Covid: Το μυστικό της «αντοχής» των παιδιών μπορεί να κρύβεται στη μύτη τους [μελέτη]

  • Iatropedia newsroom
Πατέρας, γιος μύτη με μύτη
Τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό από τους ενήλικες να αναπτύξουν σοβαρή Covid

Τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό από τους ενήλικες να αναπτύξουν σοβαρή Covid, επειδή τα κύτταρα στη μύτη τους είναι καλύτερα στο να καταπολεμούν τον ιό, δείχνει νέα μελέτη, εξηγώντας σε έναν βαθμό γιατί ο κορονοϊός δεν έπληξε στον ίδιο βαθμό παιδιά και μεγάλους.

Εργαστηριακές δοκιμές δείχνουν ότι τα γερασμένα κύτταρα της μύτης των ενηλίκων περιέχουν 100 φορές μεγαλύτερο ιικό φορτίο τις πρώτες ημέρες μετά τη μόλυνση.

Η ανακάλυψη του εργαστηρίου θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι ηλικιωμένοι πλήττονται περισσότερο από την Covid και τα παιδιά σπάνια αρρωσταίνουν σοβαρά.

Οι θεραπείες κατά των ιών θα πρέπει να προσαρμόζονται στις ανάγκες κάθε ηλικιακής ομάδας, λένε οι βρετανοί ερευνητές.

Η μύτη είναι το πρώτο σημείο απ’ όπου εισέρχεται στο σώμα ο κορονοϊός. Γι’ αυτό και οι επιστήμονες θέλησαν να εξετάσουν λεπτομερώς τι συμβαίνει μέσα σε αυτό το λεγόμενο εργοστάσιο παραγωγής ιών.

Οι ερευνητές ανέλυσαν κύτταρα από την επένδυση της μύτης υγιών ατόμων από τρεις διαφορετικές ηλικιακές ομάδες: κάτω των 12 ετών, 30-50 ετών και άνω των 70 ετών.

Στη συνέχεια καλλιέργησαν ρινικά κύτταρα στο εργαστήριο, τα μόλυναν με κορονοϊό και τα παρακολούθησαν προσεκτικά.

Τρεις ημέρες αργότερα, αυτό που παρατήρησαν στο μικροσκόπιο ήταν ότι τα ρινικά επιθηλιακά κύτταρα -όπως είναι γνωστά- που ελήφθησαν από παιδιά, αμύνθηκαν γρήγορα ενάντια στον ιό και μείωσαν το ιικό φορτίο.

Αλλά το προστατευτικό αυτό αποτέλεσμα ήταν λιγότερο εμφανές στους μεσήλικες. Και στα κύτταρα της μύτης εκείνων άνω των 70 ετών, υπήρχε περισσότερος ιός και μεγαλύτερη ζημιά.

Η Δρ Claire Smith, επικεφαλής της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο University College London, ανέφερε ότι η ηλικία επηρεάζει την ισορροπία των κυττάρων στη μύτη, οδηγώντας σε μια «επιζήμια, δυσλειτουργική διαδικασία αποκατάστασης» στους ηλικιωμένους.

Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι είχαν μεγαλύτερη έκθεση σε ιούς με την πάροδο του χρόνου και περισσότερες μολύνσεις.

Η Δρ Smith είπε ότι τα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο Nature Microbiology, υπογραμμίζουν πόσο σημαντικό είναι να λαμβάνεται υπόψη ο παράγοντας ηλικία όταν εξετάζουμε τρόπους αντιμετώπισης και θεραπείες.

Η ερευνητική ομάδα θέλει τώρα να εξετάσει πώς το σώμα -και η μύτη- ανταποκρίνεται σε άλλους ιούς, όπως η γρίπη και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV).

«Η κατανόηση των κυτταρικών διαφορών κατά την έναρξη της μόλυνσης είναι μόνο η αρχή», ανέφερε η Δρ Smith.

«Ελπίζουμε τώρα να διερευνήσουμε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτών των κυτταρικών αλλαγών και να δοκιμάσουμε θεραπευτικές παρεμβάσεις χρησιμοποιώντας το μοναδικό μας μοντέλο κυτταροκαλλιέργειας», προσθέτει..

Τα κύτταρα της μύτης λήφθηκαν δειγματοληπτικά τον Φεβρουάριο του 2020, κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της Covid. Οπότε το πώς συγκρίνεται η αντίδραση του σώματος στο αρχικό στέλεχος του ιού με την τρέχουσα κυκλοφορούσα παραλλαγή, την Omicron, παραμένει ασαφές.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να διαπιστωθεί εάν το επίπεδο του ιού στα κύτταρα της μύτης επηρέασε την εξάπλωση της Covid.

Η έρευνα, από το UCL και το Ινστιτούτο Wellcome Sanger, χρηματοδοτήθηκε από την Έρευνα και Καινοτομία του Ηνωμένου Βασιλείου, το NIHR Great Ormond Street Hospital Biomedical Research Center και το Ίδρυμα Chan Zuckerberg.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Λειτουργικά ροφήματα: Τι λέει η επιστήμη για τα συστατικά τους

Μπορούμε να ζήσουμε για πάντα; Τα μυστικά της μακροζωίας

«Καμπανάκι» για κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών από ζώα σε ανθρώπους