Άνδρας γιόρτασε τα 109α γενέθλιά του και αποκάλυψε τα μυστικά της μακροζωίας του

  • Ρούλα Τσουλέα
αιωνόβιος
Ποιες καλές συνήθειες απέκτησε και διατήρησε ένας άνδρας από το Νιου Τζέρσι στην μακρά πορεία της ζωής του.  

Ένας αιωνόβιος άνδρας από το Νιου Τζέρσι γιόρτασε τα 109α γενέθλιά του και αποφάσισε να μοιραστεί με τον κόσμο τα μυστικά της μακροζωίας του.

Ο αειθαλής γέροντας ονομάζεται Vincent Dransfield. Γεννήθηκε στις 28 Μαρτίου 1914 και ζει στο ίδιο σπίτι από το 1945. Ο υπεραιωνόβιος (για να είμαστε ακριβείς) άνδρας μετακινείται με άνεση από όροφο σε όροφο. Εξίσου άνετα εξακολουθεί να οδηγεί το αυτοκίνητό του, με το οποίο πηγαίνει τακτικά για ψώνια και τις καθημερινές υποχρεώσεις του.

Ο κύριος Dransfield έχει ένα παιδί, τρία εγγόνια και επτά δισέγγονα. Δηλώνει πως αισθάνεται «τέλεια» και πιστεύει πως έχει υπάρξει «πάρα-πάρα πολύ τυχερός» στη ζωή του.

Μαζί του συμφώνησε η εγγονή του Erica Lista. Όπως δήλωσε στο τηλεοπτικό πρόγραμμα Today, ο παππούς της δεν πονάει στη μέση, δεν παθαίνει πονοκεφάλους και δεν έχει τα ενοχλήματα που ήδη βασανίζουν την ίδια στα 48 της χρόνια!

Επιπλέον, ο αιωνόβιος άνδρας δεν έχει εκδηλώσει καμία σοβαρή ασθένεια, όπως ο καρκίνος και η καρδιοπάθεια.

Οκτώ δεκαετίες εθελοντής

Ο κύριος Dransfield τόνισε πως άρχισε να εργάζεται στην τρυφερή ηλικία των 15 ετών. Τα πέντε πρώτα χρόνια ήταν γαλατάς και έτσι μπορούσε να πίνει όσο γάλα ήθελε. Αυτό έδωσε μεγάλη ώθηση στην υγεία του, ιδίως κατά την Μεγάλη Ύφεση του 1930.

Στην πορεία της ζωής του εργάστηκε σε φάρμα, όπου πάλι είχε άφθονο φαγητό. Αφιέρωσε επίσης… 80 χρόνια της ζωής του δουλεύοντας ως εθελοντής πυροσβέστης. Στον χώρο αυτό έκανε πολλούς φίλους, οι οποίοι ήταν δίπλα του πολλές δεκαετίες της ζωής του. Αυτό ήταν και το κλειδί της μακροζωίας του, λέει: αφιέρωνε χρόνο σε κάτι που αγαπούσε.

Η κύρια δουλειά του, όμως, ήταν πωλητής ανταλλακτικών αυτοκινήτων. Από αυτήν πήρε σύνταξη στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Γάλα και κίνηση

Πώς τα κατάφερε λοιπόν και έγινε αιωνόβιος; Κατ’ αρχάς, πίνει καθημερινά ένα ποτήρι γάλα – συνήθεια που απέκτησε από τότε που δούλευε ως γαλατάς. Στο γάλα του προσθέτει πάντοτε ρόφημα σοκολάτας με πολλές βιταμίνες σε σκόνη. Στα 100 του γενέθλια το ρόφημα αυτό ήταν το κέρασμα για όλους!

Επιπλέον, δεν περνάει μέρα που να μην είναι δραστήριος – ας… όψεται η εθελοντική εργασία του στην Πυροσβεστική που τον έμαθε να κάνει πολλές χειρωνακτικές εργασίες και να ξυπνάει πολύ νωρίς το πρωί!

Ωστόσο δεν γυμνάζεται ούτε σηκώνει βάρη. Και επίσης γελάει πολύ, όταν βλέπει κόσμο να κάνει τζόκινγκ, διότι δεν καταλαβαίνει για ποιον λόγο τρέχουν!

Όσον αφορά τη διατροφή του, η αγαπημένη του κουζίνα είναι η ιταλική. Τρώει επίσης χάμπουργκερ, σαλάτες, σοκολάτα γάλακτος και άλλα γλυκά. Πίνει καθημερινά ένα φλιτζάνι καφέ και σποραδικά καμιά μπύρα, διότι δεν είναι λάτρης του αλκοόλ.

Γενικώς τρώει ό,τι θέλει και ποτέ δεν κοίταξε το βάρος του. Δεν χρειάστηκε κιόλας να το προσέξει, αφού όλη του τη ζωή την πέρασε με πολύ καλή φυσική κατάσταση.

Ο αιωνόβιος παππούς κάπνιζε επίσης τσιγάρα για 20 χρόνια, αλλά μετά τα έκοψε. Είναι επίσης φύσει αισιόδοξος. Δεν αφέθηκε  να καταρρεύσει ούτε το 1992, όταν έχασε τη γυναίκα του μετά από 54 χρόνια κοινής ζωής.

Όσον αφορά τα εφετινά γενέθλιά του, τα γιόρτασε με όλη την οικογένειά του τρώγοντας τις αγαπημένες του λιχουδιές: πίτσα και κέικ καρότο.

Φωτογραφία: iStock