Χημικές ουσίες σε καλλυντικά και προϊόντα προσωπικής υγιεινής μπορεί να συμβάλλουν στον πρόωρο τοκετό

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
πρόωρος τοκετός
Ως πρόωρος τοκετός ορίζεται η γέννηση ενός μωρού πριν από την 37η εβδομάδα της κύησης.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από επιπλοκές στην υγεία τόσο για το μωρό όσο και για την μητέρα, όπως χαμηλό βάρος γέννησης, αναπνευστικές δυσκολίες και αναπτυξιακές καθυστερήσεις.

Μια πρόσφατη μελέτη από ερευνητές στο Vagelos College of Physicians and Surgeons του πανεπιστημίου Columbia των ΗΠΑ δείχνει, ότι χημικές ουσίες που υπάρχουν στον κόλπο της μητέρας, πιθανώς από προϊόντα προσωπικής φροντίδας, μπορεί να παίζουν ρόλο στην πρόκληση αυθόρμητου πρόωρου τοκετού.

Μια μελέτη σε 232 εγκύους αποκάλυψε ότι ένας μικρός αριθμός μη βιολογικών χημικών ουσιών, που βρίσκονται συνήθως σε καλλυντικά και προϊόντα προσωπικής υγιεινής, έδειξε ισχυρή συσχέτιση με τον πρόωρο τοκετό.

“Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι πρέπει να εξετάσουμε πιο προσεκτικά εάν οι κοινές περιβαλλοντικές εκθέσεις στην πραγματικότητα προκαλούν πρόωρους τοκετούς και, εάν ναι, από πού προέρχονται αυτές οι εκθέσεις”, λέει ο συν-επικεφαλής της μελέτης, δρ. Tal Korem, επίκουρος καθηγητής στο Columbia. “Τα καλά νέα είναι ότι αν ευθύνονται αυτές οι χημικές ουσίες, μπορεί να είναι εφικτό να περιοριστούν αυτές οι δυνητικά επιβλαβείς εκθέσεις”, πρόσθεσε.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Microbiology.

Ο πρόωρος τοκετός είναι η #1 αιτία νεογνικού θανάτου και μπορεί να οδηγήσει σε ποικίλα προβλήματα υγείας δια βίου. Τα δύο τρίτα των πρόωρων τοκετών συμβαίνουν αυθόρμητα, αλλά παρά την εκτεταμένη έρευνα, δεν υπάρχουν μέθοδοι για την πρόβλεψη ή την πρόληψη του αυθόρμητου πρόωρου τοκετού.

Αρκετές μελέτες έχουν προτείνει ότι οι ανισορροπίες στο κολπικό μικροβίωμα παίζουν ρόλο στον πρόωρο τοκετό και άλλα προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, οι ερευνητές δεν έχουν πετύχει προς το παρόν να αναπαράγουν/επαληθεύσουν επιστημονικά αυτήν την σύνδεση.

Η ερευνητική ομάδα αποφάσισε να λάβει μια πιο εκτεταμένη άποψη του κολπικού μικροβιώματος, εξετάζοντας το πλήρες σύνολο των μορίων που βρίσκονται σε μια συγκεκριμένη βιολογική θέση, συμπεριλαμβανομένων των μεταβολιτών που παράγονται από τοπικά κύτταρα και μικροοργανισμούς και μόρια που προέρχονται από εξωτερικές πηγές. Αυτό το σύστημα ονομάζεται μεταβολίωμα (metabolome).

“Το μεταβολίωμα μπορεί να θεωρηθεί ως μια λειτουργική ανάγνωση του κολπικού μικροβιώματος στο σύνολό του Το προφίλ μικροβιώματος μπορεί να μας πει ποια είναι τα μικρόβια. Το μεταβολίωμα μας φέρνει κοντά στο να καταλάβουμε τι κάνουν αυτά τα μικρόβια”, λένε οι ερευνητές.

Στην τρέχουσα μελέτη, οι ερευνητές μέτρησαν πάνω από 700 διαφορετικούς μεταβολίτες στο κολπικό μεταβολίωμα 232 εγκύων στο 2ο τρίμηνο κύησης, συμπεριλαμβανομένων 80 κυήσεων που έληξαν πρόωρα.

Η μελέτη βρήκε πολλαπλούς μεταβολίτες που ήταν σημαντικά υψηλότεροι σε εκείνες τις γυναίκες που είχαν γεννήσει πρόωρα.

“Αρκετοί από αυτούς τους μεταβολίτες είναι χημικές ουσίες που δεν παράγονται από ανθρώπους ή μικρόβια, είναι δηλαδή αυτό που ονομάζουμε ξενοβιοτικά. Αυτά περιλαμβάνουν ουσίες όπως διαιθανολαμίνη, αιθυλο-βήτα γλυκοζίτη, τρυγικό και αιθυλενοδιαμινοτετραοξικό οξύ. Αν και δεν προσδιορίσαμε την πηγή αυτών των ξενοβιοτικών στις συμμετέχουσες εγκύους, όλα αυτά είναι ουσίες σε καλλυντικά και προϊόντα υγιεινής, αναφέρουν οι ερευνητές.

Aλγόριθμος προβλέπει τον πρόωρο τοκετό

Χρησιμοποιώντας μοντέλα μηχανικής μάθησης, η ομάδα ανέπτυξε επίσης έναν αλγόριθμο που βασίζεται σε επίπεδα μεταβολιτών και μπορεί να προβλέψει τον πρόωρο τοκετό με καλή ακρίβεια, ανοίγοντας ενδεχομένως τον δρόμο για έγκαιρη διάγνωση.

Αν και οι προβλέψεις ήταν πιο ακριβείς από τα μοντέλα που βασίζονται σε δεδομένα μικροβιώματος και μητρικά χαρακτηριστικά (π.χ. ηλικία, Δείκτης Μάζας Σώματος, φυλή, ιστορικό πρόωρων τοκετών και προηγούμενες γεννήσεις), το νέο μοντέλο εξακολουθεί να χρειάζεται βελτίωση και περαιτέρω επικύρωση, προτού μπορέσει να χρησιμοποιηθεί στην κλινική πρακτική.

Παρά τους τρέχοντες περιορισμούς, “τα αποτελέσματά μας αποδεικνύουν ότι οι κολπικοί μεταβολίτες έχουν τη δυνατότητα να προβλέψουν, μήνες νωρίτερα, ποιες γυναίκες είναι πιθανό να γεννήσουν νωρίτερα”, καταλήγουν οι ερευνητές.

Πηγή: https://scitechdaily.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εγκυμοσύνη: Κίνδυνος πρόωρου τοκετού από τις φωτιές στα δάση

Το άγχος στην εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό

Ο άγνωστος λόγος που αυξάνονται οι πρόωροι τοκετοί. Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Ο ιός HPV αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού και σοβαρών επιπλοκών για το μωρό

φωτό: iStock