Αποτελεσματική η θεραπεία για την ηπατίτιδα C

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Νέα δεδομένα κλινικής πράξης καταδεικνύουν ότι το 96% των ασθενών με χρόνια ηπατίτιδα C γονοτύπου 1 (GT1) και το 100% των ασθενών γονοτύπου 4 (GT4) πέτυχαν μακροχρόνια ιολογική ανταπόκριση στις 12 εβδομάδες μετά τη θεραπεία (SVR12).

Τα δεδομένα αυτά, που ανακοινώθηκαν στο πρόσφατο Διεθνές Συνέδριο Ηπατολογίας, υποστηρίζονται από τα αποτελέσματα κλινικών μελετών φάσης 3 σε ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα C γονοτύπου 1 ή 4, που έλαβαν το θεραπευτικό σχήμα με δισκία ομπιτασβίρης/ παριταπρεβίρης/ ριτοναβίρης + δισκία ντασαμπουβίρης, με ή χωρίς ριμπαβιρίνη, της βιοφαρμακευτικής εταιρείας AbbVie.

Στην ίδια ανάλυση, αναφέρονται εκβάσεις ασφάλειας από 1.017 άτομα με χρόνια ηπατίτιδα C γονοτύπου 1 ή 4, που εγγράφηκαν στο γερμανικό μητρώο για την ηπατίτιδα C (DHC-R) και ξεκίνησαν θεραπεία με το θεραπευτικό σχήμα της AbbVie, αντιπροσωπεύοντας μια ετερόκλητη ομάδα ασθενών. Η ομάδα αυτή περιλαμβάνει ασθενείς με κίρρωση (22%), ασθενείς που είχαν λάβει προηγούμενη θεραπεία κατά της νόσου (59%) και ασθενείς που λάμβαναν φάρμακα για άλλες παθήσεις (59%).

Το DHC-R είναι ένα πρόγραμμα του Γερμανικού Ιδρύματος Ήπατος (Deutsche Leberstiftung), το οποίο τελεί υπό τη διαχείριση του Leberstiftungs-GmbH Deutschland σε συνεργασία με την Ένωση Γερμανών Γαστρεντερολόγων (BNG). Σε αυτό έχουν ενταχθεί περισσότεροι από 9.000 ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία για τη χρόνια ηπατίτιδα C και παρακολουθούνται καθημερινά από γιατρούς σε 254 κέντρα μελέτης σε ολόκληρη τη Γερμανία.

«Οι μελέτες καθημερινής κλινικής πράξης (σε πραγματικό περιβάλλον) συμπληρώνουν τις κλινικές  μελέτες και συμβάλλουν στην περαιτέρω ενίσχυση των γνώσεών μας για το θεραπευτικό σχήμα με δισκία ομπιτασβίρης/ παριταπρεβίρης/ ριτοναβίρης + δισκία ντασαμπουβίρης στην καθημερινή κλινική πρακτική», δήλωσε ο κ. Heiner Wedemeyer, M.D., επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Τμήματος Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας και Ενδοκρινολογίας στην Ιατρική Σχολή του Ανόβερου στη Γερμανία.