Αρχίζει κλινική μελέτη με εμβόλιο που προλαμβάνει τον καρκίνο του μαστού

  • Ρούλα Τσουλέα
εμβόλια
Στη μελέτη θα ενταχθούν υγιείς γυναίκες, υψηλού κινδύνου για καρκίνο του μαστού, που θα εμβολιαστούν τρεις φορές

Το επόμενο βήμα στην έρευνά τους για ένα εμβόλιο που θα προλαμβάνει την πιο επιθετική μορφή καρκίνου του μαστού, ανακοίνωσαν επιστήμονες από την Cleveland Clinic, στο Οχάιο.

Στη μελέτη θα συμμετάσχουν υγιείς γυναίκες, οι οποίες όμως διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού. Η μορφή αυτή αντιπροσωπεύει μόλις το 12-15% όλων των περιστατικών μαστικού καρκίνου. Ωστόσο έχει δυσανάλογα υψηλό ποσοστό θανάτων.

Επιπλέον, το 70-80% των μαστικών όγκων που αναπτύσσονται στις γυναίκες με μεταλλάξεις του ογκογονιδίου BRCA1, είναι τριπλά αρνητικοί καρκίνοι του μαστού.

Πως θα γίνει η μελέτη

Όπως ανακοίνωσαν οι ερευνητές της Cleveland Clinic, στην κλινική μελέτη θα ενταχθούν 6-12 γυναίκες υψηλού κινδύνου για καρκίνο του μαστού, οι οποίες έχουν αποφασίσει να υποβληθούν σε προφυλακτική (προληπτική) μαστεκτομή.

Οι γυναίκες αυτές συνήθως έχουν ισχυρό οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού ή/και φέρουν μεταλλαγμένα γονίδια που τις θέτουν σε αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν τριπλά αρνητικό καρκίνο.

Η μελέτη αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2023. Στόχος της είναι να αξιολογηθεί πόσο ασφαλές είναι το εμβόλιο. Θα καταγραφεί επίσης η ανοσοποιητική αντίδραση των γυναικών μετά τον εμβολιασμό.

Κάθε συμμετέχουσα θα κάνει τρεις δόσεις από το εμβόλιο, ανά δύο εβδομάδες. Οι ερευνητές θα τις παρακολουθούν στενά για να καταγράψουν τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες.

Και σε γυναίκες με καρκίνο

Η έρευνα της Κλινικής για ένα προφυλακτικό εμβόλιο για τον καρκίνο του μαστού βρίσκεται στα αρχικά στάδια των κλινικών μελετών. Η παρούσα είναι μελέτη φάσης 1b (σ.σ. για να αξιολογηθεί πλήρως ένα εμβόλιο ή φάρμακο, απαιτούνται 3 φάσεις κλινικών μελετών).

Η φάση 1a είχε αρχίσει το 2021 και θα ολοκληρωθεί αργότερα εφέτος. Είχε συμπεριλάβει ασθενείς οι οποίες είχαν διαγνωστεί με αρχικού σταδίου τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού. Η διάγνωση είχε γίνει τα τρία τελευταία χρόνια πριν από την έναρξή της. Οι ασθενείς εκείνες δεν είχαν ενδείξεις καρκίνου, όταν εντάχθηκαν στη μελέτη. Διέτρεχαν όμως αυξημένο κίνδυνο να υποτροπιάσουν.

«Ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού είναι η μορφή της νόσου για τις οποίες έχουμε τις λιγότερο αποτελεσματικές θεραπείες», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. G. Thomas Budd, καθηγητής Ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve, στο Οχάιο. «Μακροπρόθεσμα ευελπιστούμε ότι αυτό θα είναι ένα προληπτικό εμβόλιο, το οποίο θα χορηγείται σε γυναίκες χωρίς καρκίνο, προστατεύοντάς τες από αυτή την επιθετική νόσο».

Φωτογραφία: iStock