Αναβολικά: μια μολότωφ στον οργανισμό μας

  • Iatropedia
Η συγκλονιστική αποκάλυψη από τον πατέρα του ότι ο θάνατος του γιού του ήταν αποτέλεσμα κατάχρησης αναβολικών ουσιών φέρνει στο φώς ένα γνωστό πρόβλημα των καιρών.

Πριν μερικά χρόνια ο αιφνίδιος θάνατος της πιο γρήγορης γυναικάς του κόσμου συγκλόνισε την ανθρωπότητα. «Η νεκροψία έδειξε ότι η Γκρίφιθ-Τζόινερ πέθανε την ώρα που κοιμόταν». Η αμερικανίδα κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στα 100 (10.49) και στα 200 μ. (21.34) είχε κάνει χρήση αναβολικών για πολλά χρόνια και το καρδιακό επεισόδιο ήταν αποτέλεσμα της χρήσης των απαγορευμένων αυτών ουσιών.

«Κανένας, είτε είναι αθλητής είτε όχι, είτε είναι ντοπαρισμένος είτε όχι, δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι θα αποφύγει τις επιπτώσεις από την χρήση των απαγορευμένων αναβολικών ουσιών που έκανε», «η λήψη αυτών (αναβολικών στεροειδών ή τεστοστερόνης) οδηγεί σε πρόωρη γήρανση των αρτηριών, οι οποίες σκληραίνουν και αυξάνουν με την σειρά τους υπερβολικά την αρτηριακή πίεση προκαλώντας καρδιακά, πνευμονικά και νεφρικά προβλήματα» αναφέρει ο Δρ. Πάνος Ευσταθίου Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Πρόεδρος Συντονιστικού Οργάνου Τομέα Υγείας των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 .

Τα αναβολικά είναι ουσίες που προέρχονται από την ανδρική σεξουαλική ορμόνη τεστοστερόνη . Αυξάνουν την ποσότητα μυών στο σώμα ενώ παράλληλα μειώνουν την ποσότητα λίπους. Αυτό για τους αθλητές στίβου είναι προτέρημα, αφού χρειάζονται μεγάλη μυϊκή δύναμη. Όμως υπάρχουν και οι bodybuilders που κάνουν χρήση αναβολικών ουσιών, αφού έτσι μπορούν με λιγότερο κόπο και πιο γρήγορα να φτιάξουν το κορμί που θέλουν (μεγάλες μυϊκές μάζες ,ποντίκια κλπ).

Ο Δρ. Πάνος Ευσταθίου επισημαίνει ότι: εάν υπάρχει μια «δικαιολογία» στην ψυχολογία των αθλητών να κάνουν μια προσωπική θυσία στον βωμό του συναγωνισμού για το μετάλλιο… οι bodybuilders κάνουν χρήση αναβολικών από μη ελεγχόμενο ναρκισσισμό. Σε αυτές τις περιπτώσεις το συγκεκριμένο προϊόν, αυτός που θα το προωθήσει δεν θα είναι ποτέ ένας πλασιέ με γραβάτα και κοστούμι, αλλά ο «κολλητός», ο «παλιός» της παρέας ή ακόμη χειρότερα, σε αρκετές περιπτώσεις, ο ίδιος ο γυμναστής, ο προπονητής.

Η πολιτεία προσπαθεί να ελέγξει την διακίνηση των σκευασμάτων αυτών. Για αυτό τον λόγο οι περισσότερες αναβολικές ουσίες είναι παράνομες. Προσοχή λοιπόν « μόνο μετά από ιατρική συνταγή και εφόσον έχουν εγκριθεί από τον ΕΟΦ λαμβάνουμε παρόμοιες ουσίες».

Άλλωστε να μη ξεχάσουμε ποτέ ότι Η Φλόρενς Γκρίφιθ-Τζόινερ έφυγε τόσο γρήγορα όσο γρήγορα έτρεχε…