Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και βαρυστομαχιά

  • Iatropedia
Οι γιορτές έφτασαν και τα εορταστικά τραπέζια μας περιμένουν. Οι γιορτές όμως και τα λουκούλλεια εορταστικά ιδίως νυκτερινά γεύματα φέρονται με τον πιο σκληρό τρόπο στο στομάχι μας. Διαβάστε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για να απαλλαγείτε από τον "εφιάλτη" της βαρυστομαχιάς.

Βαρυστομαχιά, ξινίλες, ανάρροια, ναυτία, τάση για εμετό,αυξημένη πίεση, πονοκέφαλος, υπνηλία λαχάνιασμα, εφίδρωση, διάρροια ή δυσκοιλιότητα είναι κάποια από τα συμπτώματα που έχουμε μετά από ένα πλούσιο γεύμα.

Πως όμως θα μπορέσουμε να τα περιορίσουμε αρχικά και να τα αντιμετωπίσουμε κατόπιν αν ξεφύγουμε και παρασυρθούμε στην πολυφαγία.

Ένα γνωστό και αποτελεσματικό “κόλπο” είναι να προσπαθήσουμε να τρώμε αργά κατά την διάρκεια του γεύματος και σε μικρές ποσότητες. 'Όπως είναι γνωστό όταν τρώμε το στομάχι μας απελευθερώνει ορμόνες που ταξιδεύουν στον εγκέφαλο και δίνουν στον οργανισμό μας το αίσθημα του κορεσμού. Πολλές φορές με το λαίμαργο φαγητό το σήμα δεν προλαβαίνει να πάει στον εγκέφαλο και να μας δώσει το αίσθημα του κορεσμού. Το στομάχι μας δεν χωρά πάνω από 1 με 1.5 λίτρο τροφή.

Σε περίπτωση όμως που έχουμε παραφάει κάποιες χρήσιμες συμβουλές είναι οι παρακάτω

ΑΣΚΗΣΗ: κάνοντας κάποιου είδους άσκηση και μη μένοντας στο κρεβάτι ή τον καναπέ βοηθά να αυξήσουμε τον μεταβολισμό μας, να κάψουμε θερμίδες και να πέψουμε καλύτερα το φαγητό. Η καλύτερη άσκηση είναι το περπάτημα ή το ποδήλατο.

ΝΑ ΠΙΝΕΤΕ ΣΟΔΑ: το να βάλουμε οτιδήποτε σε ένα γεμάτο στομάχι αυξάνει την πίεση ένα όμως ανθρακούχο ποτό μπορεί να βοηθήσει στην μερική αποσυμπίεση του στομάχου με την απελευθέρωση αερίων.

ΠΙΕΙΤΕ ΕΝΑ ΖΕΤΟ ΡΟΦΗΜΑ: έχει σπασμολυτική και μυοχαλαρωτική δράση στους μύες του πεπτικού συστήματος, προτιμήστε φασκόμηλο ή χαμομήλι και όχι σε μεγάλη ποσότητα.

ΠΑΡΕΤΕ ΕΝΑ ΑΝΤΙΟΞΙΝΟ: η χρήση αντιόξινου βοηθά στην ανακούφιση κάποιων πόνων στο στομάχι που οφείλονται σε απελευθέρωση οξέων. Σημείωση διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες λήψης του φαρμάκου.

ΠΑΡΕΜΕΙΝΕΤΑΙ ΚΑΘΙΣΤΟΙ: μην υποκύπτετε στον πειρασμό να κοιμηθείτε μετά από ένα βαρύ γεύμα ο οργανισμό μας πέπτεται πιο γρήγορα και πιο εύκολα το φαγητό όταν είμαστε καθιστοί από όταν είμαστε ξαπλωμένοι. Αν κοιμηθούμε ακόμη χειρότερα γιατί ο καρδιακός ρυθμός και ο μεταβολισμός πέφτουν ακόμη περισσότερο.

ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΕΜΕΤΟΥ:ΕΔΩ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΡΟΣΟΧΗ η πρόκληση εμετού μπορει προσωρινά να ανακουφίσει ένα γεμάτο στομάχι μπορεί να δημιουργήσει περισσότερη καούρα από την αναγωγή καυστικών τροφών στον οισοφάγο επιπρόσθετα μπορεί να είναι και πρόδρομος ενός σοβαρού συνδρόμου ή διαταραχής με τον γενικό όρο βουλιμία. Αν η δυσφορία είναι τεράστια και αισθάνεστε ότι πρέπει οπωσδήποτε να προκαλέσετε εμετό καλύτερα είναι να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ποιες τροφές μας βοηθούν να τα βγάλουμε πέρα με το κρύο

αυτοί είναι οι 5 παχύτεροι άνθρωποι στον κόσμο- ΦΩΤΟ

10 ιατρικοί μύθοι που δεν ισχύουν- ΒΙΝΤΕΟ

διαβάστε γιατί είναι απαραίτητο το πρωινό στα παιδιά

δείτε πως επιδρά το αλκοόλστο κορμί σας- ΒΙΝΤΕΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν