μεγάλο δάκτυλο , πληγές που δεν επουλώνονται με τίποτα , είναι ορισμένα από τα συμπτώματα, τα οποία πρέπει να μας βάλουν σε υποψίες.

κρύα πόδια ζεστή καρδιά

Εάν τα πόδια σας είναι διαρκώς κρύα μπορεί να είναι αποτέλεσμα κακής κυκλοφορίας του αίματος. Η κακή κυκλοφορία πολλές φορές σχετίζεται με το κάπνισμα, την υψηλή αρτηριακή πίεση ή τα καρδιακά προβλήματα.

πόνος στα πόδια

Δεν φταίνε πάντα τα δωδεκάποντα τακούνια ή η πολύωρη ορθοστασία αλλά ίσως η εξασθένηση των οστών ,που προκαλεί η οστεοπόρωση.

άσπρα, κόκκινα, μπλε δάκτυλα

Αν τα δάκτυλα σας δεν είναι άσπρα και γίνονται κόκκινα και στη συνέχεια μπλε μπορεί να πάσχετε από το σύνδρομο Raynard, το οποίο εμφανίζεται όταν στενεύουν οι αρτηρίες εξαιτίας αλλαγών στη θερμοκρασία ή προβλημάτων θυρεοειδούς.

πόνος στη φτέρνα

Οι πιο κοινές αιτίες για τον πόνο στη φτέρνα είναι η φλεγμονή του πελματιαίου ιστού η έντονη άσκηση, τα παπούτσια που δεν εφαρμόζουν καλά αλλά και η τενοντίτιδα.

σύρσιμο και αργό βάδισμα

Πολλές φορές το πρώτο σημάδι ενός προβλήματος είναι η αλλαγή στον τρόπο που περπατάμε.Αργό και συρτό βάδισμα οφείλεται σε έλλειψη βιταμίνης D αλλά και σε υπερβολική κατανάλωση.. αλκοόλ.

πρησμένα πόδια

Συνήθως πρόκειται για μία προσωρινή ενόχληση που προκαλείται από την ορθοστασία ή την ακινησία, όπως σε περιπτώσεις μεγάλων πτήσεων και κυρίως στις εγκυμονούσες. Αντιθέτως, όταν το πρήξιμο των ποδιών δεν υποχωρεί ίσως είναι σημάδι μία σοβαρής ιατρικής κατάστασης. Το επίμονο πρήξιμο των ποδιών μπορεί να οφείλεται σε κακή κυκλοφορία του αίματος, σε προβλήματα στο λεμφικό σύστημα ή στην ύπαρξη θρόμβου. Άλλοι παράγοντες είναι οι νεφρικές διαταραχές ή η υπολειτουργία του θυρεοειδούς.

κάψιμο στα πόδια

Η αίσθηση καψίματος στα πόδια είναι συνηθισμένη στους διαβητικούς με περιφερειακή νευρική βλάβη. Μπορεί επίσης να προκληθεί από ανεπάρκεια Βιταμίνης Β, ή από το «πόδι του αθλητή»,ή από χρόνιες νεφρικές παθήσεις,ή από κακή κυκλοφορία στα πόδια (περιφερειακές αρτηριακές παθήσεις) ή από υποθυρεοειδισμό.

πληγές που δεν επουλώνονται

Τα έλκη στα πόδια που δεν επουλώνονται προειδοποιούν για την ύπαρξη διαβήτη. Η νόσος αυτή μπορεί να επηρεάσει την κυκλοφορία και τη φυσιολογική επούλωση των πληγών με αποτέλεσμα ακόμα και μία απλή φουσκάλα να δημιουργεί πρόβλημα. Τα έλκη τα οποία δημιουργούνται είναι επιρρεπή σε μολύνσεις.

πόνος στο μεγάλο δάκτυλο και στα μικρότερα

Η ουρική αρθρίτιδα είναι η βασική αιτία για τον ξαφνικό πόνο στο μεγάλο δάκτυλο που συνήθως συνοδεύεται από κοκκινίλα και πρήξιμο ενώ ενοχοποιείται και η οστεοαρθρίτιδα.

Αν νιώθετε ότι περπατάτε πάνω σε κάτι σκληρό ή ο πόνος σας καίει στο μπροστινό σημείο του πέλματος και αντανακλάται στα δάκτυλα, ίσως πάσχετε από νεύρωμα του Morton, μία πάχυνση του ιστού γύρω από το νεύρο που εντοπίζεται συνήθως ανάμεσα από το τρίτο και το τέταρτο δάκτυλο. Είναι κατά οκτώ με δέκα φορές συχνότερο στις γυναίκες και οφείλεται σε τραυματισμό ή σε υπερβολική πίεση στα δάκτυλα.

έντονη φαγούρα

Η φαγούρα στα πόδια μπορεί να οφείλεται στο «πόδι του αθλητή», μία μυκητιασική μόλυνση που είναι πολύ συχνή κυρίως στους άνδρες ηλικίας 20-40 ετών. Επίσης μπορεί να οφείλεται σε δερματίτιδα, δηλαδή σε αντίδραση σε κάποιο χημικό ή προϊόν περιποίησης, και να συνοδεύεται από κοκκινίλα ή εμφάνιση ξηρών περιοχών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όταν οι ορμές δεν συγκρατούνται Βίντεο

Νικήστε χωρίς φάρμακα τις ιώσεις!

Χημική απειλή πέντε δημοφιλή αντικείμενα!

Ρίξτε την χοληστερίνη με ..πατάτες! Έρευνα