Εγκυμοσύνη: Κίνδυνος πρόωρου τοκετού από τις φωτιές στα δάση

  • Ρούλα Τσουλέα
καπνός
Τα ευρήματα της μεγαλύτερης έως σήμερα μελέτης σε περισσότερες από 2,5 εκατομμύρια εγκύους

Ο καπνός της φωτιάς μπορεί να οδηγήσει στον πρόωρο τοκετό ακόμα κι αν η έγκυος εκτεθεί σε αυτόν έστω και για μία ημέρα, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Στη μεγαλύτερη έως σήμερα μελέτη για το θέμα αυτό, οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από περισσότερες από 2,5 εκατομμύρια εγκύους από την Καλιφόρνια. Η πολιτεία αυτή μαστίζεται κάθε χρόνο από τεράστιες φωτιές στα δάση, που μπορεί να συνεχιστούν για εβδομάδες.

Ο καπνός της φωτιάς είναι ιδιαιτέρως επιβλαβής για την υγεία διότι περιέχει μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια (ΡΜ2,5). Τα σωματίδια αυτά μπορούν να εισδύσουν βαθιά στους πνεύμονες και να επιδεινώσουν προβλήματα υγείας, όπως το άσθμα και η καρδιοπάθεια.

Σε μακροχρόνια έκθεση στα αιωρούμενα σωματίδια αυξάνεται ο κίνδυνος αναπτύξεως σοβαρών παθήσεων, ακόμα και καρκίνου του πνεύμονα.

Τον μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν ή να παρουσιάσουν έξαρση υποκείμενων παθήσεων διατρέχουν οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως:

  • Οι ηλικιωμένοι
  • Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά
  • Οι έγκυοι

Αναλόγως με τις καιρικές συνθήκες, τα αιωρούμενα σωματίδια μπορούν να μεταφερθούν με τον αέρα εκατοντάδες ή και χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την εστία της φωτιάς.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι γενικώς ο κακής ποιότητας αέρας (π.χ. η αιθαλομίχλη σε μία πόλη) είναι επιβαρυντικός για τις εγκύους.

Η νέα μελέτη έδειξε ότι ο καπνός μπορεί να οδηγήσει στον πρόωρο τοκετό ακόμα και αν μία έγκυος τον εισπνεύσει για μία ημέρα. Κάθε πρόσθετη μέρα, εξ άλλου, αυξάνει τον κίνδυνο ακόμα περισσότερο.

Η νέα μελέτη

Ο πρόωρος τοκετός ορίζεται ως η γέννηση του μωρού πριν από την 37η εβδομάδα της κυήσεως. Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση American Journal of Obstetrics & Gynecology.

Η μελέτη βασίσθηκε στους ιατρικούς φακέλους 2.548.347 γυναικών από την Καλιφόρνια, οι οποίες ήσαν έγκυοι την περίοδο 2007-2012. Οι ερευνητές συνέκριναν το ιστορικό τους με τις ημέρες πυρκαγιάς.

Το 86% εξ αυτών είχαν εκτεθεί στον καπνό πυρκαγιάς επί τουλάχιστον 1 ημέρα. Ο μέσος όρος της έκθεσης, όμως, ήταν 7,5 ημέρες.

Η έκθεση έγινε κατά το πρώτο ή δεύτερο τρίμηνο της κυήσεως ή κατά τις 4 εβδομάδες πριν από την σύλληψη.

Τα ευρήματα

Οι ερευνητές εξέτασαν εάν ο καπνός προκαλούσε υπερτασικά προβλήματα στις εγκύους, με συνέπεια να οδηγεί στον πρόωρο τοκετό. Δεν βρήκαν, όμως, να υπάρχει κάποια συσχέτιση.

Δεν υπήρχε συσχέτιση ούτε με την έκθεση κατά τις εβδομάδες πριν από την σύλληψη. Αντιθέτως, ο καπνός αύξανε τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού όταν οι γυναίκες είχαν εκτεθεί σε αυτόν κατά τις 20 πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης.

Στην πραγματικότητα, μετά από μικρή αύξηση κατά την πρώτη ημέρα της έκθεσης, κάθε επόμενη ημέρα αύξανε τον κίνδυνο κατά 0,3%.

Τα νέα ευρήματα παρουσιάσθηκαν επίσης το Σάββατο, στο 43ο Ετήσιο Συνέδριο της Εταιρείας Ιατρικής Μητέρας-Εμβρύου (SMFM 2023).

«Οι φωτιές στο δάσος οδηγούν σε οξείες, απότομες αλλαγές της ποιότητας του αέρα», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Anne Waldrop, υπότροφος Ιατρικής Μητέρας-Εμβρύου στο Πανεπιστήμιο Stanford. «Αναδυόμενα δεδομένα δείχνουν ότι ο καπνός από αυτές τις φωτιές είναι πιο επιβαρυντικός για την υγεία απ’ ό,τι άλλα είδη ρύπων. Ακόμα, λοιπόν, κι αν μειώσουμε τους άλλους ρύπους, όσο αυξάνονται οι φωτιές στα δάση θα απειλείται η υγεία ιδίως των ευάλωτων ανθρώπων όπως οι έγκυοι».

Φωτογραφία: iStock