Χορός: Πόσες θερμίδες καίμε σε μισή ώρα και άλλα μοναδικά οφέλη στην υγεία

  • Ρούλα Τσουλέα
χορός
Ο χορός είναι μία αεροβική άσκηση που παρέχει σημαντικά ψυχοσωματικά οφέλη. Τι δείχνουν οι μελέτες.

Όλοι ξέρουμε ότι η γυμναστική είναι ένας από τους πυλώνες της υγείας μας, αλλά τι μπορείτε να κάνετε εάν δεν σας αρέσει να πηγαίνετε στο γυμναστήριο ή να κάνετε τζόκινγκ στο δρόμο; Οι εναλλακτικές επιλογές σας είναι πολλές και ο χορός αποτελεί μία που οι περισσότεροι άνθρωποι απολαμβάνουν.

Είτε είναι αργός είτε ξέφρενος, ο χορός είναι μία αεροβική άσκηση η οποία όχι μόνο μας βοηθεί να κάψουμε θερμίδες, αλλά παρέχει πολλαπλά οφέλη στην υγεία.

Όπως αναφέρουν ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, με τον χορό μπορούμε να κάψουμε πολλές θερμίδες σε λίγα λεπτά. Ο ακριβής αριθμός τους εξαρτάται από την ένταση του χορού, τη διάρκεια και το σωματικό βάρος σας.

Μισή ώρα αργός χορός όπως το βαλς και το φοξ τροτ, παραδείγματος χάριν, μπορεί να  βοηθήσει έναν άνθρωπο που ζυγίζει 57 κιλά να κάψει 90 θερμίδες. Ένας άλλος που ζυγίζει 70 κιλά, θα κάψει 108 και ένας που ζυγίζει 84 κιλά θα κάψει 125 θερμίδες.

Αντίστοιχα, το τσα τσα, το μάμπο, η ντίσκο και άλλοι ενδιάμεσης έντασης χοροί, όπως πολλοί παραδοσιακοί ελληνικοί (π.χ. μπάλος), μπορούν να σας βοηθήσουν να κάψετε:

  • 165 θερμίδες αν ζυγίζετε 57 κιλά
  • 198 θερμίδες αν ζυγίζετε 70 κιλά
  • 231 αν ζυγίζετε 84 κιλά

Οι πιο γρήγοροι χοροί όπως το quickstep, η σάμπα, το σουΐνγκ, το γρήγορο πεντοζάλι ή συρτάκι, μπορούν να σας βοηθήσουν να κάψετε 180, 216 και 252 θερμίδες αντίστοιχα. Το αποτέλεσμα είναι καλύτερος έλεγχος του σωματικού βάρους και ενδεχομένως σταδιακή απώλεια των περιττών κιλών.

Πρόσθετα οφέλη

Οι καύσεις δεν είναι φυσικά το μοναδικό όφελος που παρέχει ο χορός. Ενδεχομένως δεν είναι και το σημαντικότερο, εάν αναλογιστούμε ότι γυμνάζει το καρδιαγγειακό σύστημα και αυξάνει την μυϊκή δύναμη.

Όπως εξηγεί η φυσικοθεραπεύτρια Kellie Grabfelder, από την Cleveland Clinic στο Οχάιο, όταν χορεύουμε επιταχύνεται ο ρυθμός της αναπνοής και της καρδιάς μας. Σταδιακά βελτιώνεται η αντοχή μας, ενώ ο οργανισμός μας μαθαίνει να χρησιμοποιεί πιο αποδοτικά το οξυγόνο.

Επιπλέον, ο καρδιακός μυς δυναμώνει και η καρδιά εξωθεί πιο αποτελεσματικά στο σώμα το πλούσιο σε οξυγόνο αίμα. Βαθμιαία αυξάνεται επίσης η μυϊκή μας δύναμη, η ευκινησία, η κινητικότητα και η ισορροπία. Βελτιώνεται επίσης ο συντονισμός των κινήσεων.

Ακόμα καλύτερο είναι το γεγονός ότι συνήθως χορεύουμε με την αγαπημένη μας μουσική. Επομένως δεν αισθανόμαστε καν ότι κάνουμε γυμναστική, ενώ βελτιώνεται και η ψυχική μας διάθεση. Αυτό οφείλεται στο ότι ο χορός είναι ιδανικός για εκτόνωση του στρες, ενώ διεγείρει την παραγωγή ενδορφινών. Οι ενδορφίνες είναι τα φυσικά «παυσίπονα» του οργανισμού και οι ορμόνες της ευεξίας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικός από άλλα είδη άσκησης ακόμα και στην καταπολέμηση της κατάθλιψης.

Αν, εξ άλλου, χορεύετε με παρέα, σε κλαμπ, γυμναστήρια, συλλόγους ή ΚΑΠΗ, μπορείτε να κάνετε νέες γνωριμίες και να διευρύνετε τον κοινωνικό κύκλο σας.

Για μεγαλύτερη αποδοτικότητα, καλό είναι να εναλλάσσετε διάφορα είδη χορού και να αυξομειώνεται την έντασή του. Αν όμως έχετε φτωχή φυσική κατάσταση,  συμβουλευθείτε τον γιατρό σας πριν αρχίσετε να χορεύετε στο σαλόνι σας.

Φωτογραφία: iStock