Αρτηριακή πίεση: Η υπέρταση στα 36 μπορεί να συρρικνώνει τον εγκέφαλο

  • Ρούλα Τσουλέα
αρτηριακή πίεση
Η αύξηση της αρτηριακής πίεσης στις ηλικίες 36 έως 43 ετών σχετίζεται με μικρότερο όγκο εγκεφάλου αργότερα στη ζωή, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι άνθρωποι που έχουν υπέρταση στα 36 τους χρόνια μπορεί να υπονομεύουν την υγεία του εγκεφάλου τους. Μία νέα μελέτη αποκαλύπτει πως όσοι έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση σε αυτή την ηλικία, έχουν μειωμένο όγκο εγκεφάλου όταν πλησιάσουν τα 70 τους χρόνια.

Τα καλά νέα είναι πως έχουν ένα περιθώριο μέχρι τα 53 τους χρόνια να ρυθμίσουν την πίεσή τους. Αν τα καταφέρουν, μπορεί να προστατεύσουν τον εγκέφαλό τους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η υπέρταση στη μέση ηλικία σχετίζεται με εκφύλιση του εγκεφάλου. Οι προγενέστερες μελέτες, όμως, την συσχέτιζαν με την άνοια. Οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης ήθελαν να δουν που θα μπορούσε να οφείλεται αυτό.

Έτσι, ανέλυσαν στοιχεία από 502 εθελοντές, οι οποίοι γεννήθηκαν την ίδια εβδομάδα του 1946 και έκτοτε συμμετέχουν σε μεγάλη έρευνα για την άνοια. Η έρευνα λέγεται Insight 46 και ακόμα συνεχίζεται.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν οι εθελοντές υποβάλλονταν σε τακτά χρονικά διαστήματα σε μετρήσεις της πίεσής τους. Έκαναν επίσης μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου.

Όσοι είχαν την υψηλότερη αρτηριακή πίεση στην ηλικία των 53 ετών, είχαν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάζουν βλάβες στα αγγεία του εγκεφάλου τους σε ηλικία 69-71 ετών. Το ίδιο ίσχυε και για όσους είχαν τις πιο μεγάλες αυξήσεις της πίεσης στις ηλικίες 43-53 ετών.

Ωστόσο όσοι είχαν αναπτύξει υπέρταση σε ηλικία 36-43 ετών, είχαν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάζουν μειωμένο όγκο εγκεφάλου στα 70 τους. Ο όγκος του εγκεφάλου αποτελεί δείκτη της υγείας του οργάνου, λένε οι ερευνητές.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet Neurology.

Η συρρίκνωση του εγκεφάλου

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, ο όγκος του εγκεφάλου όλων των ανθρώπων μειώνεται λίγο καθώς μεγαλώνουμε. Ωστόσο η μείωση αυτή είναι πιο εμφανής όταν κάποιος εκδηλώνει νευροεκφυλιστικές παθήσεις, όπως η αγγειακή άνοια.

Βέβαια, οι εθελοντές της νέας μελέτης δεν είχαν ενδείξεις διαταραχής των νοητικών δεξιοτήτων τους. Οι ερευνητές λένε ότι η συρρίκνωση του εγκεφάλου συνήθως προηγείται. Γι’ αυτό τον λόγο θα συνεχίσουν την παρακολούθηση των εθελοντών τα επόμενα χρόνια, για να δουν εάν θα εκδηλώσουν τελικά άνοια.

«Η υπέρταση ακόμα και από νεαρή ηλικία μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα ολέθριες συνέπειες στην υγεία του εγκεφάλου», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr Jonathan Schott, λέκτορας Κλινικής Νευρολογίας στο University College του Λονδίνου. «Η συνήθης ηλικία έναρξης του προληπτικού ελέγχου της πίεσης είναι τα 40-45 χρόνια. Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι θα πρέπει να αρχίζει πολύ νωρίτερα, τουλάχιστον από τα 35 έτη».

Όπως εξήγησε ο Dr Schott, οι εθελοντές της έρευνας Insight 46 έχουν συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση των γνώσεων για τους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία μας. Έτσι γνωρίζουν ότι η υπέρταση  βλάπτει τον εγκέφαλο, επειδή επιφέρει αλλοιώσεις στα αιμοφόρα αγγεία και στην αρχιτεκτονική του.

Και πρόσθεσε: «Τα νέα ευρήματα υποστηρίζουν την θεωρία ότι στη ζωή μας υπάρχουν ορισμένες κρίσιμες περίοδοι, που επηρεάζουν βαθιά την μελλοντική υγεία. Η ηλικία αυτή για τον εγκέφαλο φαίνεται πως είναι το μέσον της τέταρτης δεκαετίας της ζωής. Αν κάποιος έχει υπέρταση στα 36 τους, μπορεί να επιταχύνει τις βλάβες στον εγκέφαλό του, επομένως πρέπει να λαμβάνει άμεσα μέτρα εναντίον της».