ΧΑΠ: Ο χυμός παντζαριού ίσως βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία των ασθενών

  • Ρούλα Τσουλέα
ΧΑΠ
Πώς επηρεάζει η πάθηση των πνευμόνων την καρδιαγγειακή λειτουργία. Τα ευρήματα νέας μελέτης.

Ο χυμός παντζαριού μπορεί να βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία των πασχόντων από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), καθώς μειώνει την αρτηριακή πίεσή τους και βελτιώνει την ταχύτητα της βάδισής τους, αναφέρουν επιστήμονες από τη Βρετανία.

Η ΧΑΠ είναι σοβαρή πάθηση των πνευμόνων, που οφείλεται πρωτίστως στο κάπνισμα. Υπολογίζεται ότι προσβάλλει 400 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Η νόσος προκαλεί χρόνια βρογχίτιδα και εμφύσημα, με συνέπεια να δυσχεραίνει την αναπνοή και να περιορίζει σοβαρά την ικανότητα των ανθρώπων για σωματική δραστηριότητα. Με αυτό τον τρόπο, όμως, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο αναπτύξεως εμφράγματος του μυοκαρδίου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Στη νέα μελέτη οι ερευνητές θέλησαν να εξακριβώσουν εάν ο χυμός μπορεί να τους βοηθήσει, καθώς είναι πλούσιος σε ορισμένα συστατικά που χαλαρώνουν τα αιμοφόρα αγγεία.

Τα ευρήματά τους δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση European Respiratory Journal. Όπως γράφουν οι ερευνητές, ενέταξαν στη μελέτη τους 81 πάσχοντες από ΧΑΠ, των οποίων η συστολική αρτηριακή πίεση ήταν μεγαλύτερη από 130 mmHg. Η συστολική αρτηριακή πίεση είναι ο μεγάλος αριθμός στη μέτρηση. Ιδανικά πρέπει να κυμαίνεται μετά 90 και 120 mmHg.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα οφέλη από τη λήψη μια φορά την ημέρα ενός συμπυκνωμένου συμπληρώματος χυμού παντζαριού. Ο χυμός αυτός είχε υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα. Την αποτελεσματικότητά του συνέκριναν με αντίστοιχη ποσότητα χυμού, από τον οποίο όμως είχαν αφαιρεθεί τα νιτρικά άλατα (placebo).

Οι εθελοντές χωρίσθηκαν τυχαία σε δύο ομάδες, ώστε οι μισοί να πίνουν τον κανονικό χυμό και οι υπόλοιποι το placebo. Οι ασθενείς έπιναν τους χυμούς τους καθημερινά, επί 12 μήνες.

Τα ευρήματα

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Nicholas Hopkinson, καθηγητής Αναπνευστικής Ιατρικής στο Imperial College του Λονδίνου, ο χυμός δεν επελέγη τυχαία. Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τους αθλητές για τη βελτίωση της απόδοσής τους.

Το όφελος αυτό αποδίδεται στα υψηλά επίπεδα νιτρικών αλάτων που περιέχουν τα παντζάρια. Οι ουσίες αυτές μπορεί να αυξήσουν τη διαθεσιμότητα του μονοξειδίου του αζώτου στο αίμα, το οποίο βοηθεί τα αιμοφόρα αγγεία να χαλαρώσουν. Αυτή η χαλάρωση πιστεύεται ότι είναι ωφέλιμη και για τους ασθενείς με ΧΑΠ.

Όπως διαπιστώθηκε, οι εθελοντές που έλαβαν το πλούσιο σε νιτρικά άλατα συμπλήρωμα παρουσίασαν μέση μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 4,5 mmHg σε σύγκριση με όσους έλαβαν το placebo.

Είχαν επίσης μέση αύξηση κατά σχεδόν 30 μέτρα στην απόσταση που μπορούσαν να διανύσουν περπατώντας σε 6 λεπτά.

Οι βελτιώσεις αυτές πιστεύεται ότι μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο που διατρέχουν οι πάσχοντες από ΧΑΠ. Ωστόσο οι ερευνητές συνεχίζουν την παρακολούθηση των εθελοντών τους για να το επιβεβαιώσουν. Μολονότι, δε, εκτιμούν πως τα ευρήματά τους είναι ελπιδοφόρα, τονίζουν πως πρέπει να επαληθευτούν σε μεγαλύτερες μελέτες.

Φωτογραφία: iStock