Δέρμα: Συμβουλές για σωστή φροντίδα κατά την χημειοθεραπεία για τον καρκίνο

  • Ρούλα Τσουλέα
δέρμα
Πως επηρεάζει η χημειοθεραπεία το δέρμα. Τι να προσέχουν οι ασθενείς όσον αφορά τον καθαρισμό και την ενυδάτωση του δέρματος. Τι να αποφεύγουν.

Οι ασθενείς με καρκίνο δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο την αγωνία για την πορεία της υγείας τους, αλλά συχνά και τις επιπτώσεις που έχει η χημειοθεραπεία στο δέρμα τους.

«Το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια είναι από τα όργανα που πλήττονται άμεσα από τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα και χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα, αν είναι δυνατό ακόμα και πριν την έναρξη της θεραπείας», αναφέρει η δερματολόγος-αφροδισιολόγος Βασιλική Μουσάτου, επιστημονική υπεύθυνη Bioiatriki+ Derma του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ.

«Εξάλλου, η φροντίδα του δέρματος μπορεί να βοηθήσει και στην ψυχολογία των ασθενών κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία τους. Να σημειωθεί εδώ ότι κάποια χημειοθεραπευτικά φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν εξανθήματα στο δέρμα, τα οποία αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση από το δερματολόγο», συνεχίζει.

Η γενικότερη φροντίδα του δέρματος χρειάζεται απλά μέτρα για προστασία από την ξηρότητα και την ευθραυστότητα από τη χημειοθεραπεία.

Όπως εξηγεί η κυρία Μουσάτου, οι διαταραχές αυτές προκαλούν δυσανεξία και αίσθημα κνησμού (φαγούρα), ενώ προδιαθέτουν και σε λοιμώξεις. «Αυτό συμβαίνει γιατί χάνεται η ακεραιότητα του επιδερμιδικού φραγμού. Συνεπώς η φροντίδα του δέρματος πρέπει να γίνεται σχολαστικά και με συνέπεια, για να διατηρηθεί η αμυντική του ικανότητα απέναντι σε εξωτερικές επιθέσεις», τονίζει.

Πλύσιμο και ενυδάτωση

Το πλύσιμο πρέπει να γίνεται με μαλακά καθαριστικά, χωρίς σαπούνι και αρώματα, όσο καιρό κάνετε χημειοθεραπεία. Για τον σκοπό αυτό κατάλληλα είναι τα προϊόντα που είναι σχεδιασμένα για ατοπική δερματίτιδα. Τα προϊόντα αυτά «σέβονται» τα λιπίδια του δέρματος και καθαρίζουν χωρίς να αφυδατώνουν. Επιπλέον, προστατεύουν και το δερματικό μικροβίωμα.

Αντίστοιχη επιλογή πρέπει να γίνεται και για τα ενυδατικά προϊόντα προσώπου και σώματος. Αυτά πρέπει να εφαρμόζονται μετά το ντους ή και πιο συχνά εάν χρειάζεται. Η ενυδάτωση είναι απαραίτητη, ώστε το δέρμα να ανακουφίζεται από τον κνησμό και να διατηρεί την ελαστικότητά του, εξηγεί η ειδικός. Κατάλληλα για καθημερινή περιποίηση είναι προϊόντα που περιέχουν:

  • Γλυκερίνη
  • Πανθενόλη
  • Υαλουρονικό
  • Ουρία σε μικρή συγκέντρωση
  • Αλόη
  • Βρώμη

Αντιθέτως, καλό είναι να αποφεύγετε την παρατεταμένη έκθεση σε πολύ ζεστό νερό, που μπορεί να αφυδατώσει το δέρμα. Πολύ σημαντική είναι επίσης η καθημερινή χρήση αντηλιακού, διότι η αντοχή του δέρματος στον ήλιο είναι περιορισμένη. Επιπλέον, ορισμένα αντικαρκινικά φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν φωτοευαισθησία.

Νύχια και μαλλιά

Εκτός από το δέρμα, φροντίδα χρειάζονται τα νύχια και τα μαλλιά. Λόγω της αντικαρκινικής θεραπείας, τα νύχια γίνονται εύθραυστα και λεπτά. Πρέπει να είναι κοντά κομμένα για να μην τραυματίζονται, καθώς και να προστατεύονται με ήπια αντισηπτικά.

Υπάρχουν ενυδατικά προϊόντα και για τα νύχια. Σε περίπτωση λοίμωξης, όμως, ο δερματολόγος μπορεί να χορηγήσει και τοπικά ή συστηματικά αντιβιοτικά.

Όσον αφορά τα μαλλιά, η μεγαλύτερη αγωνία των ασθενών είναι η απώλειά τους. Κατ’ αρχάς, αυτή δεν συμβαίνει πάντοτε, εξαρτάται από το είδος της χημειοθεραπείας. Στην περίπτωση όμως που η θεραπεία τα επηρεάσει, «οι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν ότι τα μαλλιά θα ανακτηθούν πλήρως μετά την ολοκλήρωσή της», επισημαίνει η κυρία Μουσάτου.

Εκτός από τα μαλλιά, η χημειοθεραπεία μπορεί να επηρεάσει τα φρύδια ή και τις βλεφαρίδες. «Δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες μελέτες αποτελεσματικότητας, πάντως αφού ολοκληρωθεί η θεραπεία, τοπικά σκευάσματα με μινοξιδίλη και λατανόπροστη φαίνεται ότι βοηθούν στην επανέκφυση των μαλλιών. Να σημειώσουμε ότι τα νέα μαλλιά μπορεί να έχουν διαφορετικό χρώμα και ποιότητα», καταλήγει.

Φωτογραφία: iStock