Ανακάλυψη σταθμός για την καταπολέμηση του καρκίνου της μήτρας

  • Iatropedia
Σε συγκεκριμένα κύτταρα που βρίσκονται σε μια μόνο περιοχή στον τράχηλο, αναπτύσσονται οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, οι καρκίνοι της μήτρας. Ο συγκεκριμένος καρκίνος προκαλείται στην πλειοψηφία του από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων.

Αμερικάνοι επιστήμονες που δημοσίευσαν διαδικτυακά την έρευνα τους στα πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS), διαπίστωσαν έναν ξεχωριστό πληθυσμό κυττάρων, τα οποία βρίσκονται όλα σε μία συγκεκριμένη ζώνη του τραχήλου της μήτρας και τα οποία μπορεί να ευθύνονται για τους περισσότερους αν όχι όλους τους καρκίνους της μήτρας που προκαλούνται από μια μόλυνση από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων.

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων, οι δύο μορφές του οποίου ευθύνονται για περίπου το 70% των περιπτώσεων, είναι ο παράγοντας που ευθύνεται πιο συχνά για την εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η νέα αυτή ανακάλυψη θα μπορούσε να επιτρέψει στους ειδικούς να ξεχωρίζουν σε προκαρκινικές αλλοιώσεις του τραχήλου της μήτρας τα καλοήθη κύτταρα από αυτά που είναι δυνάμει επικίνδυνα, καθοδηγώντας καλύτερα τους γιατρούς ως προς την επιλογή θεραπείας.

Εξάλλου οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι, μόλις αφαιρεθούν από τον τράχηλο της μήτρας, τα κύτταρα αυτά δεν αναπαράγονται. Αυτό ανοίγει το δρόμο σε μια νέα μέθοδο πρόληψης.

«Η αφαίρεση των κυττάρων αυτών από τις πολύ νεαρές γυναίκες προτού εκτεθούν σε μια μόλυνση από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων ή σε προκαρκινικές αλλοιώσεις θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της μήτρας», υπογραμμίζουν οι ίδιοι σε ανακοίνωσή τους.

«Ωστόσο», όπως υπογραμμίζουν, «απαιτείται να γίνουν επιπρόσθετες έρευνες για να αξιολογηθούν τα θετικά και οι κίνδυνοι αυτής της ενδεχόμενης προληπτικής θεραπείας».

Ο εντοπισμός αυτών των συγκεκριμένων κυττάρων θα μπορούσε επίσης να επιτρέψει τη βελτίωση της έρευνας πάνω στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, καταλήγουν οι ίδιοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για τον καρκίνο στην κατηγορία του iatropedia

μάθετε τα πάντα για τον καρκίνο του ενδομήτριου στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia