Δάγκειος πυρετός: Ρεκόρ όλων των εποχών σε κρούσματα, θανάτους στη Βραζιλία – Κρίσιμη κατάσταση στο Περού

  • Ρούλα Τσουλέα
δάγκειος
Τα κουνούπια που μεταδίδουν τον δάγκειο πυρετό προσαρμόζονται στην κλιματική αλλαγή και εξαπλώνονται ραγδαία.

Ο δάγκειος πυρετός σαρώνει την Λατινική Αμερική, κοστίζοντας ολοένα περισσότερες ζωές. Στη Βραζιλία καταγράφηκε ήδη εντός του 2024 θλιβερό ρεκόρ θανάτων όλων των εποχών, ενώ στο Περού οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές είναι εφέτος τριπλάσιες απ’ όσες το 2023.

Σύμφωνα με τον σημερινό απολογισμό του Υπουργείου Υγείας της Βραζιλίας, έως στιγμής έχουν χαθεί 1.292 άνθρωποι εξαιτίας της νόσου. Ο αριθμός αυτός υπερβαίνει τις απώλειες ολόκληρου του 2023. Άλλοι 1.875 θάνατοι βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Ο δάγκειος πυρετός έχει επίσης αρρωστήσει εφέτος 3,1 εκατομμύρια ανθρώπους. Το γεγονός αυτό καθιστά την εφετινή επιδημία την χειρότερη που έχει καταγραφεί ποτέ σε έναν χρόνο στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Ο δάγκειος πυρετός προσβάλλει περισσότερο τους ενήλικες αναπαραγωγικής ηλικίας (ηλικίες 20-59 ετών). Οι γυναίκες ασθενείς είναι περισσότερες (55% των κρουσμάτων).

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας εκτιμά ότι αν δεν αλλάξει κάτι, τα συνολικά κρούσματα εφέτος θα υπερβούν τα 4,2 εκατομμύρια. Και αυτό είναι το καλό σενάριο.

Εάν οι εκτιμήσεις επαληθευτούν, η χώρα θα υπερβεί σε μία χρονιά το σύνολο των κρουσμάτων που καταγράφηκαν το 2023 σε ολόκληρη την αμερικανική ήπειρο.

Διαβάστε ακόμα Δάγκειος πυρετός: Στα 3,5 εκατομμύρια τα κρούσματα σε Λατινική Αμερική, Καραϊβική

Δάγκειος πυρετός: Σε επίπεδο ρεκόρ τα κρούσματα στην Αργεντινή

Όπως είχε ανακοινώσει πέρυσι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ιστορικά τα περισσότερα κρούσματα δάγκειου πυρετού είχαν καταγραφεί στην αμερικανική ήπειρο το 2019. Εκείνη τη χρονιά ήταν 3,1 εκατομμύρια. Οι 1.823 από τους ασθενείς έχασαν τη ζωή τους.

Αυτό όμως ίσχυε έως το 2022. Το 2023 καταρρίφθηκε αυτό το ρεκόρ αφού ο δάγκειος πυρετός μόλυνε 4,1 εκατομμύρια ανθρώπους.

δάγκειος

ΠΗΓΗ: Υπουργείο Υγείας, Βραζιλία

«Κρίσιμη κατάσταση» στο Περού

Ανησυχητική είναι η κατάσταση και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Στο Περού, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως έως στιγμής εφέτος οι θάνατοι είναι τριπλάσιοι απ’ ό,τι πέρυσι. Τα δε κρούσματα της νόσου υπερτριπλασιάστηκαν.

Ειδικότερα, έως χθες Πέμπτη ο δάγκειος πυρετός είχε κοστίσει τη ζωή σε 117 ανθρώπους από 33 την ίδια περίοδο του 2023. Τα δε ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματά του έχουν ήδη φτάσει εντός του 2024 τις 135.000.

Οι Αρχές πραγματοποιούν ήδη εδώ και εβδομάδες ψεκασμούς για να καταπολεμήσουν τα κουνούπια, που μεταδίδουν τον υπαίτιο ιό. Στην πρωτεύουσα Λίμα οι ψεκασμοί είναι εντατικοί στις φτωχογειτονιές αλλά και στα κοιμητήρια. Και αυτό διότι εντοπίστηκαν αναρίθμητες αποικίες στα λιμνάζοντα νερά στα βάζα των τάφων!

«Τα κουνούπια προσαρμόζονται στην κλιματική αλλαγή. Πλέον αναπαράγονται με ταχύτερο ρυθμό απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια», δήλωσε ο επιδημιολόγος Dr. Augusto Tarazona, πρόεδρος της Επιτροπής Δημοσίας Υγείας του Ιατρικού Κολλεγίου του Περού, στη Λίμα.

«Με 330 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού βρισκόμαστε σε κρίσιμη κατάσταση», πρόσθεσε. Και εκτίμησε πως η αναλογία αυτή είναι υψηλότερη απ’ ό,τι στη Βραζιλία ή την Αργεντινή.

Φωτογραφία: iStock