Αλλεργία: Χάπια με γύρη (!) καταπολεμούν την μπούκωμα, φτέρνισμα και ερεθισμένα μάτια

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
αλλεργία
Η ανοσοθεραπεία μπορεί να καταπολεμήσει τα συμπτώματα της εποχικής αλλεργικής ρινίτιδας -μπούκωμα μύτης, φτάρνισμα, ερεθισμός ματιών κ.α.- χάρη στη λήψη χαπιών ή ενέσεων που περιέχουν γύρη, αλλά χρειάζονται περίπου τρία χρόνια για να υπάρξουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, σύμφωνα με μια νέα Βρετανο-αμερικανική επιστημονική έρευνα, στην οποία συμμετείχε και ένας Έλληνας επιστήμονας της διασποράς.

Μια προηγούμενη μελέτη για την αλλεργία και τα συμπτώματά της (μπούκωμα, φτέρνισμα, ερεθισμός στα μάτια) είχε δώσει ενδείξεις ότι ίσως δύο χρόνια αρκούν, αλλά η νέα έρευνα δείχνει πειστικά ότι το απαιτούμενο χρονικό διάστημα φθάνει τα τρία χρόνια.

Η ανοσοθεραπεία γίνεται είτε με μια μηνιαία ένεση, είτε με ένα χάπι που κάθε μέρα τοποθετείται κάτω από τη γλώσσα. Και στις δύο περιπτώσεις, χάρη στη γύρη που περιέχουν σε υψηλή δοσολογία, ο οργανισμός αναπτύσσει σταδιακά ανεκτικότητα απέναντι στη γύρη του περιβάλλοντος και σε άλλους αλλεργιογόνους παράγοντες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή αλλεργιολογίας και κλινικής ανοσολογίας Στέφεν Ντάραμ του Imperial College και του Νοσοκομείου Royal Brompton του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA (Journal of the American Medical Association), πραγματοποίησαν μια διπλά τυφλή, τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη κλινική δοκιμή με 106 ανθρώπους, που έπασχαν από μέτρια έως σοβαρή εποχική αλλεργική ρινίτιδα.

Στη μελέτη συμμετείχε και ο ελληνικής καταγωγής αλλεργιολόγος-ανοσολόγος ‘Αλκης Τόγιας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς και του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων των ΗΠΑ.
Οι συμμετέχοντες χωρίσθηκαν τυχαία σε δύο ομάδες, από τις οποίες η μία έκανε την ανοσοθεραπεία και η άλλη έπαιρνε ψευδοφάρμακο (πλασίμπο). Αποδείχθηκε ότι ουσιαστική βελτίωση υπήρξε μόνο κατά τον τρίτο χρόνο της θεραπείας.

«Η ανοσοθεραπεία είναι άκρως αποτελεσματική, όταν χορηγείται σε χάπια ή ενέσεις, αλλά χρειάζονται τουλάχιστον τρία χρόνια, προκειμένου να υπάρξουν οφέλη σε βάθος χρόνου», δήλωσε ο δρ Ντάραμ. Η σημαντική μείωση των συμπτωμάτων μπορεί να διαρκέσει για πολλά χρόνια.

Περίπου το 15% των ανθρώπων υποφέρουν από διαγνωσμένη αλλεργική ρινίτιδα και το 30% αναφέρουν ότι ταλαιπωρούνται από μπούκωμα στην μύτη, διαρκές φτέρνισμα και ερεθισμό στα μάτια, συμπτώματα που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα της ζωής και του ύπνου τους, ακόμη και την απόδοση στη δουλειά και στο σχολείο. Για πολλούς ασθενείς, πιθανώς στους μισούς, τα συνήθη φάρμακα (ρινικά σπρέι, αντιισταμινικά χάπια κ.α.) δεν είναι αποτελεσματικά ή έχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Η ανοσοθεραπεία με γύρη πρέπει να ξεκινά δύο μήνες πριν τον ερχομό της άνοιξης και να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου επί μία τριετία. Ήδη αναπτύσσονται παρεμφερείς ανοσοθεραπείες και για άλλες αλλεργίες, π.χ. για τα ακάρεα της σκόνης και τα φιστίκια.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλλεργία ή κρυολόγημα; Τι από τα δύο έχετε [πίνακας συμπτωμάτων]

Αλλεργία στο Wi-Fi: Είναι πραγματική; Δείτε τα συμπτώματα

Ιγμορίτιδα: Πόσο διαρκεί – Τι να κάνετε για πονοκέφαλο και μπούκωμα

Πόσο γρήγορα το “νέφος” από το φτέρνισμα εξαπλώνεται σε όλο το δωμάτιο

Αντιβίωση: Σε ποιες περιπτώσεις ΚΑΙ ΜΟΝΟ πρέπει να την παίρνετε

Απλό κρυολόγημα ή γρίπη; Συμπτώματα και διαφορές για να ξέρετε τι έχετε

Σας προκαλεί συχνά φτέρνισμα ο ήλιος; Δείτε γιατί σας συμβαίνει!