Αποδείχτηκε ότι το άτμισμα καταστρέφει την επιφάνεια των πνευμόνων: Τι προκαλεί αυτό

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
άτμισμα
Το άτμισμα μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην πνευμονική επιφανειοδραστική ουσία στους πνεύμονες.

Το άτμισμα είναι η πράξη της εισπνοής και της εκπνοής του ατμού που παράγεται από ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο ή παρόμοια συσκευή. Αυτές οι συσκευές θερμαίνουν ένα υγρό, που συχνά περιέχει νικοτίνη, αρωματικές ύλες και άλλες χημικές ουσίες, για να δημιουργήσουν ένα αερόλυμα που εισπνέεται και καταλήγει στους πνεύμονες.

Μια προκλινική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο PLOS One, υποδηλώνει ότι το άτμισμα μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην πνευμονική επιφανειοδραστική ουσία στους πνεύμονες.

Η επιφανειοδραστική ουσία, ένα σημαντικό στρώμα που αποτελείται από λιπίδια και πρωτεΐνες. Είναι απαραίτητο για την εύκολη αναπνοή, καθως μειώνει την επιφανειακή τάση στους πνεύμονες. Χωρίς αυτό, θα χρειαζόταν περισσότερη προσπάθεια για να αναπνεύσει και ένα άτομο θα χρειαζόταν μηχανική βοήθεια για να το κάνει.

“Το άτμισμα συνεχίζει να είναι δημοφιλές, αλλά δεν είναι πολλά γνωστά για το τι συμβαίνει με το αερόλυμα όταν εισέρχεται στους πνεύμονες, λέει ο δρ. Ruud Veldhuizen, ερευνητής στο Lawson Health Research Institute και καθηγητής στο Schulich School of Medicine & Dentistry του Western University.

“Συνειδητοποιήσαμε ότι το πρώτο πράγμα με το οποίο έρχεται σε επαφή το αερόλυμα από το άτμισμα στους πνεύμονες είναι η πνευμονική επιφανειοδραστική ουσία, η οποία είναι ένας τομέας στον οποίο ειδικεύεται η ομάδα μας”.

Πώς έγινε η έρευνα

Η ερευνητική ομάδα μπόρεσε να μελετήσει τα αποτελέσματα τοποθετώντας ένα φιλμ επιφανειοδραστικής ουσίας μέσα σε μια σύριγγα και, στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας μια συσκευή ατμίσματος, να ωθήσει αερόλυμα μέσα στη σύριγγα. Αυτό επέτρεψε στον ατμό να αλληλεπιδράσει άμεσα με το επιφανειοδραστικό. Στη συνέχεια, οι ερευνητές μιμήθηκαν την εισπνοή και την εκπνοή ατμού στη σύριγγα 30 φορές για να μιμηθούν μια τυπική “συνεδρία” ατμίσματος από τους χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων.

“Εξετάζαμε συγκεκριμένα την επιφανειακή τάση στην επιφανειοδραστική ουσία”, εξηγεί η Emma Graham, φοιτήτρια μεταπτυχιακού στο Schulich Medicine & Dentistry. Μετά το άτμισμα, είδαμε υψηλή επιφανειακή τάση στους πνεύμονες, που υποδηλώνει ότι η επιφανειοδραστική ουσία δεν θα ήταν τόσο αποτελεσματική στην υποστήριξη της σωστής λειτουργίας των πνευμόνων”.

Η ομάδα εξέτασε επίσης διαφορετικές συσκευές ατμίσματος, με διαφορετικές γεύσεις, πρόσθετα και επίπεδα νικοτίνης, για να δει εάν υπήρχαν διαφορές στα αποτελέσματα.

“Η νικοτίνη δεν είχε χειρότερες επιδράσεις στην επιφανειακή τάση του επιφανειοδραστικού σε σύγκριση με άλλα ηλεκτρονικά υγρά, αλλά ορισμένες αρωματικές ουσίες όπως, η μενθόλη, είχαν”, είπε η Graham.

Αν και η ομάδα του σκοπεύει να το μελετήσει περαιτέρω, ο δρ. Veldhuizen υποστηρίζει ότι αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να παρέχουν μια ένδειξη για το γιατί οι άνθρωποι που ατμίζουν ηλεκτρονικά τσιγάρα τείνουν να αναπτύσσουν τραυματισμούς στους πνεύμονες.

“Θέλουμε να περάσουμε αυτές τις πληροφορίες εκεί έξω, στον κόσμο, ώστε οι άνθρωποι να γνωρίζουν ότι το άτμισμα μπορεί να βλάψει τους πνεύμονες. Ως επόμενο βήμα, ελπίζουμε να διερευνήσουμε περαιτέρω τις επιπτώσεις του ατμίσματος στους πνεύμονες και πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον τραυματισμό που προκύπτει”, είπε ο δρ. Veldhuizen.

Πηγή: https://scitechdaily.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βρογχίτιδα και δύσπνοια: Αυξημένος ο κίνδυνος από το παθητικό άτμισμα ηλεκτρονικού τσιγάρου στο σπίτι

Ένας στους δέκα εφήβους καπνίζει ηλεκτρονικά τσιγάρα, σύμφωνα με νέα έρευνα

Ψωρίαση σε όλο το σώμα: Φοιτήτρια έγινε έτσι από λάθος που λέει ότι έκανε με το ηλεκτρονικό τσιγάρο!

Δέρμα: Πως το επηρεάζει το κάπνισμα συμβατικών και ηλεκτρονικών τσιγάρων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν