Αλτσχάιμερ: Πώς μπορούν να προστατευθούν οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Αλτσχάιμερ
Αν και οι επιστήμονες δεν είναι απόλυτα βέβαιοι για τις συνέπειες της έναρξης θεραπείας με οιστρογόνα σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση πριν από την ηλικία των 65 ετών, μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι κάτι τέτοιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Οι γυναίκες που είχαν λιγότερο από τρία χρόνια αφότου πέρασαν στην εμμηνόπαυση έδειξαν χαμηλότερα επίπεδα συσσώρευσης αμυλοειδούς στον εγκέφαλό τους, ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της νόσου του Αλτσχάιμερ, μετά από θεραπεία με ένα επίθεμα οιστρογόνων. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή η πρακτική για νωρίτερη ορμονική θεραπεία θα μπορούσε να είναι ευεργετική μέθοδος στην πρόληψη της εκφυλιστικής γνωστικής ασθένειας του Αλτσχάιμερ.

Η μέση ηλικία των γυναικών κατά την εμμηνόπαυση είναι 51 έτη στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά γενικά δεν ακολουθούν θεραπεία υποκατάστασης οιστρογόνων πριν από την ηλικία των 65 ετών.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν, ότι μια ταχεία μείωση των οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση (κάτι που ορίζεται ως το πολύ 12 μήνες μετά από την τελευταία έμμηνο ρύση της γυναίκας) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο του πρώιμου Αλτσχάιμερ. Συγκεκριμένα, σε γυναίκες που έχουν γονίδιο APOE e4 (ένα γονίδιο που συνήθως συνδέεται με το Αλτσχάιμερ) αυτή η κάθετη πτώση στις ορμόνες (οιστρογόνα) αυξάνει πολύ τον κίνδυνο για την ανάπτυξη της νόσου.

Ο εκ των επικεφαλής της έρευνας, δρ Kejal Kantarci, ακτινολόγος στην Mayo Clinic, δήλωσε σχετικά: “Αν τα αποτελέσματά μας επιβεβαιωθούν σε μεγαλύτερης κλίμακας μελέτη, τότε αυτό το εύρημα έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τις αντιλήψεις για τις προληπτικές παρεμβάσεις στον τομέα πρόληψης του Αλτσχάιμερ (…) Επίσης, μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στις γυναίκες που παίρνουν την απόφαση να κάνουν ορμονική θεραπεία στα πρώτα χρόνια μετά την εμμηνόπαυση”.

Για τις ανάγκες της έρευνας, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Alzheimer’s Disease, επιστήμονες, που συμμετείχαν στην μεγάλη μελέτη Kronos Early Estrogen Prevention Study, εξέτασαν τις περιπτώσεις 118 μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών ηλικίας 52-65 χρόνων. Τις χώρισαν σε τρία γκρουπ. Οι γυναίκες στο πρώτο γκρουπ έλαβαν ένα διαδερμικό επίθεμα που περιείχε 17β-οιστραδιόλη, εκείνες στο δεύτερο γκρουπ έλαβαν αγωγή με χάπια οιστρογόνων και εκείνες στο τρίτο γκρουπ έλαβαν ψευδοφάρμακο για τέσσερα χρόνια.

Μεταξύ των 68 γυναικών με το γονίδιο, όμως, οι ερευνητές διεξήγαγαν τομογραφίες ποζιτρονίων για τη μέτρηση τυχόν συσσώρευσης αμυλοειδούς στους εγκεφάλους τους τρία χρόνια μετά το τέλος της 4χρονης θεραπείας. Από τις 68 γυναίκες, οι 21 υποβλήθηκαν σε αγωγή με το επίθεμα, οι 17 έλαβαν οιστρογόνα από το στόμα και στις 30 δόθηκε το ψευδοφάρμακο.

Συνολικά, η νωρίτερη έναρξη θεραπείας με το επίθεμα οιστρογόνου έδειξε μείωση της πιθανότητας για εμφάνιση του Αλτσχάιμερ σε σύγκριση με το ψευδοφάρμακο, ενώ και η θεραπεία με χάπια δεν είχε καμία θετική επίδραση ενάντια στο Αλτσχάιμερ. Η πιο σημαντική επίδραση των οιστρογόνων παρατηρήθηκε μεταξύ των γυναικών με το γονίδιο APOE e4, αναφέρουν οι ερευνητές.

http://www.upi.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλτσχάιμερ: Τα 10 πρώιμα συμπτώματα που πρέπει να σας κλείσουν ραντεβού με τον γιατρό

Ελαιόλαδο και οξειδωτικό στρες: Πώς καταπολεμάει καρκίνο, καρδιαγγεικά, Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ

Γιόγκα και διαλογισμός προστατεύουν από το Αλτσχάιμερ – Δείτε με ποιον τρόπο

Αλτσχάιμερ: Το τεστ ερωτήσεων που αποκαλύπτει αν κάποιος έχει πρόβλημα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν