Απαραίτητος ο έλεγχος των φλεβών πριν από την εγκυμοσύνη

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
«Η εμφάνιση των κιρσών μπορεί να εκδηλωθεί και από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης, αλλά πιθανότατα οι κιρσοί αυτοί προϋπήρχαν, ενδεχομένως σε αρχικό στάδιο και δεν είχαν τύχει θεραπευτικής αντιμετώπισης. Αυτό θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί με ένα triplex φλεβών κάτω άκρων για διερεύνηση του φλεβικού συστήματος και για τυχόν «εν υπνώσει» κιρσούς».

Αυτό επισημαίνει ο Αγγειοχειρουργός Αλέξανδρος Ματθαίου, επισημαίνοντας καταρχάς πως «η εγκυμοσύνη επιβαρύνει πάντα προϋπάρχοντες κιρσούς αλλά δεν τους προκαλεί».

«Βέβαια», προσθέτει, «δεν θα πρέπει να διαφύγει της προσοχής το γεγονός ότι η εγκυμοσύνη επιβαρύνει γενικά τη φλεβική λειτουργία με την αύξηση του όγκου αίματος που κατά 80% αποθηκεύεται στα πόδια, οπότε οι φλέβες διατείνονται, ενώ αυτές είναι ‘’αδυνατισμένες’’ λόγω των οιστρογόνων που σε μεγάλο βαθμό επηρεάζουν το φλεβικό τοίχωμα. Συγχρόνως, το έμβρυο ασκεί πίεση στην πύελο και ‘’ταλαιπωρεί’’ τα πόδια».

Στο ερώτημα που συχνά θέτουν οι γυναίκες και την απάντηση που συνήθως λαμβάνουν ότι θα πρέπει να αποκτήσουν πρώτα τα παιδιά που επιθυμούν και μετά να θεραπεύσουν τους κιρσούς τους, ο κ. Ματθαίου είναι κατηγορηματικός: «Διαφωνώ με την απάντηση αυτή, δεδομένου ότι θα επιβαρυνθεί η κατάσταση της εγκύου, ενώ αν είχε προβεί στην προληπτική θεραπεία, το πιθανότερο είναι να είχε αποφύγει την επεμβατική θεραπεία τους».

«Σε καμία περίπτωση», τονίζει ο αγγειοχειρουργός, «δεν θα πρέπει να αφεθούν οι κιρσοί, μέχρι να ολοκληρώσει η γυναίκα τον οικογενειακό της προγραμματισμό, γιατί αυτό ενδεχόμενα να τους επιβαρύνει σημαντικά και ταυτόχρονα να αυξηθεί αναίτια ο κίνδυνος ανάπτυξης θρομβοφλεβίτιδας σε κάποια από τις επόμενες εγκυμοσύνες της, με πολύ δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία της».