Αλτσχάιμερ: Επιστήμονες ανακάλυψαν νέο πιθανό τρόπο επαναφοράς της μνήμης στους ασθενείς

  • Ρούλα Τσουλέα
Αλτσχάιμερ
Τι έδειξαν μελέτες σε ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ και πειράματα στο εργαστήριο.

Έναν νέο τρόπο για την αναστροφή των προβλημάτων μνήμης που προκαλεί η νόσος Αλτσχάιμερ και άλλες άνοιες, πιστεύουν ότι ανακάλυψαν επιστήμονες από τις ΗΠΑ. Το κλειδί, λένε, είναι μία πρωτεΐνη στην οποία ο εγκέφαλός τους έχει ανεπάρκεια.

Η πρωτεΐνη αυτή ονομάζεται KIBRA και φυσιολογικά ανευρίσκεται στους νεφρούς και τον εγκέφαλο. Στον τελευταίο, εντοπίζεται κυρίως στις συνάψεις, δηλαδή στα σημεία «ένωσης» των νευρικών κυττάρων, που επιτρέπουν στις αναμνήσεις μας να σχηματίζονται και να ανακαλούνται.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η πρωτεΐνη αυτή είναι απαραίτητη για την δημιουργία των αναμνήσεων. Ωστόσο οι ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ έχουν ανεπάρκεια της KIBRA στον εγκέφαλό τους.

Οι επιστήμονες από το αμερικανικό Ίδρυμα Έρευνας της Γηράνσεως Buck (Buck Institute) θέλησαν να εξακριβώσουν με ποιον ακριβώς τρόπο επηρεάζουν τις συνάψεις τα ανεπαρκή επίπεδα της KIBRA. Η ελπίδα τους ήταν ότι έτσι θα έβρισκαν τρόπο για να επιδιορθώσουν τις συνάψεις και έτσι τη μνήμη των ασθενών.

Έτσι, μέτρησαν κατ’ αρχάς τα επίπεδα της πρωτεΐνης KIBRA στο υγρό που περιβάλλει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό (εγκεφαλονωτιαίο υγρό). Όπως διαπίστωσαν, τα επίπεδα της πρωτεΐνης στο υγρό αυτό αυξάνονται κατ’ αναλογίαν με τη σοβαρότητα της άνοιας. Ταυτοχρόνως, όμως, μειώνονται στον εγκέφαλο.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι τα επίπεδα της KIBRA επηρεάζονταν από εκείνα της παθολογικής πρωτεΐνης ταυ (tau). Οι ελαττωματικές μορφές αυτής της δεύτερης πρωτεΐνης είναι γενεσιουργός αιτία της νόσου Αλτσχάιμερ.

Και πειράματα στο εργαστήριο

Οι ερευνητές του Buck Institute δημοσιεύουν τα ευρήματά τους στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Clinical Investigation. Όπως εξηγούν, συνέχισαν την έρευνά τους στο εργαστήριο. Δημιούργησαν μία λειτουργική μορφή της πρωτεΐνης KIBRA και την χορήγησαν σε ομάδα ποντικιών.

Τα ποντίκια έπασχαν από μία ασθένεια που μιμείται τη νόσο Αλτσχάιμερ. Η χορήγηση της πρωτεΐνης μπορούσε να αντιστρέφει την διαταραχή της μνήμης που τους προκαλούσε η άνοια. Και αυτό, διότι η πρωτεΐνη ενίσχυε τους μηχανισμούς που καθιστούν πιο ανθεκτικές τις συνάψεις.

Η έρευνα έδειξε ακόμα ότι η χορήγηση της πρωτεΐνης δεν μείωσε τα επίπεδα της tau. Επομένως είναι πιθανό να βελτιώνει τη μνήμη, παρότι παραμένει στον εγκέφαλο η τοξική πρωτεΐνη που την καταστέλλει, λένε οι ερευνητές.

Φωτογραφία: iStock