Χαμηλά λευκά αιμοσφαίρια: Ποιές είναι οι πιθανές αιτίες, πότε πρέπει να ανησυχήσετε

  • Iatropedia newsroom
λευκά αιμοσφαίρια
Οι χαμηλές τιμές στα λευκά αιμοσφαίρια μπορεί να προκληθούν από μια απλή λοίμωξη, από τη λήψη κάποιων φαρμάκων ή από κάποιους τύπους καρκίνου.

Τα λευκά αιμοσφαίρια, ή αλλιώς λευκοκύτταρα, μας προστατεύουν από ασθένειες και λοιμώξεις. Είναι οι «πολεμιστές» του αίματός μας, που αντιμετωπίζουν ιούς, βακτήρια και άλλους ξένους εισβολείς που απειλούν την υγεία μας. Η κατάσταση κατά την οποία βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα στο αίμα μας, ονομάζεται λευκοπενία και πρέπει να γνωρίζουμε ορισμένα βασικά πράγματα.

Τα λευκά αιμοσφαίρια παράγονται στο μυελό των οστών. Αποθηκεύονται στο αίμα και στους λεμφικούς ιστούς. Ποιες είναι όμως οι φυσιολογικές τιμές των λευκοκυττάρων: Ο φυσιολογικός αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία και το φύλο. Για παράδειγμα, ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων για τους άνδρες είναι 5.000 έως 10.000 κύτταρα ανά μικρολίτρο αίματος. Το φυσιολογικό εύρος για τις γυναίκες είναι 4.500 έως 11.000 ανά μικρολίτρο αίματος.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι λευκών αιμοσφαιρίων. Σύμφωνα με το Cleveland Clinic, υπάρχουν 3 κατηγορίες λευκοκυττάρων: τα μονοκύτταρα, τα λεμφοκύταρα, και τα κοκκιοκύταρρα που χωρίζονται σε τρεις υποκατηγίες – τα βασεόφιλα, τα ουδετερόφιλα και τα ηωσινόφιλα. Ανάλογα με τον τύπο των λευκοκυττάρων που βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα στο αίμα μας, προκαλείται η αντίστοιχη κατάσταση (λευκοπενία, μονοκυτταροπενία, ουδετεροπενία κ.οκ.)

Πως θα καταλάβετε αν έχετε χαμηλά λευκά αιμοσφαίρια – Συμπτώματα

Όταν τα λευκά αιμοσφαίρια είναι χαμηλά, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι αδύναμο. Οι λοιμώξεις είναι το πιο κοινό πρόβλημα που προκαλείται από χαμηλά λευκοκύτταρα. Αυτές οι λοιμώξεις μπορεί να είναι πιο συχνές και πιο σοβαρές από ό,τι θα αντιμετωπίζατε εάν είχατε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα…

Τα συμπτώματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε περιλαμβάνουν:

  • Κούραση
  • Πυρετός, ρίγη
  • Πονόλαιμος, βήχας, δυσκολία στην αναπνοή
  • Ναυτία, εμετός, διάρροια
  • Επώδυνη ούρηση, αίμα στα ούρα, συχνοουρία
  • Δερματικές πληγές που δεν επουλώνονται
  • Πληγές στο στόμα, πόνος στο στόμα

Μερικές φορές η έλλειψη λευκών αιμοσφαιρίων οδηγεί σε ευκαιριακές λοιμώξεις , οι οποίες είναι λοιμώξεις που κανονικά δεν θα εμφανίζονταν σε ένα άτομο με υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

Δείτε επίσης: Χαμηλά ερυθρά αιμοσφαίρια: Πού οφείλονται και τι μπορεί να σημαίνουν

Αιτίες

Ο πιο συνηθισμένος λόγος για χαμηλό αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων είναι μια λοίμωξη. Ωστόσο, άλλες αιτίες μπορεί να είναι:

Φάρμακα και θεραπείες για τον καρκίνο, όπως ορισμένα αντιβιοτικά, χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία

Καρκίνοι του μυελού των οστών και διαταραχές του μυελού των οστών, συμπεριλαμβανομένης της απλαστικής αναιμίας και του πολλαπλού μυελώματος

Ορισμένες αυτοάνοσες παθήσεις, όπως ο λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα που κάνουν το σώμα μας να καταστρέφει τα λευκά αιμοσφαίρια του

Ασθένειες, τοξίνες, φάρμακα ή ιατρικές θεραπείες που βλάπτουν τον μυελό των οστών μπορούν να εμποδίσουν την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων.

Ένας χαμηλός αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων είναι συχνά σημάδι χρόνιας νόσου, αλλά μερικές φορές φάρμακα ή λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν προσωρινά αυτό το πρόβλημα λόγω της καταστροφής των λευκών αιμοσφαιρίων.

Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Αν παρατηρήσετε κάποιο από τα παρακάτω έντονα συμπτώματα, καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας, ειδικά αν αυτά δεν υποχωρούν:

-Σοβαρός έμετος ή διάρροια

-Σημάδια αφυδάτωσης όπως βυθισμένα μάτια, ξηρό δέρμα και μειωμένη ούρηση

-Σύγχυση, λήθαργος

-Έντονος πόνος ή πρήξιμο

-Επώδυνη, κόκκινη ή γεμάτη πύον πληγή

-Δυσκολία στην αναπνοή

Πηγές: University of Rochester, Cleveland Clinic / Φωτογραφία iStock