Δοκιμάζουν δεκάδες φάρμακα για τη νόσο Αλτσχάιμερ – 28 στο τελικό στάδιο των ερευνών

  • Ρούλα Τσουλέα
Αλτσχάιμερ
Περισσότερα από 130 φάρμακα δοκιμάζονται για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Τα 28 από αυτά βρίσκονται στο τελικό στάδιο των δοκιμών σε ανθρώπους. Παρά τις συνεχείς αποτυχίες των τελευταίων 15 ετών, οι επιστήμονες πιστεύουν πως βρίσκονται ολοένα πιο κοντά στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζουν οι επιστήμονες να αναζητούν ένα φάρμακο για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Νέα έκθεση αποκαλύπτει πως στις ΗΠΑ δοκιμάζονται αυτή τη στιγμή 132 φάρμακα σε 156 κλινικές μελέτες (μελέτες με ανθρώπους).

Τα 19 από τα ερευνητικά φάρμακα έχουν ως στόχο βελτίωση των νοητικών λειτουργιών. Τα 14 να αντιμετωπίσουν τα νευροψυχιατρικά και συμπεριφορικά συμπτώματα των ασθενών.

Υπάρχουν επίσης 96 ερευνητικά φάρμακα που στόχο έχουν να τροποποιήσουν τη νόσο. Τα 38 από αυτά στοχεύουν το αμυλοειδές – μία ουσία που παίζει ρόλο-κλειδί στη νόσο Αλτσχάιμερ. Τα 17 στοχεύουν την πρωτεΐνη tau (ταυ), που επίσης είναι σημαντική στη νόσο.

Τα 18 από τα ερευνητικά φάρμακα που στοχεύουν το αμυλοειδές είναι μικρά μόρια. Τα 20 είναι μονοκλωνικά αντισώματα (βιολογικές θεραπείες). Αντίστοιχα, από τα σκευάσματα που στοχεύουν την πρωτεΐνη tau, τα 7 είναι μικρά μόρια και τα 10 βιολογικές θεραπείες.

Συνολικά, από τα 132 ερευνητικά φάρμακα που μελετώνται σε ανθρώπους:

  • Τα 28 αξιολογούνται σε 42 διαφορετικές κλινικές μελέτες φάσης ΙΙΙ. Η φάση ΙΙΙ είναι το τελικό στάδιο των κλινικών δοκιμών.
  • Τα 74 ερευνητικά φάρμακα αξιολογούνται σε 83 διαφορετικές μελέτες φάσης ΙΙ.
  • Τα 30 ερευνητικά φάρμακα αξιολογούνται σε ισάριθμες κλινικές μελέτες φάσης Ι.

Η νέα έκθεση δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Alzheimer’s & Dementia: Translational Research & Clinical Interventions.

Ελπίδες παρά τις απογοητεύσεις

Όπως γράφουν νευρολόγοι από την Cleveland Clinic του Λας Βέγκας, η ανάπτυξη ενός φαρμάκου για τη νόσο Αλτσχάιμερ έχει αποδειχθεί εξαιρετικά επίπονη διαδικασία. Κανένα φάρμακο δεν έχει εγκριθεί μετά το 2003, αλλά και αυτά που υπάρχουν δεν τροποποιούν την πορεία της.

Επιπλέον, από το 2003 έως σήμερα έχουν αποτύχει στο τελικό στάδιο των κλινικών δοκιμών πάρα πολλά φάρμακα. Ωστόσο οι επιστήμονες δεν χάνουν τις ελπίδες τους. Αντιθέτως, εντείνουν τις προσπάθειές τους για να φθάσουν στο προσδοκώμενο αποτέλεσμα.

«Για τον κόσμο, κάθε φάρμακο που αποτυγχάνει είναι απλώς μία αποτυχία. Για εμάς, είναι ένα ακόμα βήμα προς την κατανόηση της νόσου, διότι μας μαθαίνει κάτι ακόμα γι’ αυτήν», δήλωσε o νευρολόγος Dr Marwan Sabbagh, διευθυντής στο Κέντρο Υγείας του Εγκεφάλου Lou Ruvo της Cleveland Clinic.

Και συνέχισε: «Είναι λάθος να νομίζει ο κόσμος ότι «δεν υπάρχει τίποτα για το Αλτσχάιμερ» ή ότι δεν κάνουμε πρόοδο. Αυτή τη στιγμή έχουμε 28 φάρμακα στο τελικό στάδιο των κλινικών δοκιμών και τριπλάσια σε μελέτες φάσης 2. Με κάθε ένα από αυτά κάτι παραπάνω μαθαίνουμε και πιστεύω πως έτσι, σταδιακά, θα φέρουμε τελικά τη νόσο στο σημείο που θέλουμε για να την αντιμετωπίσουμε».

Η νέα έκθεση είναι η τέταρτη που εκδίδει η Cleveland Clinic για να ενημερώσει κοινό και ειδικούς για τις έρευνες που διεξάγονται για τη νόσο Αλτσχάιμερ.