Δερματογραφία: Η παράξενη πάθηση που καθιστά εφικτό το… γράψιμο στο δέρμα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
δερματογραφία
Είναι τόσο ευαίσθητο το δέρμα στο ξύσιμο, ώστε χαράζονται σε αυτό σχήματα, γράμματα, λέξεις κλπ.

Η δερματογραφία είναι μια κατάσταση κατά την οποία ακόμα και το ελαφρύ ξύσιμο του δέρματος προκαλεί ανυψωμένες, φλεγμονώδεις γραμμές. Αυτά τα σημάδια τείνουν να εξαφανίζονται σε λιγότερο από 30 λεπτά.

Είναι τόσο ευαίσθητο το δέρμα τους ασθενούς στο ξύσιμο, ώστε μπορεί να χαράξει πάνω σε αυτό σχήματα, γράμματα, λέξεις κλπ.

Η αιτία της δερματογραφίας είναι άγνωστη, αλλά μπορεί να σχετίζεται με λοίμωξη, συναισθηματική αναστάτωση, ή κάποιο φάρμακο που παίρνετε.

Η δερματογραφία είναι αβλαβής. Οι περισσότεροι που έχουν αυτή την πάθηση δεν χρειάζονται θεραπεία. Εάν τα συμπτώματά σας, σας ενοχλούν, μιλήστε με τον γιατρό σας, ο οποίος πιθανώς να σας συνταγογραφήσει κάποιο φάρμακο για την αλλεργία.

Δερματογραφία: Συμπτώματα

  • Ανυψωμένες, φλεγμονώδεις γραμμές εκεί που γρατζουνίσατε
  • Σημάδια από την τριβή
  • Πρήξιμο
  • Κνησμός

Τα συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθούν μέσα σε λίγα λεπτά από το τρίψιμο ή το ξύσιμο του δέρματος. Τείνουν να εξαφανίζονται μέσα σε 30 λεπτά. Πιο σπάνια, τα δερματικά συμπτώματα αναπτύσσονται πιο αργά και διαρκούν αρκετές ώρες, έως και μέρες! Η καθαυτή κατάσταση μπορεί να διαρκέσει μήνες ή χρόνια.

Δερματογραφία: Αιτίες

Η ακριβής αιτία της δερματογραφίας δεν είναι ξεκάθαρη. Μπορεί να είναι αλλεργική αντίδραση, αν και δεν έχει βρεθεί κάποιο συγκεκριμένο αλλεργιογόνο.

Απλά πράγματα μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα δερματογραφίας. Για παράδειγμα, το τρίψιμο από τα ρούχα ή τα σεντόνια σας μπορεί να ερεθίσει το δέρμα σας. Σε μερικούς ανθρώπους, τα συμπτώματα προηγούνται από μόλυνση, συναισθηματικό στρες, έκθεση στο κρύο ή λήψη φαρμάκου.

Δερματογραφία: Παράγοντες κινδύνου

Μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Τείνει να είναι πιο συχνή σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Εάν έχετε άλλες δερματικές παθήσεις, μπορεί να διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο. Μια τέτοια πάθηση είναι η ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα).

Πρόληψη

Δοκιμάστε τις ακόλουθες συμβουλές, για να μειώσετε την ενόχληση και να αποτρέψετε τα συμπτώματα:

  • Περιποιηθείτε το δέρμα απαλά: Χρησιμοποιείτε ένα ήπιο σαπούνι ή καθαριστικό. Όταν στεγνώνετε, ταμπονάρετε απαλά το δέρμα και μην τρίβετε την πετσέτα πάνω του. Φορέστε πράγματα από υφάσματα που δεν σας προκαλούν φαγούρα. Χρησιμοποιήστε ζεστό νερό όταν κάνετε μπάνιο ή ντους.
  • Μην ξύνεστε: Προσπαθήστε να μην κάνετε γρατσουνιές στο δέρμα σας. Αυτή είναι μια καλή συμβουλή για κάθε πάθηση του δέρματος.
  • Διατηρήστε το δέρμα σας ενυδατωμένο: Χρησιμοποιείτε καθημερινά κρέμες, λοσιόν ή αλοιφές. Οι κρέμες και οι αλοιφές είναι πιο παχύρρευστες και τείνουν να λειτουργούν καλύτερα από τις λοσιόν. Εφαρμόστε το προϊόν ενώ το δέρμα σας είναι ακόμα υγρό από το πλύσιμο.

Πηγή: https://www.mayoclinic.org

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα δερματικά στα πόδια ξεκινούν επειδή δεν τα πλένετε σωστά: Δείτε τι ΔΕΝ κάνετε

Ψώρα: Τι να κάνετε για να φύγει – Οδηγίες δερματολόγων

φωτό: iStock