«Αρχίστε να ελέγχετε τη χοληστερόλη από τα 25 σας χρόνια»

 • Ρούλα Τσουλέα
LDL χοληστερόλη
Η κακή χοληστερόλη (LDL χοληστερόλη) αυξάνει τις πιθανότητες για έμφραγμα ή εγκεφαλικό νωρίτερα απ' ό,τι πίστευαν έως τώρα οι γιατροί, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Οι νέοι που φτάνουν τα 25-30 τους χρόνια πρέπει να αρχίζουν να μετρούν συστηματικά την κακή ή LDL χοληστερόλη τους, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Μεγάλη μελέτη έδειξε ότι η αυξημένη LDL χοληστερόλη αρχίζει να αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό σε νεότερη ηλικία απ’ ό,τι πίστευαν οι επιστήμονες έως τώρα. Επιπλέον, η δραστική μείωσή της πριν τα 45 χρόνια, ελαττώνει έως και κατά τα τρία τέταρτα τον κίνδυνο αυτό.

Η μελέτη είναι η πιο εμπεριστατωμένη έως σήμερα για τους μακροπρόθεσμους κινδύνους από την αυξημένη LDL χοληστερόλη.

Η χοληστερόλη είναι ένα λιπίδιο απαραίτητο για τη σύνθεση ορμονών, βιταμίνης D και άλλων συστατικών. Όταν όμως είναι αυξημένη, δημιουργεί πολλά προβλήματα στην υγεία. Κατά το μεγαλύτερο μέρος της η χοληστερόλη παράγεται από το ήπαρ, ενώ σε ποσοστό γύρω στο 20% προέρχεται από τη διατροφή μας. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι χοληστερόλης:

 • Η υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη ή HDL χοληστερόλη. Είναι γνωστή και ως καλή χοληστερόλη, διότι ασκεί καρδιοπροστατευτική δράση.
 • Η χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη ή LDL χοληστερόλη. Είναι γνωστή και ως κακή χοληστερόλη διότι συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αρτηριών και τους προκαλεί στένωση. Η στένωση ανοίγει τον δρόμο στο έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο

Πολυετής μελέτη

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet.  Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 398.846 εθελοντές σε Ευρώπη, Αυστραλία και ΗΠΑ. Το ένα τρίτο των ανθρώπων αυτών είχαν ηλικία κάτω των 45 ετών όταν τους εξέτασαν για πρώτη φορά οι επιστήμονες.

Η διάρκεια παρακολούθησης των εθελοντών ήταν πολύ μεγάλη (έφθανε έως τα 43,6 χρόνια). Έτσι οι ερευνητές δημιούργησαν ένα μοντέλο που υπολογίζει πόσες πιθανότητες έχουν να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό τα άτομα ηλικίας άνω των 35 ετών. Το μοντέλο υπολογίζει επίσης πόσο μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο αυτό η μείωση της LDL χοληστερόλης.

Ειδικότερα, σε σύγκριση με τους εθελοντές με την χαμηλότερη LDL χοληστερόλη (κάτω από 100 mg/dl):

 • Οι γυναίκες κάτω των 45 ετών με την υψηλότερη LDL χοληστερόλη (πάνω από 190 mg/dl) είχαν 4,3 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό
 • Οι άνδρες κάτω των 45 ετών με την υψηλότερη LDL χοληστερόλη είχαν 4,3 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό
 • Οι γυναίκες 60 ετών και άνω με την υψηλότερη LDL είχαν 1,4 φορές περισσότερες πιθανότητες για έμφραγμα ή εγκεφαλικό
 • Και οι άνδρες 60 ετών και άνω με την υψηλότερη LDL είχαν 1,8 φορές περισσότερες πιθανότητες για έμφραγμα ή εγκεφαλικό

Και με άλλους παράγοντες κινδύνου

Το μοντέλο που δημιούργησαν οι επιστήμονες υπολόγισε επίσης τις πιθανότητες για έμφραγμα και εγκεφαλικό σε συνάρτηση με άλλους παράγοντες κινδύνου. Τέτοιοι παράγοντες είναι το κάπνισμα, η υπέρταση, ο διαβήτης και η παχυσαρκία. Πιο συγκεκριμένα:

 • Στις γυναίκες κάτω των 45 ετών με την υψηλότερη LDL χοληστερόλη, οι πιθανότητες για έμφραγμα ή εγκεφαλικό μέχρι τα 75 χρόνια ήταν 14-24%. Οι αντίστοιχες πιθανότητες για όσες είχαν την χαμηλότερη LDL χοληστερόλη (κάτω από 100 mg/dl) ήταν 6-12%.
 • Στους άνδρες κάτω των 45 ετών με την υψηλότερη LDL, οι πιθανότητες για έμφραγμα ή εγκεφαλικό ήταν 30-43%. Οι αντίστοιχες πιθανότητες για όσους είχαν την χαμηλότερη LDL ήταν 12-19%.
 • Οι γυναίκες άνω των 60 ετών με την υψηλότερη LDL χοληστερόλη είχαν 11-18% πιθανότητες για έμφραγμα ή εγκεφαλικό μέχρι τα 75 τους. Όσες είχαν την χαμηλότερη LDL είχαν 5-8% πιθανότητες.
 • Οι άνδρες άνω των 60 ετών με την υψηλότερη LDL χοληστερόλη είχαν 20-32% πιθανότητες για έμφραγμα ή εγκεφαλικό μέχρι τα 75 τους. Όσοι είχαν την χαμηλότερη LDL, είχαν 8-16% πιθανότητες για έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

Τι σημαίνουν τα ευρήματα

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι:

 • Η υψηλή LDL χοληστερόλη αυξάνει μακροπρόθεσμα τον κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό
 • Η αύξηση του κινδύνου αρχίζει σε νεότερη ηλικία απ’ ό,τι πίστευαν έως τώρα οι ειδικοί
 • Ο έλεγχος της χοληστερόλης πρέπει να αρχίζει από τα 25-30 έτη, ώστε να έχουν οι ασθενείς περιθώριο να ελέγξουν την χοληστερόλη τους πριν παρουσιάσουν σοβαρές βλάβες.