Δάγκειος πυρετός: Σε επίπεδο ρεκόρ τα κρούσματα στην Αργεντινή

  • Iatropedia newsroom
Ο δάγκειος πυρετός μεταδίδεται από τα κουνούπια
Πάνω από 120.000 κρούσματα έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στην Αργεντινή τη σεζόν 2023/24, με την πλειονότητα αυτών τους τελευταίους δύο μήνες

Σε συναγερμό για τον δάγκειο πυρετό, μία ασθένεια που μεταδίδεται από τα κουνούπια και που μπορεί να είναι θανατηφόρα, βρίσκεται και η Αργεντινή, η οποία ετοιμάζεται, μάλιστα, να σημειώσει νέο ρεκόρ κρουσμάτων, την ώρα που παρατηρείται έξαρση σε ολόκληρη τη Νότια Αμερική, λόγω του πιο θερμού και υγρού καιρού.

Πάνω από 120.000 κρούσματα έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στην Αργεντινή τη σεζόν 2023/24, με την πλειονότητα αυτών τους τελευταίους δύο μήνες. Μάλιστα, τα κρούσματα της φετινής περιόδου έχουν ήδη ξεπεράσει κατά πολύ εκείνα της προηγούμενης, η οποία και θεωρείτο η χειρότερη στην ιστορία.

«Βιώνουμε τη μεγαλύτερη έξαρση δάγκειου πυρετού που έχει καταγράφει στην Αργεντινή», δήλωσε η Mariana Manteca Acosta, διευθύντρια διαγνωστικών και ερευνών στο Ινστιτούτο Malbran και ειδική σε μολυσματικές ασθένειες. «Υπάρχουν 200% περισσότερα κρούσματα από ό,τι την ίδια περίοδο πέρυσι», συμπλήρωσε.

Τα συμπτώματα του δάγκειου πυρετού περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, έμετο, δερματικό εξάνθημα και πόνο στους μύες και στις αρθρώσεις που μπορεί να είναι τόσο σοβαροί που η ασθένεια έχει ονομαστεί και πυρετός που «σπάει κόκαλα». Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρό αιμορραγικό πυρετό, με αποτέλεσμα αιμορραγία που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, στην Αργεντινή έχουν καταγραφεί τη φετινή σεζόν 79 θάνατοι.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Βαρτζόπουλος: «Θα ξεκινήσουμε καθημερινές εφημερίες στα νοσοκομεία» – Τι είπε για τις μεταρρυθμίσεις στην ψυχική υγεία

Τι είναι η σπάνια νόσος της ιστιοκυττάρωσης – Νέο Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης στο 251 ΓΝΑ

Ηλικιωμένη γυναίκα έζησε 56 χρόνια με «πέτρινο έμβρυο» στην κοιλιά της