Αποκατάσταση κήλης: Τα οφέλη της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής

  • Ρούλα Τσουλέα
κήλη
Η κήλη χρειάζεται άμεση διάγνωση και αντιμετώπιση, διότι υπάρχει κίνδυνος αναπτύξεως σοβαρών επιπλοκών.

Η κήλη είναι μία πολύ συχνή κατάσταση, που αφορά πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Ποια είναι όμως τα αίτια και οι τρόποι θεραπείας;

κήλη

Ο Δρ. Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος

Ο γενικός χειρουργός Δρ. Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος, διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών, απαντά σε αυτά τα ερωτήματα και εξηγεί ποιες είναι οι νέες, ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι  που αποσκοπούν στη μόνιμη αποκατάσταση του προβλήματος.

Τι ονομάζουμε κήλη; Σε ποιες κατηγορίες διακρίνονται και σε ποια σημεία του σώματος εμφανίζονται;

Η δημιουργία της κήλης αποτελεί ένα πολύ συχνό φαινόμενο, σε παγκόσμια κλίμακα, με τη διενέργεια αρκετών εκατομμυρίων επεμβάσεων κάθε χρόνο. Η εμφάνισή της δεν κάνει διακρίσεις σε φύλα και ηλικίες. Ενδέχεται να εμφανιστεί τόσο σε ενήλικες άνδρες γυναίκες, όσο και σε παιδιά, με τους άνδρες, να κατέχουν ένα σχετικό «προβάδισμα».

Η κήλη είναι η παθολογική κατάσταση κατά την οποία κάποιο εσωτερικό όργανο της κοιλιακής χώρας «χάνει» την φυσική, ανατομική του θέση και προβάλλεται  σαν  «εξόγκωμα» κάτω από το δέρμα.

Η συγκεκριμένη πάθηση χρειάζεται άμεση ιατρική γνωμάτευση και αντιμετώπιση, διότι οι πάσχοντες βρίσκονται σε κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρών επιπλοκών. Τέτοια επιπλοκή είναι, π.χ., ο εγκλωβισμός του εντέρου στο χάσμα της κήλης (περίσφιξη) που ενδέχεται να προκαλέσει εντερική απόφραξη και ισχαιμία. Η ισχαιμία είναι διαταραχή της αιμάτωσης του εντέρου που οδηγεί σε γάγγραινα.

Σε ποιες κατηγορίες διακρίνονται και σε ποια σημεία του σώματος εμφανίζονται;

Αναλόγως με τα σημεία όπου θα εμφανιστούν, οι κήλες διακρίνονται σε:

  • Βουβωνοκήλη (η κήλη εμφανίζεται στον βουβωνικό πόρο ή στόμιο). Είναι η συχνότερη μορφή, με ποσοστό εμφάνισης έναντι των υπολοίπων άνω του 80%
  • Μηροκήλη (αναπτύσσεται στο μηριαίο στόμιο)
  • Ομφαλοκήλη (ομφαλός)
  • Επιγαστρική κήλη (επιγάστριο)
  • Μετεγχειρητική κήλη (παλαιά τομή από χειρουργείο)
  • Σπιγγέλιος κήλη (ημισεληνοειδής γραμμή)

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης;

Η εμφάνισή της κήλης οφείλεται σε αρκετές περιπτώσεις σε κληρονομικούς λόγους. Τις περισσότερες φορές, όμως, σχετίζεται με εξωτερικούς παράγοντες όπως:

  • Η διαταραχή στην ισορροπία σύνθεσης – αποδόμησης του κολλαγόνου (προχωρημένη ηλικία, υποσιτισμός ή κακή διατροφή)
  • Η απότομη, ξαφνική ή συνεχής άρση μεγάλου βάρους
  • Ο χρόνιος βήχας, κυρίως λόγω της συνήθειας του καπνίσματος
  • Η εγκυμοσύνη
  • Η έλλειψη σωματικής άσκησης
  • Χειρουργικές τομές
  • Χρόνια δυσκοιλιότητα και παχυσαρκία κ.ά.

Ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές για μόνιμη αντιμετώπιση

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, η κήλη αποκαθίσταται λαπαροσκοπικά και αναίμακτα με τη χρήση ειδικών εργαλείων, μέσω μικροσκοπικών τομών. Παράλληλα, το κατασκευασμένο από εύκαμπτο υλικό πλέγμα που τοποθετείται για την ενίσχυση της περιοχής, ενθαρρύνει τη δημιουργία νέου ιστού. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η χρήση του συγκεκριμένου πλέγματος αποτελεί την πιο αποτελεσματική θεραπεία για τα περισσότερα είδη κήλης, καθώς συνδέεται με δραστική μείωση του κινδύνου υποτροπής.

Τα οφέλη της Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής

Η συγκεκριμένη αναίμακτη μέθοδος παρουσιάζει πλειάδα ωφελημάτων, έναντι της παλαιάς, ανοιχτής χειρουργικής μεθόδου. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται:

  • Ο σύντομος χειρουργικός χρόνος
  • Οι μικρές τομές που περιορίζουν στο ελάχιστο τον πόνο
  • Η γρήγορη ανάρρωση
  • Η επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες του ασθενούς μέσα σε λίγες ημέρες

Μελέτες σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν αποδείξει ότι οι συγκεκριμένες ιατρικές πράξεις εκμηδενίζουν τη πιθανότητα υποβολής σε επαναληπτική επέμβαση, όταν διενεργούνται από έμπειρους και εξειδικευμένους χειρουργούς.

Εμπειρία, εξειδίκευση και οργανωμένες νοσοκομειακές δομές

Ο Δρ. Ξιάρχος επισημαίνει ότι αυτό που πρέπει να τονιστεί και να αναδειχθεί είναι η αρχή της εξατομικευμένης αντιμετώπισης από τον έμπειρο χειρουργό για κάθε πάσχοντα ξεχωριστά. Μία αρχή η οποία βασίζεται στην κατανόηση της ιδιαιτερότητας κάθε ασθενούς, με μοναδικό κριτήριο την φυσιολογία, την ιδιαιτερότητα και την κλινική του κατάσταση.

Με βάση τα παραπάνω, η επιλογή για τον θεράποντα ιατρό πρέπει να βασίζεται σε  παραμέτρους, όπως η εμπειρία και η εξειδίκευση του χειρουργού, το ευρύτερο νοσοκομειακό περιβάλλον, οι οργανωμένες δομές και κυρίως, η εξατομικευμένη αντιμετώπιση προς τον ασθενή, όπως αυτά υφίστανται και εφαρμόζονται στα νοσοκομεία του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών.

«Η καθημερινή ενημέρωση για νέες τεχνολογίες και υλικά, σε συνδυασμό με τις συνεχείς επενδύσεις του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών σε βιοϊατρικό εξοπλισμό, μας επιτρέπει να διαθέτουμε την τελευταία λέξη της σύγχρονης αντιμετώπισης για τις χειρουργικές παθήσεις. Παράλληλα, και μέσα από τη συνεργασία της Διεπιστημονικής Ομάδας είμαστε σε θέση να προσφέρουμε την πλέον εξατομικευμένη λύση για κάθε περίπτωση, όσο σύμπλοκη και αν είναι», καταλήγει ο Δρ. Ξιάρχος.

Ο Δρ. Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος είναι Γενικός Χειρουργός και  Διευθυντής Χειρουργικής στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών. Διαθέτει πολυετή χειρουργική εμπειρία μεγάλου αριθμού επεμβάσεων & πλήθος δημοσιευμένων περιστατικών σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: https://www.axiarchos.gr/

Φωτογραφία: iStock