Από ποια πρώτη ύλη ξέσπασε η σαλμονέλα από τη Kinder – Τα συμπτώματα και οι πρώτες ενέργειες αν μολυνθείτε

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
σαλμονέλα
Το ξέσπασμα της σαλμονέλας που συνδέεται με τα προϊόντα σοκολάτας Kinder πιθανολογείται, ότι σχετίζεται με το βουτυρόγαλα που χρησιμοποιήθηκε σε ένα βελγικό εργοστάσιο, δήλωσαν Ευρωπαίοι υγειονομικοί αξιωματούχοι.

Μια «Αξιολόγηση Ταχείας Επιδημίας» που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) ανέφερε ότι αντιστοίχησαν το ίδιο στέλεχος σαλμονέλας που μολύνει ανθρώπους τώρα σε όλη την Ευρώπη με δείγματα που ελήφθησαν από ένα εργοστάσιο στο Βέλγιο τον Δεκέμβριο του 2021.

Η έκθεση ανέφερε ότι «το στάδιο της επεξεργασίας που αφορούσε το βουτυρόγαλα εντοπίστηκε ως το πιθανό σημείο μόλυνσης» και εφαρμόστηκαν τα απαραίτητα μέτρα. Το βακτήριο σαλμονέλας που εντοπίστηκε ήταν το Salmonella Typhimurium.

Το εργοστάσιο «διένειμε τα εμπλεκόμενα προϊόντα σοκολάτας σε όλη την Ευρώπη και παγκοσμίως μετά από αρνητικό αποτέλεσμα σε τεστ για σαλμονέλα», προστίθεται στην έκθεση.

Στις 8 Απριλίου, η Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων στο Βέλγιο εκτίμησε ότι το εργοστάσιο δεν ήταν σε θέση να εγγυηθεί την ασφάλεια των προϊόντων του, και ως εκ τούτου «η άδεια παραγωγής ανακλήθηκε».

Η έκθεση ανέφερε: “Αυτή η επιδημία εξελίσσεται ταχέως και τα παιδιά μέχρι στιγμής κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρή μόλυνση μεταξύ των αναφερόμενων περιπτώσεων”.

Σαλμονέλα: Αυτά είναι τα πρώτα συμπτώματα

Η λοίμωξη από το βακτήριο της σαλμονέλας (Salmonella) είναι μια κοινή βακτηριακή ασθένεια που επηρεάζει την εντερική οδό.

Πολλά άτομα με μόλυνση από σαλμονέλα δεν έχουν συμπτώματα. Άλλοι αναπτύσσουν διάρροια, πυρετό και κοιλιακές κράμπες μέσα σε 8-72 ώρες. Οι περισσότεροι υγιείς γενικότερα άνθρωποι αναρρώνουν μέσα σε λίγες ημέρες χωρίς ειδική θεραπεία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η διάρροια που συνδυάζεται με την μόλυνση από σαλμονέλα μπορεί να προκαλέσει τόσο ευρεία αφυδάτωση, ώστε να απαιτηθεί η συνδρομή γιατρού και κατάλληλης αγωγής για να ξεπεραστεί το πρόβλημα.

Επίσης υπάρχει πιθανότητα να αναπτυχθούν και απειλητικές για τη ζωή του ασθενούς επιπλοκές, εάν η νόσος εξαπλωθεί πέρα από το εντερικό σύστημα. Ο κίνδυνος για την μόλυνση από σαλμονέλα είναι μεγαλύτερος αν ζείτε ή ταξιδεύετε σε μέρη με κακές συνθήκες υγιεινής.

Συμπτώματα

Η μόλυνση από σαλμονέλα συνήθως προκαλείται από την κατανάλωση ωμών ή όχι καλά μαγειρεμένων κρεάτων, πουλερικών, αυγών ή άλλων προϊόντων με αυγό. Η περίοδος επώασης κυμαίνεται από αρκετές ώρες έως και δύο ημέρες μετά την κατανάλωση της μολυσμένης τροφής. Οι περισσότερες μολύνσεις σαλμονέλας μπορεί να παρερμηνευθούν αρχικά ως γαστρεντερίτιδα.

Τα πιθανά σημάδια και συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Ναυτία
  • Εμετός
  • Κοιλιακές κράμπες/πόνοι
  • Διάρροια
  • Πυρετός
  • Ρίγη
  • Πονοκέφαλος
  • Αίμα στα κόπρανα

Τα συμπτώματα της μόλυνσης από σαλμονέλα γενικά διαρκούν 4-7 ημέρες, αν και μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες προκειμένου το εντερικό σας σύστημα να επιστρέψει στο κανονικό.

Μερικοί τύποι βακτηρίων της σαλμονέλας οδηγούν σε τυφοειδή πυρετό, μια ασθένεια που σε κάποιες περιπτώσεις αποδεικνύεται θανατηφόρα και είναι πιο συχνή στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Θεραπευτική αγωγή

Φάρμακα

Επειδή η μόλυνση από σαλμονέλα μπορεί να είναι αφυδατωτική, η θεραπεία εστιάζει στην αντικατάσταση υγρών και ηλεκτρολυτών. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί νοσηλεία και ενδοφλέβια χορήγηση υγρών. Επιπλέον, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει:

Αντιδιαρροϊκά: Φάρμακα όπως η λοπεραμίδη μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τις κράμπες, αλλά μπορεί επίσης να παρατείνουν τη διάρροια, που σχετίζεται με τη μόλυνση από σαλμονέλα.

Αντιβιοτικά: Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι βακτήρια σαλμονέλας έχουν εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματός σας, ή εάν έχετε μια σοβαρή περίπτωση, ή ένα μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά για να σκοτώσουν τα βακτήρια. Τα αντιβιοτικά δεν αρμόζουν σε όλες τις περιπτώσεις. Μάλιστα, τα αντιβιοτικά μπορεί να παρατείνουν την περίοδο κατά την οποία μεταφέρετε τα βακτήρια και να μολύνουν άλλους και μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο υποτροπής.

Τρόπος ζωής και σπιτικές θεραπείες

Ακόμα κι αν δεν χρειάζεστε ιατρική φροντίδα για τη μόλυνση από σαλμονέλα, πρέπει να προσέχετε να μην αφυδατωθείτε, από τη διάρροια και τον έμετο. Οι ενήλικες θα πρέπει να πίνουν νερό σε μικρές δόσεις. Για τα παιδιά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πόσιμο διάλυμα επανυδάτωσης, εκτός εάν ο γιατρός σας συμβουλεύσει διαφορετικά.

Πηγές: https://news.sky.comhttp://www.mayoclinic.org

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συναγερμός από ΕΦΕΤ για πασίγνωστες σοκολάτες: Πιθανός κίνδυνος για σαλμονέλα

Πώς διατηρείται με ασφάλεια το φαγητό που περίσσεψε για να αποφύγετε την τροφική δηλητηρίαση

Άμεσος κίνδυνος δηλητηρίασης αν δείτε αυτό σε μια πατάτα: Είναι σημάδι τοξίνης

Τροφική δηλητηρίαση ή τροφική αλλεργία; Σε τι διαφέρουν για να ξέρετε τι να κάνετε