Αξονικές εγκεφάλου δείχνουν πόσο θα διαρκέσει μια σχέση. ΦΩΤΟ

  • Iatropedia
Η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου πλησιάζει, αλλά αν και αυτό δεν έχει καμία ουσιαστική σημασία, σήμερα θα σας αποκαλύψουμε τι πιστεύουν Αμερικάνοι και Βρετανοί επιστήμονες για τον έρωτα και τη διάρκεια μιας σχέσης. Οι επιστήμονες αποκάλυψαν πως μια τομογραφία εγκεφάλου μπορεί να αποκαλύψει κατά πόσο κάποιος είναι ερωτευμένος με το άλλο του μισό και επίσης πόσο μπορεί μια σχέση, να διαρκέσει. Το πως και το γιατί, αλλά και τομογραφίες εγκεφάλων διαβάστε και δείτε το αμέσως

Οι επιστήμονες παρατήρησαν μοτίβα στην εγκεφαλική δραστηριότητα των εθελοντών οι οποίοι βρίσκονταν ήδη σε σχέση ή μόλις είχαν γνωρίσει κάποιον άνθρωπο και ένιωθαν ερωτευμένοι μαζί του και διαπίστωσαν εάν τρία χρόνια μετά, τα ζευγάρια αυτά θα παραμένουν ερωτευμένα, ή ο καθένας θα έχει τραβήξει τον δικό του δρόμο στη ζωή.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν επίσης τη δραστηριότητα των νευρώνων και κατάφεραν να ανιχνεύσουν τα συναισθήματα των εθελοντών πάντα σε σχέση με τον έρωτα και την αγάπη. Δεν έπεσαν έξω ούτε όταν οι εθελοντές δήλωναν φουλ ερωτευμένοι, αλλά μετά από λίγο αυτό τους περνούσε.

Οι ερευνητές έδειξαν φωτογραφίες των συντρόφων των εθελοντών και τους ζήτησαν να σκεφτούν κοινές αναμνήσεις μαζί τους. Την ίδια στιγμή, οι εγκέφαλοι τους σαρώνονταν από αξονικό τομογράφο. Όταν οι εγκέφαλοι έδειχναν περισσότερη δραστηριότητα στην περιοχή της κερκοφόρου ουράς και λιγότερη στην εμπρόσθια περιοχή (που συνδέεται με την κρίση και την κριτική ικανότητα), τότε είχαν περισσότερες πιθανότητες η σχέση τους να διαρκέσει άνω των 3 ετών. Όταν στη σχέση η κρίση και η κριτική δεν είναι τόσο έντονη, με απλά λόγια λειτουργεί περισσότερο το συναίσθημα από τη λογική, τότε η σχέση αυτή έχει και περισσότερες πιθανότητες να διαρκέσει στο χρόνο

Συγκεκριμένα μελετήθηκαν οι εγκέφαλοι 12 ανθρώπων, και το 50%, από αυτούς παρέμειναν μαζί μετά τα τρία χρόνια, όπως ακριβώς είχαν προβλέψει από τις τομογραφίες οι επιστήμονες.

Ο καθηγητής Arthur Aron, κοινωνικός ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο Stony Brook στο Long Island της Νέας Υόρκης, δήλωσε: «Όλοι όσοι πήραν μέρος στη μελέτη αισθάνθηκαν πολύ έντονα την αγάπη με το σύντροφό τους και αυτό αντικατοπτρίστηκε πλήρως στις σαρώσεις τους.” Ο ίδιος τόνισε πως αυτό κάποια στιγμή στο μέλλον θα μπορεί να έχει και πρακτική εφαρμογή και θα βοηθήσει πολύ, τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στις σχέσεις τους.

Στη φωτογραφία βλέπετε τους εγκεφάλους 2 εθελοντών. Αριστερά με μπλε χρώμα είναι του εθελοντή του οποίου η σχέση άντεξε και δεξιά με κόκκινο, του εθελοντή του οποίου αν και δήλωνε ερωτευμένος, η σχέση δεν διήρκεσε. Το κόκκινο χρώμα δείχνει αυξημένη δραστηριότητα σε περιοχές όπως εκείνες που σχετίζονται με την κρίση, ενώ το μπλε δείχνει πως αυτές οι περιοχές είναι απενεργοποιημένες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η ακτινογραφία του … Έρωτα

Πότε μια γυναίκα απεχθάνεται το σεξ;

Γάτα: ένας δολοφόνος με αγγελικό πρόσωπο μέσα στο σπίτι μας

Γιατί οι παντρεμένοι έχουν καλύτερα αποτελέσματα μετά από μια εγχείρηση;

Ποια ιατρική ειδικότητα, έχει τους πιο ευτυχισμένους και υγιείς γιατρούς;

Δεν θα πιστέψετε τι προσφέρει ένα βαθύ παθιασμένο φιλί στο στόμα