Ασθενείς από το εξωτερικό στην Ευρωκλινική Αθηνών για νευροχειρουργικές επεμβάσεις

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Πραγματοποιήθηκε στην Ευρωκλινική Αθηνών μια εξαιρετικά απαιτητική επέμβαση αφαίρεσης όγκου εγκεφάλου από Γαλλίδα ασθενή, από την ομάδα του Έλληνα Καθηγητή Νευροχειρουργικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας κ. Απόστολου Σταθόπουλου.

Η 47χρονη ασθενής διαγνώστηκε με πολύμορφο γλοιοβλάστωμα στο δεξιό εγκεφαλικό ημισφαίριο, έναν από τους πιο επιθετικούς όγκους που προσβάλλουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, με ιδιαίτερα δύσκολη αντιμετώπιση. Καθώς στη Γαλλία, οι γιατροί την απέτρεπαν από το να πραγματοποιήσει χειρουργική αφαίρεση του όγκου, την ασθενή ανέλαβε να χειρουργήσει στην Ελλάδα και την Ευρωκλινική Αθηνών ο κ. Σταθόπουλος, με μεγάλο ερευνητικό έργο και εμπειρία σε παρόμοια χειρουργεία.

Παρά τις δυσκολίες της συγκεκριμένης περίπτωσης, καθώς ο όγκος βρισκόταν σε πολύ κρίσιμη περιοχή, με τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό της Ευρωκλινικής Αθηνών, το άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό του χειρουργείου και της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, καθώς και την έμπειρη χειρουργική ομάδα, η επέμβαση, διάρκειας 10 ωρών, ολοκληρώθηκε με εξαιρετική επιτυχία και η μετεγχειρητική μαγνητική τομογραφία έδειξε πως ο όγκος αφαιρέθηκε σχεδόν στο σύνολό του.

Η Γαλλίδα είναι η τρίτη ασθενής από το εξωτερικό που χειρουργείται από τον Έλληνα Νευροχειρουργό στην Ευρωκλινική Αθηνών.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Σταθόπουλος: «Όπως και τα προηγούμενα δύο περιστατικά, έτσι και αυτή η ασθενής έλαβε εξιτήριο μια εβδομάδα μετά το χειρουργείο, εξήλθε περιπατητική από την κλινική και ταξίδεψε αεροπορικώς για την πατρίδα της συνοδευόμενη από την οικογένειά της. Πρόκειται για μία εξαιρετικά σπάνια και δύσκολη περίπτωση, που αντιμετωπίστηκε με απόλυτη επιτυχία και αναδεικνύει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας και σε μία ιδιωτική κλινική, όπως η Ευρωκλινική Αθηνών».

Πρόσφατα, η Ευρωκλινική Αθηνών απέσπασε μία σημαντική πανευρωπαϊκή διάκριση, καθώς εφαρμόζοντας μία  σειρά από καινοτομίες κατάφερε να γίνει η πρώτη κλινική στην Ελλάδα και την Ευρώπη που πιστοποιήθηκε ως “Φιλική προς τους Ασθενείς Κλινική” (“Patients’ Friendly Hospital”).

Η κατευθυντήρια Οδηγία “Patients’ Friendly Hospitals”  αφορά στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή πρακτικής σε νοσοκομεία και κλινικές, έτσι ώστε να δημιουργείται  ένα περιβάλλον φιλικό σε ασθενείς, συγγενείς και συνοδούς, εξασφαλίζοντας τις καλύτερες δυνατές συνθήκες κατά τη παραμονή τους στην κλινική. Βασικός στόχος να αισθάνονται όλοι οι ασθενείς, αλλά και το υποστηρικτικό τους περιβάλλον, άνεση, ασφάλεια και εμπιστοσύνη.