Χριστούγεννα: Ποια είναι τα καλύτερα δώρα για τον παππού και τη γιαγιά

  • Ρούλα Τσουλέα
δώρα
Λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, διαλέξτε πρωτότυπα δώρα που για τον παππού και τη γιαγιά: δώρα που ακονίζουν το μυαλό.

Λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλοι σκεφτόμαστε τι δώρα να πάρουμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα. Αν δεν θέλετε να πάρετε (πάλι) παντόφλες στον παππού και τη γιαγιά, δοκιμάστε κάτι πιο πρωτότυπο: δώρα που ακονίζουν το μυαλό.

Η κυρία Όλγα Λυμπεροπούλου, γνωστική νευροψυχολόγος με ειδίκευση στην τρίτη ηλικία και τις άνοιες, συνιστά να επιλέξετε δώρα «φιλικά» προς τον εγκέφαλο. Τα δώρα αυτά θα κινητοποιήσουν τους ηλικιωμένους της οικογένειάς σας και θα κάνουν πιο εύκολη την καθημερινότητά τους. Μπορεί επίσης να τους προστατεύσουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Να μερικές από τις καλύτερες ιδέες:

1. Παζλ. Τα παζλ αποτελούν εξαιρετική νοητική άσκηση. Επιλέξτε, όμως, παζλ με μεγάλα κομμάτια, ώστε αφενός να είναι ευδιάκριτες οι λεπτομέρειες, αφετέρου να μπορούν να τα πιάσουν εύκολα οι ηλικιωμένοι.

2. Επιτραπέζια παιχνίδια. Τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι καλή αφορμή για να διασκεδάσει όλη η οικογένεια και ταυτοχρόνως να ασκηθούν νοητικά οι ηλικιωμένοι.

Scrabble, Bingo, Monopoly και παιχνίδια με κάρτες είναι μερικές μόνο από τις επιλογές, που μπορούν να γίνουν οικογενειακή συνήθεια.

3. Βιβλία με παιχνίδια και γρίφους. Ενθαρρύνετε τον παππού και τη γιαγιά να γεμίσουν τον ελεύθερο χρόνο τους δημιουργικά, με σταυρόλεξα, sudoku, εικόνες για χρωμάτισμα, γρίφους.

Όλ’ αυτά αποτελούν πολύ καλή επιλογή για όσους θέλουν να ψυχαγωγηθούν, εξασκώντας ταυτοχρόνως τη μνήμη και την προσοχή τους.

4. Συνδρομή στο γυμναστήριο. Μελέτες των τελευταίων ετών συγκλίνουν ότι η άσκηση είναι σημαντική για τη διατήρηση της σωματικής και νοητικής ευεξίας των ηλικιωμένων.

Η συστηματική γυμναστική παρέχει πολλά οφέλη. Μεταξύ άλλων εμποδίζει την απώλεια οστικής και μυϊκής μάζας, βελτιώνει την ευστάθεια και την ισορροπία και τονώνει την καρδιοαναπνευστική λειτουργία. Μειώνει επίσης τις πιθανότητες ανάπτυξης νόσου Αλτσχάιμερ.

Μάλιστα πολλά γυμναστήρια έχουν δημιουργήσει προγράμματα ειδικά για ηλικιωμένους.

5. Έξοδος με την οικογένεια. Ένα από τα καλύτερα δώρα που μπορείτε να κάνετε στους ηλικιωμένους συγγενείς σας, είναι να τους αφιερώσετε λίγο από το χρόνο σας.

Προγραμματίστε, λοιπόν, τα Χριστούγεννα μια κοινή έξοδο για θέατρο, φαγητό, κινηματογράφο. Θα τους δώσετε μεγάλη χαρά και ταυτοχρόνως θα τους προστατεύσετε από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Μελέτες έχουν δείξει πως η πλούσια κοινωνική ζωή μειώνει τις πιθανότητες ανάπτυξής της.

Βιβλία και κορνίζες 

6. Λογοτεχνικά βιβλία. Το διάβασμα ωφελεί σημαντικά την υγεία. Έχει διαπιστωθεί ότι ενεργοποιεί τον εγκέφαλο, μειώνει τα επίπεδα του άγχους και προστατεύει από την άνοια.

Για τους ηλικιωμένους που ήδη έχουν άνοια, μια καλή επιλογή είναι το βιβλίο «Μικρές ιστορίες για μεγάλους» (εκδ. Εντύποις). Είναι μία συλλογή 17 διηγημάτων, η οποία δημιουργήθηκε με σκοπό να ξαναδώσει την απόλαυση της ανάγνωσης στους ηλικιωμένους και στους αναγνώστες με άνοια.

7. Σημειωματάριο. Χαρίστε στον παππού και τη γιαγιά ένα μεγάλο σημειωματάριο, για να καταγράφουν καθημερινά τις υποχρεώσεις και τα γεγονότα της ημέρας.

8. Ηλεκτρονική κορνίζα. Αν έχετε την οικονομική δυνατότητα, αγοράστε μία ηλεκτρονική κορνίζα. Γεμίστε την με παλιές και νέες οικογενειακές φωτογραφίες και χαρίστε την στον παππού και τη γιαγιά.

9. Είδη χόμπι. Αν το αγαπημένο σας πρόσωπο είχε στο παρελθόν κάποιο χόμπι και το εγκατέλειψε, ενθαρρύνετέ το να το ξαναρχίσει. Πώς; Χαρίστε του κάτι που θα τον παρακινήσει.

Παραδείγματος χάριν, αγοράστε κάποια εργαλεία κηπουρικής στην γιαγιά που της άρεσε να φροντίζει τα φυτά στο μπαλκόνι. Ή ένα καινούριο σετ εργαλεία στον «μάστορα» της οικογένειας.

Ημερολόγια και ατζέντες

10. Ημερολόγιο τοίχου. Είναι ό,τι πρέπει για να μπορούν οι ηλικιωμένοι να αποφορτίζουν τη μνήμη τους και, ταυτοχρόνως, να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Προτιμήστε ένα ημερολόγιο με αρκετό χώρο για σημειώσεις (ραντεβού, προγραμματισμένες επισκέψεις, φάρμακα). Δώστε του έναν πιο προσωπικό τόνο, προσθέτοντας εκ των προτέρων σημαντικές ημερομηνίες (π.χ. γενέθλια, επετείους γάμου).

Να ενθαρρύνετε το αγαπημένο σας πρόσωπο να το τοποθετήσει σε σημείο του σπιτιού που επισκέπτεται συχνά (π.χ. στην κουζίνα).

11. Ατζέντα. Η χρήση της είναι αντίστοιχη με αυτή του ημερολογίου. Ουσιαστικά αποτελεί έναν «εξωτερικό σκληρό δίσκο» που βοηθά τον ιδιοκτήτη του να οργανώνει τη μέρα του και να μην ξεχνά σημαντικές πληροφορίες.

Προτιμήστε την για ηλικιωμένους που την χρησιμοποιούσαν και κατά το παρελθόν.

12. Ηλεκτρονικό ρολόι με ημερομηνία. Οι ηλικιωμένοι συχνά παραπονούνται ότι δεν έχουν την ίδια αντίληψη του χρόνου όπως παλαιότερα.

Βοηθήστε τους χαρίζοντας ένα επιτραπέζιο ηλεκτρονικό ρολόι με μεγάλη φωτιζόμενη οθόνη και μεγάλα ευδιάκριτα στοιχεία. Αν μάλιστα αναγράφει και την ημερομηνία, ακόμα καλύτερα.