Αρωματοθεραπεία και αιθέρια έλαια: Πόσο ασφαλή είναι;

  • Iatropedia newsroom
αιθέρια έλαια
Η αρωματοθεραπεία είναι η θεραπευτική χρήση αιθέριων ελαίων, αλλά η έρευνα για την αποτελεσματικότητά της είναι περιορισμένη

Οι άνθρωποι συχνά έχουν ερωτήσεις σχετικά με το αν μπορούν να χρησιμοποιούν αιθέρια έλαια πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη – μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο. Αυτά τα φυσικά έλαια αποστάζονται από φυτά ή άλλες πηγές και διατηρούν το χαρακτηριστικό τους άρωμα. Η αρωματοθεραπεία είναι η θεραπευτική χρήση αιθέριων ελαίων, αλλά η έρευνα για την αποτελεσματικότητά της είναι περιορισμένη. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η αρωματοθεραπεία μπορεί να ανακουφίσει από το άγχος και την κατάθλιψη.

Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δεν ρυθμίζει τα αιθέρια έλαια που χρησιμοποιούνται για αρωματοθεραπεία, αλλά έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλή όταν χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες.

Τα αιθέρια έλαια χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού και της περιόδου μετά τον τοκετό για τη θεραπεία του άγχους, των πόνων και της έλλειψης συγκέντρωσης.

Ποια αιθέρια έλαια μπορούν να βοηθήσουν τις εγκύους

Μινθέλαιο

Το έλαιο μέντας μπορεί να είναι χρήσιμο για πονοκεφάλους, ναυτία, ρινική συμφόρηση και μυϊκούς πόνους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η εισπνοή ελαίου μέντας έχει βρεθεί ότι μπορεί να είναι ακόμη και ευεργετική για τις γυναίκες μετά τον τοκετό που δυσκολεύονται να αδειάσουν την κύστη τους.

Έλαια λεβάντας και τριαντάφυλλου

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα αιθέρια έλαια λεβάντας και τριαντάφυλλου μπορούν να μειώσουν το άγχος κατά τον τοκετό. Η αντίληψη ενός ατόμου για τον πόνο μπορεί επίσης να μειωθεί όταν είναι χαλαρό. Η όσφρηση είναι στενά συνδεδεμένη με τη μνήμη. Εάν έχετε βιώσει στο παρελθόν χαλάρωση με άρωμα λεβάντας ή τριαντάφυλλου, το άρωμά του κατά τη διάρκεια του τοκετού πιθανότατα θα σας βοηθήσει να ανακαλέσετε αυτές τις χαλαρωτικές εμπειρίες.

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η αρωματοθεραπεία με λάδι λεβάντας μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο για άτομα που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο. Το λάδι μπορεί να αναμειχθεί με νερό και να ψεκαστεί σε ένα μαξιλάρι για να συμβάλει σε έναν ξεκούραστο ύπνο. Αυτή η τεχνική μπορεί να είναι ευεργετική και για άτομα μετά τον τοκετό.

Θέλετε να δοκιμάσετε κάποιο αιθέριο έλαιο;

Εάν είστε έγκυος και θέλετε να δοκιμάσετε αιθέρια έλαια, εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη:

Η μεγαλύτερη ποσότητα δεν είναι απαραίτητα και καλύτερη

Οι εγκυμονούσες είναι καλύτερο να ξεκινήσουν με μία σταγόνα από το αιθέριο έλαιο που έχουν επιλέξει και να αυξήσουν σταδιακά την ποσότητα σε τρεις έως πέντε σταγόνες με βάση την ανοχή τους. Η εγκυμοσύνη μπορεί να κάνει τις γυναίκες πολύ πιο ευαίσθητες στις μυρωδιές και μερικοί άνθρωποι δεν αντέχουν την αρωματοθεραπεία. Μπορεί ακόμη και να προκαλέσει συμπτώματα όπως η ναυτία. Δοκιμάστε να βάλετε το λάδι σε ένα χαρτομάντιλο ή σε ένα κομμάτι βαμβάκι για εισπνοές, που μπορείτε εύκολα να πετάξετε εάν δεν αντέχετε το άρωμα.

Αποφύγετε να βάζετε αιθέρια έλαια στο δέρμα σας

Τα αιθέρια έλαια απαιτούν συχνά ένα έλαιο φορέα, όπως λάδι καρύδας ή αμυγδάλου, για να τα αραιώσουν. Τα αιθέρια έλαια που εφαρμόζονται απευθείας στο δέρμα μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες, όπως αλλεργικές αντιδράσεις, ερεθισμό ή ευαισθησία στον ήλιο. Περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο χρήσης συγκεκριμένων ελαίων μπορεί να δώσει ένας εξειδικευμένος αρωματοθεραπευτής.

Μην καταναλώνετε αιθέρια έλαια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή κατά τη διάρκεια του θηλασμού

Δεν έχουν γίνει αρκετές έρευνες που να δείχνουν ότι κάτι τέτοιο είναι ασφαλές για το μωρό σας.

Πηγή: Mayo Clinic

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το γιαούρτι ασπίδα κατά του διαβήτη και με τη «βούλα» του FDA

Παστινάκι: Θρεπτική αξία και οφέλη από το αγαπημένο λαχανικό του Masterchef

Ασβέστιο: Παίρνετε άραγε όσο χρειάζεστε;