Αντιμετωπίζεται η γυναικομαστία στον άνδρα;

  • Iatropedia
Πρόβλημα ταμπού για εκατομμύρια άνδρες στον κόσμο αποτελεί η γυναικομαστία αφού ένας στους πέντε άνδρες πιστεύει αυτή είναι ο νούμερο ένας εχθρός της αρρενωπότητας τους. Μάλιστα επιστημονικές έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι το ισχυρό φύλλο νιώθει έντονη κατάθλιψη, νευρικότητα αλλά και αμηχανία εξαιτίας του προβλήματος τους.

Η αιτιολογία της γυναικομαστίας στο μεγαλύτερο ποσοστό της είναι ιδιοπαθής, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις όπου εμπλέκονται ορμονικά ή φαρμακευτικά αίτια, όπως χρήση αναβολικών, κάπνισμα μαριχουάνας κλπ. τονίζει ο πλαστικός χειρουργός κ Άρης Νταμάγκας, Αναπληρωτής Διευθυντής στην κλινική Πλαστικής Χειρουργικής του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας.

«Η γυναικομαστία συνίσταται στην παρουσία αυξημένου όγκου μαστού σε άνδρες ή σε εφήβους, λόγω καλοήθους υπερτροφίας του μαζικού αδένα, με αποτέλεσμα το ανδρικό στήθος να μοιάζει με γυναικείο», εξηγεί ο κ. Νταμάγκας και συνεχίζει «οι άνδρες που βιώνουν αυτή την αντιαισθητική κατάσταση αναφέρουν ότι αναγκάζονται να “κρύβονται” σχεδόν μόνιμα μέσα σε φαρδιά ρούχα.

Η γυναικομαστία όχι μόνο δυσχεραίνει την καθημερινότητά τους αλλά καθιστά, επιπλέον, πιο δύσκολη τη διαχείριση των προσωπικών και των κοινωνικών σχέσεών τους, υπονομεύοντας την αυτοπεποίθησή τους».

Το πρόβλημα της γυναικομαστίας συνοδεύεται αναπόφευκτα από συναισθήματα:

Δυσαρέσκειας,

Νευρικότητας,

Άγχους,

Αμηχανίας

Ανασφάλειας.

Επηρεάζει δε με αρνητικό τρόπο:

Τη διάθεση,

Την συμπεριφορά,

Την σχέση με το άλλο φύλο,

Την σχέση των μπαμπάδων με τα παιδιά τους και κυρίως με τα αγόρια τους,

Την κοινωνικότητα,

Την αίσθηση της ταυτότητας του άνδρα.

Ιστορικό

Μπορεί το πρόβλημα της γυναικομαστίας να είναι κυρίως ιδιοπαθές, ωστόσο, αλλά μπορεί με επέμβαση να διορθωθεί. Επιβάλλεται να προηγηθεί ένα πρωτόκολλο εργαστηριακών εξετάσεων, το οποίο ο πλαστικός χειρουργός πρέπει να συστήσει στον υποψήφιο, για τον έλεγχο των σχετικών ορμονών.

Η επέμβαση για την αντιμετώπιση της γυναικομαστίας δίνει οριστική λύση σε όλα τα παραπάνω προβλήματα : «Η διαδικασία συνίσταται στην μείωση του υπερτροφικού ανδρικού μαστού με λιποαναρρόφηση και στην αφαίρεση της περίσσειας του μαζικού αδένα μέσω μιας μικροσκοπικής τομής στη θηλαία άλω.

Εάν πρόκειται για μεγαλύτερου βαθμού γυναικομαστία, συνήθως χρειάζεται κι αφαίρεση δέρματος, αλλά και πάλι οι τομές είναι σχεδόν αδιόρατες», εξηγεί ο κ. Νταμάγκας.

Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται με γενική αναισθησία και η διάρκειά της είναι 1-2 ώρες, ενώ συνήθως δίνεται εξιτήριο την ίδια μέρα. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι μικρός κι αντιμετωπίζεται εύκολα με απλά παυσίπονα.

Η επάνοδος στις επαγγελματικές και κοινωνικές δραστηριότητες γίνεται μέσα στην πρώτη εβδομάδα, με μόνο περιορισμό τη χρήση ενός ειδικού εφαρμοστού «γιλέκου» για λίγες εβδομάδες.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η πλαστική χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της γυναικομαστίας βρίσκεται στη 10η θέση παγκοσμίως, μεταξύ των αισθητικών επεμβάσεων, με περίπου 200.000 επεμβάσεις το χρόνο.

Στην Ελλάδα κάθε χρόνο 2000 άνδρες καταφεύγουν στον πλαστικό τους για να απαλλαγούν από τον «εχθρό» της αρρενωπότητάς τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ